"Orang Lain Beli Anda Beli, Orang Lain Untung Anda Rugi!"

Hartanah sudah berabad lamanya diakui sebagai salah satu bentuk pelaburan yang memberikan pulangan lumayan dalam apa jua situasi walaupun di saat zaman kejatuhan ekonomi.

Hari ini, memiliki dan menguruskan hartanah bukan lagi mitos khayalan iaitu hartanah merupakan bidang yang hanya boleh dipelopori oleh si jutawan atau milikpunya syarikat gergasi. Keadaan hari ini jauh sudah berubah.

Sejajar dengan pertumbuhan ekonomi Malaysia, pemilikan hartanah turut meningkat dengan penglibatan penjual, pembeli, dan juga institusi kewangan yang merancakkan industri hartanah.

Bagi anda yang berminat untuk mengeksploitasi keadaan ini, jika anda berminat merebut kekayaan dalam pelaburan dalam hartanah, inilah peluangnya.

Melibatkan diri dalam dunia hartanah juga sama dengan pelaburan lain, turut tetap mempunyai risiko. Siapa kata tiada risiko?;p. Walaupun begitu, jika anda lengkapkan diri anda dengan ilmu yang cukup lengkap, anda tidak akan gagal dalam pelaburan hartanah.

Percaya atau tidak? Seharusnya anda percaya apa yang dikatakan saya kerana saya sedang belajar hartanah dari bapa saya yang merupakan seorang jutawan hartanah!

Baiklah, kali ini, saya akan menceritakan bagaimana untuk mengenal pasti lubuk emas sesebuah hartanah. Oleh sebab ramai yang ingin tahu, apakah ciri-ciri untuk mengenalpasti sesebuah hartanah yang berpotensi untuk memacu diri kita ke arah kekayaan.

Bersedialah….

Tips pertama saya:

Hartanah yang baik dan berpotensi tidak semestinya merupakan hartanah yang lumayan dan terletak dalam pembangunan yang ada kelas. Contohnya: Tidak semestinya pelaburan di Desa Hartamas (sebuah kawasan ekslusif di Kuala Lumpur) boleh memberikan pulangan yang lumayan.

Walaupun sesebuah hartanah terletak dikawasan kurang ternama, selagi ianya mempunyai permintaan, berada di kawasan pembangunan tersusun, ia adalah termasuk dalam permata pelaburan sebenar!

Bapa saya tidak pernah membeli hartanah yang popular tetapi beliau tahu dimana wang harus dibelanjakan dalam pelaburan hartanah. Asasnya, ada permintaan, beliau masih boleh mengaut kekayaan yang tinggi.


Tips kedua:

Buat permulaan dalam pelaburan hartanah, adalah penting untuk membeli hanya sebuah hartanah walaupun terdapat banyak tawaran hartanah yang menarik.

Jika terdapat banyak tawaran hartanah menarik, senaraikan setiap satu persatu dengan kriteria anda. Contoh:

1) Bilangan bilik tidur
2) Saiz halaman rumah
3) Bilik mandi
4) Saiz dapur
5) Tahap sekuriti
6) Kualiti bahan binaan
7) Kawasan kejiranan
8) Kawasan sekeliling
9) Landskap
10) Maintenance
11) Kemudahan awam

Membeli hartanah memerlukan penelitian mendalam sebelum mengambil apa-apa keputusan. Anda harus mengikuti teknik-teknik ‘super’ ini jika ingin berjaya dalam pelaburan hartanah.

Apakah teknik ‘super’ itu?

Anda tidak harus menjadi pak turut. Thinking out of the box. Jangan mudah jatuh hati apabila melihat keadaan rumah di’showroom’ (showroom memang dibuat secantik mungkin untuk menarik minat pembeli oleh pemaju..jangan terlalu mudah percaya), anda jatuh hati melihat VIP treatment semasa majlis penyerahan kunci ataupun melihat orang berpusu-pusu dalam majlis pelancaran sesebuah hartanah.

Keadaan seperi diatas kebanyakannya tidak banyak membantu anda membuat keputusan pelaburan yang bijak.

Sebab itu, thinking out of the box. Look beyond normal view.

Yang penting, beli hartanah yang boleh memberikan pulangan lumayan dalam jangka masa panjang berbanding tergesa-gesa untuk membeli bagi mengaut keuntungan segera.

