Panduan Penanaman Pisang

Pisang Terbaru

Pembeli ada dua pilihan:

1. Beli anak pisang yang kecil yang dijual dalam tabung uji dan membelanya secara sendiri dalam polibag hingga besar
2. Atau, beli pokok yang siap sedia dalam polibag untuk ditanam di pusat semaian tertentu.

Penanaman

Jika membeli terus dalam bentuk anak pisang dalam tabung uji, ikutlah peraturan di bawah.

a) keluarkan anak pisang yang kecil daripada botol dan bersihkan dengan teliti agar-agar yang melekat di bahagian akar anak pokok tersebut.

b) Pindahkan anak pisang yang telah dibersihkan ke dalam polibag berukuran 6″ X 8″ mengandungi tanah dan sabut kelapa, baja N:P:K (15:15:15) dan kompos. Letakkan polibag di bawah teduhan 70 %.

Pengairan

Siram air 3 kali sehari dalam 2 minggu pertama kemudian selepas tempoh ini, 2 kali sehari sehingga ditanam di ladang.

Jarak Penanaman

Tanam pada ketumpatan 2200 pokok/hektar dan jarak 1.5 meter di antara pokok dalam satu baris dan 3.0 meter di antara barisan.

Pengendalian Penyakit Layu Pada Tanaman Pisang

Tanaman pisang mudah tumbuh di berbagai tempat, penanaman yang dilakukan oleh petani belum teratur dan sering dicampur dengan tanaman lainnya. Selain itu pemeliharaan tanaman pisang belum dilakukan secara intensif, sehingga produksi dan mutu buah yang dihasilkan masih rendah.

Jenis Penyakit

a. Penyakit Layu Fusarium (Penyakit Panama)

Penyakit ini disebabkan oleh jamur Fusarium oxysparum f. sp. cubense. Jamur penyebab penyakit ini hidup didalam tanah, masuk ke dalam akar, selanjutnya masuk ke dalam bonggol dan jaringan pembuluh.

Gejala dari penyakit ini adalah sepanjang jaringan pembuluh pada batang semu berwarna coklat kemerahan. Daun menguning dan menjadi layu, tangkainya menjadi terkulai dan patah. Kadang-kadang lapisan luar batang semu terbelah dari bawah ke atas. Yang paling khas adalah jika pangkal batang dibelah membujur, terlihat garis-garis coklat atau hitam dari bonggol ke atas melalui jaringan pembuluh ke pangkal dan tangkai daun. Penularan penyakit ini dapat melalui bibit, tanah dan air yang mengalir mengandung spora jamur.

b. Penyakit Layu Bakteri (Penyakit Darah atau Penyakit Moko)

Penyakit ini disebabkan oleh bakteri Pseudomonas Solanacearum. Disebut penyakit darah, karena bila akar tinggal/bonggol tanaman sakit dipotong maka keluar cairan kental yang berwarna kemerahan dari berkas pembuluh. Gejala penyakit layu bakteri pada tanaman pisang adalah layunya daun-daun tua sebelum waktunya, daun menguning dan mati, pada tanaman muda terjadi kelayuan yang menyeluruh. Penularan penyakit ini dapat terjadi melalui bibit terinfeksi, serangga yang mengunjungi bunga, alat-alat pemangkasan dan kontak akar.

c. Pengendalian Penyakit Layu

 • menanam bibit pisang yang sehat
 • melakukan pemupukan yang seimbang
 • sanitasidan drainase kebun yang baik agar waktu hujan, air tidak mengalir di permukaan tanah
 • memelihara tanaman dengan hati-hati untuk mengurangi terjadinya luka pada akar.
 • untuk mencegah penularan oleh serangga melalui luka pada bunga yang rontok, maka dapat dilakukan pemotongan jantung.

BINATANG PEROSAK

Binatang perosak yang seringkali menyerang pokok pisang ialah bubuk atau kumbang. Masalah ini dapat diselesaikan dengan menggunakan racun serangga seperti dieldrin.

Penyakit Anthracnose

Gejala ini berlaku apabila bintik-bintik telah muncul dan menyerang buah pisang yang sedang dalam penghantaran dengan menggunakan kapal.

