Langkah bijak jika ceburi ternakan ikan secara organik

ADA sesuatu yang menarik dalam trend pemakanan masa kini. Rata-rata di seluruh dunia, kalangan yang celik diet sihat memilih makanan yang disediakan secara organik.

Sayur, susu soya, daging dan susu lembu serta lain-lain disediakan secara semula jadi. Bak kata Charlotte Vallaeys, Penganalisis Polisi Ladang dan Makanan dari Institut Cornucopia di United Kingdom, bahawa ramai pengguna menyedari makanan organik mengurangkan pendedahan mereka kepada racun perosak, hormon dan antibiotik. Tetapi kajian menunjukkan makanan organik turut menawarkan mutu pemakanan yang hebat.

Kalangan warga di negara maju semakin taksub kepada makanan organik. Di Malaysia, makanan organik kebanyakan diambil kalangan pengguna kelas atas dan pertengahan. Sayur organik yang segar hanya dijual di pasar raya.

Kita bercakap mengenai makanan organik kerana melihat betapa sebagai sebuah negara yang turut meletakkan harapan dan bekalan kepada akuakultur maka pengusaha harus meneroka ternakan ikan secara organik.

Kita tahu makanan ikan sesetengahnya ikan mentah. Sesetengah lain sekadar dedak seperti yang dimakan ayam ternak. Lazimnya dalam makanan segera ada peratusan tertentu bahan antibiotik dan hormon pembesaran.

Tujuannya supaya hasil ternakan lebih sihat dan cepat membesar di luar tempoh normal. Jelas, pengambilan makanan berasaskan hasil ternakan turut mengundang pelbagai kesan.

Tetapi jika penternak akuakultur menukar skop perusahaan mereka dengan memperkenalkan makanan ternakan yang organik pasti nilai ternakan boleh ditingkatkan. Ini pasti lebih menguntungkan. Pengguna juga akan lebih sihat dan mendapat kesan baik daripada nutrisinya.

Contoh kehebatan makanan organik ialah susu organik mengandungi sekurang-kurangnya lebih 64 peratus Omega 3 berbanding susu konvensional. Susu organik juga mengandungi paras lebih tinggi asid CLA yang akan mempertingkatkan sistem ketahanan badan.

Tomato organik mengandungi lebih vitamin C, kerotin beta dan flavonoid yang ternyata berkesan untuk menghadapi ancaman barah dan penyakit jantung selain mengandungi lycopene – bagus mengatasi penuaan kulit, kencing manis serta osteoporosis.

Kini ada kecenderungan mencampurkan asid Omega daripada ikan ke dalam susu organik untuk menghasilkan susu lebih berzat serta bermutu tinggi.

Saya tidak tahu bagaimana makanan organik boleh diberi kepada pelbagai ternakan akuakultur.

Kalangan penyelidik dan saintis pemakanan tahu bagaimana menyediakan sumber dan formula makanan itu.

Namun yang lebih penting ialah ada kecenderungan yang mendalam di kalangan pengguna masa kini untuk membeli makanan organik yang disahkan lebih baik untuk kesihatan dan tumbesaran.

Adalah langkah bijak jika pengusaha tempatan boleh membekalkan ikan yang diternak secara organik.

Pengusaha siakap dan kerapu di Terengganu yang dilaporkan cergas menghasilkan ternakan mungkin boleh meneroka ternakan ikan organik sekiranya mereka mahu meneroka ruang pasaran yang maha luas di Eropah serta negara maju lain di rantau Asia Pasifik.

Contohnya, pasaran makanan organik di United di Kingdom berkembang 30 peratus tahun lalu tetapi masalah yang dihadapi ialah soal bekalan tidak mencukupi!

Ini bukan cadangan tin kosong (lebih bunyi daripada isi). Saya dalam meneliti beberapa laman web mengenai trend makanan organik di seluruh dunia mendapat bekalannya sangat terhad dan sering kehabisan bekalan.

Justeru bidang pertanian negara harus menjurus kepada penghasilan yang organik bagi membolehkan petani dan penternak menikmati hasil lebih lumayan manakala pengguna memperoleh bekalan makanan yang bersih, sihat dan lebih berzat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s