Keputusan untuk membeli hartanah haruslah neutral. Anda tidak boleh mendengar semua kata-kata sogokan pemaju jika anda ingin membeli hartanah dengan hasrat untuk menyewakannya dan meraih keuntungan dari penyewaan hartanah.

Tips Ketiga:

Jika anda membeli dengan tujuan untuk menyewakan kembali, tetapkan target anda bahawa anda sedang mencari hartanah yang untuk disewa, bukan untuk diduduki anda atau tujuan-tujuan sebaliknya.

Apabila mencari hartanah sedemikian, anda seharusnya tahu apa kehendak penyewa. Penyewa tidak menyewa rumah pelik-pelik, melainkan pemikirannya sama dengan anda. Penyewa tidak menyewa rumah di ceruk hutan melainkan beliau sama tarzan seperti anda.

Jika anda target pasaran rumah untuk sewaan pelajar IPT, pastikan rumah tersebut dekat dengan pusat pengajian dan tidak perlu penekanan kepada kecantikan pada rumah. Kehendak pelajar IPT berbeza dengan orang biasa.

Tips keempat:

Elakkan membeli hartanah dikawasan yang terlebih-lebih pembangunan (overbuilt), kawasan yang jauh akses kepada kemudahan awam, hartanah berkualiti rendah(biarpun harganya murah).

Ini kesemua akhirnya akan membawa beban kepada anda. Anda mungkin terpaksa bersaing dengan banyak tuan rumah hartanah seperti anda di kawasan yang overbuilt, anda mungkin terpaksa melihat rumah anda kosong jika ianya jauh dengan kemudahan awam.

Anda juga mungkin terpaksa menanggung kos yang tinggi untuk maintainence jika membeli hartanah berkualiti rendah.

Sebaik-baiknya, antara kaedah terbaik adalah melihat reputasi pemaju hartanah tersebut. Lihat kepada prestasi mereka pada projek-projek lepas, baru anda tahu bahawa rumah yang dihasilkan adalah berkualiti (sebabnya rumah baru kadangkala susah untuk diketahui kualitinya baik atau tidak melainkan anda melihatnya 5 tahun kemudiannya)

Tips kelima:

Apabila membeli hartanah komersial seperti lot kedai, pertimbangkan keupayaan kawasan sekeliling untuk menarik peluang pekerjaan, perhubungan dengan kawasan komersial lain, dan tumpuan komuniti masyarakat setempat.

Kawasan bandar yang selalunya mempunyai penduduk yang berpendapatan tinggi secara automatiknya menarik minat pelabur yang inginkan ruang niaga seperti lot kedai, pejabat, dan runcit.

Tips keenam:

Membeli hartanah dengan nilainya yang sebenar!. Jangan membeli disebabkan spekulasi. Ada orang yang mudah terpengaruh akan dakwaan sesetengah pihak mengatakan kawasan itu akan dibangukan besar-besaran oleh kerajaan. Dan orang terpengaruh ini sanggup membeli harga 3,4 kali ganda dari nilai semasa. Angannya ingin keuntungan tinggi dalam jangka panjang.

Akhirnya, apabila berita itu hanya spekulasi, orang tersebut rugi begitu sahaja.

Kawan bapa saya pernah membeli hartanah di Dengkil berbelas tahun dahulu atas keyakinan bahawa kerajaan ingin membangunkan Dengkil sepenuhnya sebagai pusat pentadbiran kerajaan baru di Putrajaya. Namun disebabkan spekulasi, ura-ura inilah beliau hari ini masih tidak mendapat pulangan kerana bukan semua kawasan Dengkil mendapat kesan limpahan pentadbiran baru di Putrajaya. Jika ya sekalipun, saya merasakan, tunggulah 10 tahun lagi, mungkin dapat merasakan nikmatnya. Saya tidak sanggup tunggu selama itu!

Tips ketujuh:

Living concept juga amat penting bagi masyarakat moden hari ini. Ianya membawa pengertian kepada kehidupan sesetengah masyarakat. Apabila anda memenuhi kehendak mereka dalam pembelian hartanah, secara automatiknya, anda akan mudah memperoleh penyewa.