Penyakit Darah Pisang

PENDAHULUAN

Komoditas hortikultura selama ini telah memberikan kontribusi yang cukup besar terhadap pendapatan petani. Perkembangan komoditas hortikultura di NTB akhir-akhir ini mendapat perhatian besar khusus tanaman pisang karena tanaman ini banyak memberikan manfaat diantaranya pemenuhan gizi keluarga dan penambahan pendapatan petani. Pisang termasuk salah satu jenis buah buahan yang cukup potensial di NTB, populasinya cukup besar. Selain itu, permintaan domestik cukup meningkat karena pertumbuhan penduduk, kesadaran masyarakat terhadap gizi,
peningkatan pendapatan dan pendidikan serta berkembangnya NTB menjadi daerah wisata nasional maupun internasional. Dua tahun terakhir perkembangan tanaman pisang di NTB mengalami penurunan terutama diakibatkan adanya serangan penyakit, yang disebabkan oleh bakteri. Ferken (1972) mengidentifikasikan penyakit darah pisang disebabkan oleh bakteri (Pseudomonas solanacearum).

CARA MENULAR

Bakteri Pseudomonas solanacearum ini dapat ditularkan ke tanaman sehat melalui : tanaman, alat-alat pertanian, tanah yang terbawa alat-alat transportasi, aliran air dan vektor serangga yang menghisap bunga (jantung) pisang. Berdasarkan pemantauan di lapangan, penyakit darah pisang sudah menyebar ke seluruh sentra pertanaman pisang di pulau Lombok dan Sumbawa. Hasil penelitian Sudirman (2000) tentang penyakit darah pisang (Pseudomonas solanacearum) menyatakan bahwa dari sepuluh jenis tanaman pisang yang diuji, pisang kepok dan pisang raja sangat peka (tidak tahan), sedangkan pisang emas lebih tahan. Pisang ketip, pisang susu, pisang hijau, pisang kapal dan pisang ambon bereaksi tidak konsisten.

TANDA SERANGAN

Penyakit Darah Pisang (Pseudomonas solanacearum) kebanyakan mulai menunjukkan tanda serangan pada tanaman yang sudah berbuah, sedang pada tanaman yang masih muda belum menampakkan tanda serangan yang jelas.

 

1. Pada tanaman dewasa (tanaman pisang yang sudah berbuah) tanda serangan dapat dilihat pada daun ketiga atau keempat dari atas (pucuk) yang mulai menguning serta disusul dengan daun berikutnya lalu mengering. Akibat dari semua daun menguning, maka pertumbuhan buah tidak sempurna.

 

2. Apabila buah-buah pisang tersebut di potong atau di belah terlihat adanya cairan atau getah kental berwarna coklat kemerahan yang berbau busuk.

3. Pada bagian dalam bungkul dan batang pisang yang sudah terkena penyakit, apabila dipotong bagian tengah terlihat bintik-bintik berwarna coklat kemerahan. Akhirnya berlanjut tanaman pisang akan menjadi kering dan mati.

UPAYA PENGENDALIAN

Ada beberapa upaya yang bisa dilaksanakan pada tingkat serangan tertentu sebagai berikut:

1. Perketat Karantina

Buah pisang dapat diangkut ke mana-mana untuk tidak terjadi serangan (menular) pada lokasi lain, perlu di perketat pengawasan lalu lintas perdagangan pisang, apakah pisang tersebut berasal dari daerah yang sudah terserang, perlu dilarang memasukkan ke daerah yang belum terserang penyakit tersebut.

2. Sanitasi

Sanitasi sangat penting bagi petani yang mempunyai areal tanaman pisang, agar diperhatikan lingkungan kebun pisang agar selalu bersih, jangan sembarangan menempatkan batang-batang pisang yang sudah di tebang. Dan buat parit di sekitar barisan pisang, sehingga tidak tergenang apabila ada air hujan. Terapkan sistem drainase yang baik. Buat parit disekitar barisan tanaman pisang, sehingga tidak tergenang apabila ada air hujan.

3. Desinfektan peralatan

Peralatan yang akan dipergunakan harus disteril/dibersihkan dulu.

4. Pemupukan

Pemupukan dengan bahan organik akan meningkatkan aktivitas mikroorganisme antagonis untuk membunuh bakteri perusak.

5. Isolasi spot

Apabila tanaman pisang sedang/akan keluar bunga dilakukan proteksi terhadap bunga tanaman pisang dari vektor serangga yaitu : di bungkus dengan kain, kertas agar tidak di kunjungi oleh serangga penular sampai selesai pembungaan.