Contohnya: Rumah diatas bukit menjadi pilihan masyarakat Cina atas kepercayaan mereka. Contoh lagi, anda membeli rumah yang beralamat, alamatnya cantik bagi masyarakat Cina. Ini juga peluang untuk anda kerana kebanyakan mereka mengamalkan kepercayaan pada nombor yang memberi “ong” kepada mereka.

No. 888, Jalan 8, Taman Jaya

Alamat rumah yang mungkin menjadi rebutan masyarakat Cina. Sama dengan plat kereta.

No. 44, Jalan 4, Taman Jaya

Anda mungkin dijauhi golongan masyrakat Cina untuk menyewa kerana anda seolah menyuruh mereka mati cepat!

Tips kelapan:

Sebelum membuat pembelian hartanah, sila rujuk kepada pihak bank untuk mengetahui nilai sesebuah hartanah untuk jenis hartanah yang sama jenis dengannya. Amalkan prinsip ini “Melabur berasaskan kira-kira, bukan dengan mengikut kata hati”.

Tips kesembilan:

Menunggu saat krisis. Anda akan menjumpai juga golongan penjual hartanah yang terlalu terdesak mendapatkan wang sehingga sanggup menjual hartanah mereka pada harga murah walaupun nilai sebenarnya jauh lebih tinggi. Dan situasi ini berlaku amat jarang sekali tetapi ingat inilah peluang anda untuk membuat pelaburan yang membawa keuntungan tinggi. Apabila krisis yang tidak dijangka ini berlaku, berdasarkan pengalaman bapa saya, beliau mempunyai fund tersendiri yang hanya disimpan khusus untuk merebut hartanah yang di dalam golongan krisis.

Bermakna, apabila ada tawaran gila oleh penjual hartanah yang terdesak ini, fund ini akan digunakan untuk membeli hartanah ini.

Baiklah, saya rasa setakat ini dahulu penjelasan saya. Saya berharap moga anda dapat memanfaatkan 9 tips super yang saya kongsikan ini.

Satu sebab mengapa saya sedang belajar hartanah dari bapa saya walaupun usia saya masih berumur 20 tahun : Sebabnya, saya tahu hartanah adalah cara untuk mengaut kekayaan tanpa memerlukan usaha yang banyak seperti menjalankan sebuah perniagaan biasa. Kalau tidak, masakan bapa saya sudah bergelar jutawan hartanah sejak 10 tahun yang lepas.

Satu lagi sebabnya, hartanah ibarat industri makanan juga, akan sentiasa ada permintaan dan permintaan tersebut tidak akan menurun atau menjunam dalam masa waktu jangka masa yang panjang.

Hari ini lebih banyak graduan dihasilkan, lebih ramai golongan muda
yang bekerja, lebih ramai golongan yang baru mendirikan rumah tangga, lebih ramai rakyat setiap tahun, maka permintaan akan sentiasa ada.

Saya selalu juga membaca surat khabar tentang penganalisis ekonomi yang memberikan pendapat, walaupun ada ketika mereka mengunjurkan industri hartanah di Malaysia amat lembap, industri hartanah di Malaysia tidak menguntungkan, tetapi sebaliknya, bapa saya hari masih terus bergelar jutawan hartanah dan sehingga saat ini, kalau diberi peluang, sayalah orang pertama akan melonjakkan diri jika disebut mengenai hartanah.

Ruang untuk anda turut menikmati kekayaan dalam bidang hartanah juga masih luas dan belum diekspoloitasi sepenuhnya.

Yan pentingnya, saya selalu tekankan, lengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan sebelum menceburi bidang hartanah.

Tahukah anda?

Orang paling kaya di Malaysia,”Raja Gula” Tan Sri Robert Quek mempunyai pelaburan berbilion ringgit dalam hartanah.
Orang paling kaya di Singapura, Kwek Leng Beng adalah pelopor industri hartanah di sana.

Anda boleh menggunakan artikel ini untuk blog, laman web atau apa sahaja kegunaan dengan syarat anda TIDAK mengubah artikel ini dan mengekalkan maklumat mengenai penulis di bawah. Anda juga perlu memaklumkan kepada kami di mana anda telah meletakkan artikel tersebut, jika anda menggunakannya sebagai satu isi emel, sila forwardkan kepada saudagar-at-saudagar.com.my. Jika anda rasa artikel ini perlu sedikit perubahan dari segi ayat untuk disesuaikan dengan laman web anda (perubahan kecil sahaja), sila hubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan kami di http://support.saifulsham.com untuk melakukannya bagi pihak anda.

Untuk keterangan lanjut sila lawat laman web: http://www.saifulsham.com/rahsiahartanah.html

20 thoughts on “"Orang Lain Beli Anda Beli, Orang Lain Untung Anda Rugi!"

 1. Soalan:
  Saya membeli 2 buah apartmen di Seksyen 2, Bukit Sentosa, Rawang secara lelong 2 minggu lepas pada harga RM17,000 & RM19,500. Harga yang dibeli oleh pemilik asal adalah RM85,000 & RM89,000 masing-masing.

  Pada pendapat puan, adakah tindakan saya membeli kedua-dua rumah di Rawang pada harga yang sangat rendah itu akan membawa keuntungan pada masa akan datang ?

  Sekian

 2. Tindakan Encik mebeli rumah pada harga lelong itu adalah satu kelebihan…bermakna Encik beli dengan harga dibawah pasaran. Disini Encik telah menjimatkan kos pembayaran balik kepada pihak Bank(sekiranya membuat loan). Tapi ingin saya ingatkan, adalah lebih menguntungkan sekiranya rumah tersebut mendapat permintaan dari penyewa…ini bermakna Encik tidak perlu membayar sedikit pun dari hasil pembelian rumah tersebut…biarlah penyewa tolong bayarkan untuk Encik. So, Di sini Encik telah membuat keuntungan lebih…Dari duit keuntungan itu Encik boleh boleh gunakan utk menambah property lain dimasa depan. Pastikan duit sewa melebihi duit bayaran balik termasuk kos penyelenggaraan.

  Di samping itu , lokasi rumah juga memainkan peranan dimana kuasa beli/sewa pengguna itu mestilah baik…(kawasan pisang panas). So, Encik tidak perlu bimbang sekiranya ada penyewa keluar dan masuk…Encik masih mampu membayar balik pinjaman bank.

 3. salam… saya bercadang utk membeli rumah lelong single storey semi detached house di bandar task kesuma semenyih/beranang. harga semasa mula di beli dulu RM 168k dan di lelong RM 88K keluasan tanah 3750kps. saya bimbang jika ada masalah kemudian sekiranya saya membeli hartanah ini melalui lelong.(pemaju/pejabat tanah. utk urusan tukar nama). Dan adakah nilai itu sesuai untuk saya beli… s
  sekian . tq.

 4. En. khairul,

  Rumah lelong memang harganya murah tetapi harus diingat bahawa terdapat beberapa keburukannya.Ada sebab2 tertentu yang menyebabkan rumah itu berstatus lelong..Biasanya rumah dilelong kerana Pemiutang gagal menjelaskan pinjaman. Risiko membeli rumah lelong adalah segala hutang penyelenggaraan akan ditanggung kepada pembeli.(biasanya utk rumah bertingkat spt flat & sbgainya) Proses lawyer juga lambat…Saya harap sdra berhati2 dan banyak membuat survey sebelum mengambil keputusan.

  • Join mana-mana seminar yang boleh train saudara untuk menjadi seorang ejen hartanah. Yang penting seminar atau bengkel yang saudara ikuti mestilah memberikan manfaat. Terima kasih

 5. saya dah beli 1 unit apartment di dataran otomobil di s.alam pd harga 153k. dgn luas 835 sft.
  aptmnet trsebut adalh sama dgn banggunan kedai (g flr), opis (1st flr) apartmnet (yg saya bli) dan lg aptment .

  pd pndpt tuan, apakah ada potensi utk apt trsebut d sewakan? dataran otomobil terletak d sek 15. s.alam sebelah toyota show room..

  mohon penerangan dari en.

  terima kasih

 6. Salam Sejahtera

  Saya membuat perancangan untuk membeli rumah yang dilelong – semi d cluster house di taman putra perdana tapi masih ragu-ragu… boleh kah saya dapatkan info:-

  1) adakah lagi lain-lain bayaran yang dikenakan selain deposit bank;
  2) adakah lain-lain bayaran tertunggak berkaitan rumah ini i.e bill utilities owner sebelumnya juga menjadi tanggungan pembeli?;
  3)berapa lamakah proses jual-beli bagi rumah yang dilelong?

  Terima Kasih.