6. Eradikasi

Apabila sudah terjadi serangan berat pada tanaman pisang, diadakan pemusnahan (menebang semua pisang yang ada pada lahan tersebut, dan diganti dengan tanaman pisang yang tahan terhadap penyakit darah pisang (Pseudomonas solanacearum).

33 thoughts on “Panduan Penanaman Pisang

 1. salam.

  boleh tlg bagi satu proposal cara mengatasi serangan perosak bagi pokok pisang. ataupun contoh proposal serangan perosak tanaman lain. terima kasih

 2. Assalamualaikum….

  Saya ada pertanyaan mengenai dos-dos yang boleh diberikan kepada
  tanaman pisang bagi mengelak dan mengekang masalah serangan lalat buah. Terima kasih….

 3. Assalamualaikum….

  Saya ingin tahu mengenai dos-dos yang boleh diberikan kepada
  tanaman pisang bagi mengawal masalah serangan lalat buah.

  Terima kasih….

 4. assalamualaikum…
  mengenai pembajaan.. bila masa yang sesuai untuk membaja pokok pisang selepas penanaman dan berapa kali perlu dibaja daripada mula menanam sehingga menuai hasil..
  terima kasih

 5. mas, tolong saya dikirimi artikel tentang tanaman pisang. mulai dari penanaman, perawatan sampai pasca panen. maturnuwun sanget sak derenge.

 6. kalau dibakar daunnya yang kering dengan batang yang terkena virus akan mengurangi penyebaran virusnya, salam.

 7. Bole saya melihat gambar2 cara penanaman pisang,kerana saya ada kerja untuk mencari projek2 penanaman pisang,itu saja pemintaan daripada saya terima kasih….

 8. sy mmpunyai tanah kosong sluas 3ekar,brpa anggaran pokok pisang tanduk yg bole di tnam di kwsan sluas tu? brp kos yg diperlukn& adakah pokok pisang tanduk perlu pnjagaan yg rapi..tQ..

 9. kami membekalkan pisang berangan msak dan tua gred a pd harga 1kg-rm 1.10..lokasi kami pontian johor,hubungi 017-7696536

 10. pisang saya kna pnyakit fusarium…cmna nk bg hilang pnyakit 2…saya dah tebang pokok 2..tp saya takut akan berjangkit pd pokok lain..

 11. Saya ade tanah seluas 2 ekar di kuala pilah sesuai utk tanaman pisang @ lain2 tanaman jangka pendek. Kpd sesiapa yg brminat boleh hubungi 013 5337016. Sewaan RM300/bln. Boleh disewa sehingga 10 tahun. Tq…Mior

 12. saya tanya pada pokok pisang terkadang pokok nampak hidup elok dan sehat dan berbuah dgn baik tapi bila kita panen ternyata pada buah itu busuk dalamnya apakah ini jga disebabkan fusarium klau pada suatu tempat bila tlah terjangkit penyakit ini berkembang pesat bahkan boleh merosakan ribuan hektar tanaman cam mana cara penangulangan pencegahan penyakit ini berbagai carapun dilakukan blum ada bukti mohon penjelasan

 13. saya mau tau donk pudtaka tentang pisang berangan karna tugas akhir saya tentang pisang berangan…
  tolong bantuannya yach,..
  sebelum &sesudahnya makasih banyak…

 14. assalamualaikum…..
  nak tnya pasal pisang ni kan kalau kita nak hntar ke luar negara, ianya ambil masa untuk sampai. so soalan saya macamana nak bagi pisang ni tahan daripada buruk?

 15. kami membekal pisang emas dan mas madu yang matang di lokasi sekitar kuching,Sarawak…pada harga RM1.20 per kilo. kami juga mencari pemborong yang memerlukan pisang matang 100kg per minggu.berminat sila hubungi di no. 019-4599446 atau email ke stevemacclaine@yahoo.com

 16. saya ada pisang berangan dan pisang tanduk beribu-ribu pokok. Hasil dijangka akan dapat pertengahan tahun depan. Nak pasarkan hasil pisang ni kat mana? sesiapa yang nak beli pisang tolong hubungi saya. zainicheazis@yahoo.com atau 0196525358

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s