 7. askum,saya berminat dgn sebuah rumah tetapi ada sebuah rumah lagi yg harganya lebih murah sedikit drpd rumah yg saya berkenan.kalau diikutkan facilities rumah,rumah yg satu lagi banyak kelebihan berbanding rumah yg saya minat.soalan saya ialah:

  1)adakah saya perlu membeli rumah yg saya minat dan mengorbankan sedikit wang tambahan?

  2)mengikut kalkulator pengiraan bayaran bulanan terhadap rumah tersebut ianya menjangkau RM800++ sebulan.kadar sewa dikediaman tersebut lebih kurang RM450 sebulan.adakah ia memberikan banyak kesan kerugian atau sebaliknya?

  3)berkenaan dgn loan bank,apakah faedahnya jika saya membuat loan sepanjang 30 tahun berbanding 15, 20 dan 25 tahun?

  terima kasih..

 8. saya bercadang membeli rumah corner lot 2 tingkat dgn harga 110k.kluasan 3500sqft.dan dapur sudah di extend terus ke belakang.sy sangat berminat dgn rumah ini.
  masalahnya rumah ini keadaan skeliling dipenuhi dgn rumput..lalang dan pokok yang hampir menutupi rumah itu.adakah ianya 1 masalah besar?harap beri penjelasan..terima ksih..

  • Untuk membeli rumah tersebut,

   perkara yang perlu diteliti adalah
   1) sejarah rumah tersebut. Bertanyalah jiran2 sekeliling.
   2) Kenapa rumah tersebut sudah di renovate tetapi ingin dijual?
   3) Adakah harga tersebut adalah harga market rate?Kalau terlalu murah dari market rate, apa sebabnya? Adakah rumah tersebut rumah lelong?
   4) Adakah rumah tersebut untuk kediaman sendiri? Kalau untuk investment..kena kira kos pembaikan dan pulangan jualan/sewaan.

   Apa-apapun buatlah pertimbangan sewajarnya dengan mengambil-kira perbagai aspek sebelum membeli rumah tersebut. Jangan “Orang Lain Beli Anda Beli, Orang Lain Untung Anda Rugi!”

 9. terima kasih atas penjelasan dan komen..sy dh jumpa dgn jiran brtanyakan sejarah rumah trsbut.mereka dan ejen lelongan kata tuan rumah lama lari disebabkan berhutang dgn along.yup rumah tersebut adalah rumah lelong..saya sudahpun melihat keadaan dalam rumah dan luar rumah dan setakat ini berpuas hati.rumah ini adalah untuk tujuan didiami.kerana memikirkan mungkin rugi saja menyewa dgn org.oleh itu saya mengambil keputusan untuk membeli.kawasan itu adalah kawasan hot properties.dan saya akan ke bank untuk mengetahui harga pasaran rumah tersebut.harap beri penjelasan..tq.

 10. salam sejahtera & selamat malam..
  ” saya ingin membeli sebuah rumah dan tanah.
  tanah berkenaan adalah geran NT seluas 13.8 ekar dan telah di jual kepada org ramai mengikut ukuran lot tapak rumah-80X90 kaki pada kebiasaannya di bawah 1 geran terkumpul.dalam geran berkenaan terdapat 1 org pemohon shja dan lebih 10 0rg pemilik baru di dalam geran tersebut hasil jualan pemohon.dalam masa yang sama, pemilik baru ingin menjual tapak berkenaan dan saya ingin membelinya.”
  SOALAN SAYA :-
  1)BAGAIMANA KAH PROSES JUAL BELI LOT BERKENAAN?
  2)BAGAIMANA HENDAK MELAKUKAN PENUKARAN HAKMILIK?
  3)PERLUKAH SAYA MENGAMBIL@MELANTIK SEORANG PEGUAM DLM KES JUALBELI/PENUKARAN HAK MILIK?
  4)GERAN TERSEBUT MASIH DALAM 1 GERAN TERKUMPUL.BOLEH KAH GERAN TERSEBUT DI PECAHKAN KEPADA LOT by LOT.?

 11. Kalau nak dapat untung buatlah pelaburan dengan menyewakan kedua-dua buah rumah kepada foreigner atau pun orag tempatan. Foreigner bukanlah pendatang tanpa izin yang dimaksudkan tetapi foreigner yang datang ke Malaysia bekerja di Malaysia dan menetap di Malaysia. Tiap-tiap bulan dapat income. Terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s