Sudut Relax Otak


 

LONDON: Orang ramai berpusu-pusu mengunjungi sebuah akuarium di Hampshire bagi melihat seekor anak ikan pari (gambar) yang dikatakan tersenyum.

Akhbar Daily Telegraph turut memaparkan gambar ikan berwarna putih yang lengkap dengan sepasang mata dan bibir melakar senyuman.

Ikan pari baru berusia sebulan itu berukuran 12 sentimeter panjang.

Ia juga antara 12 ekor anak parti yang menetas menerusi program pembiakan di Akuarium Blue Reef di Southsea, Hants.

Anak pari itu kini ditempatkan di tangki jagaan khas dan sebaik besar, ia bakal menyertai beberapa spesies ikan lain termasuk jerung dalam tangki terbuka.

Jurucakap Blue Reef mengakui anak ikan pari berkenaan terbukti popular di kalangan pengunjung.

“Mukanya yang jelas seolah-olah mengukir senyuman itu yang menjadi tarikannya. Ada mengaitkan anak ikan itu dengan makhluk asing.

“Tidak kurang juga yang mengaitkannya dengan watak The Last Human menerusi siri televisyen popular Doctor Who,” katanya.

Perairan Britain menjadi habitat kepada sekurang-kurangnya 9 jenis ikan pari termasuk jenis gergasi yang boleh membesar sehingga tiga meter. – Agensi










Alor Setar: Seorang lelaki berumur 48 tahun telah ditahan polis hari ini kerana telah mencabul kehormatan menantu perempuannya. Kejadian dikatakan berlaku lebih kurang pukul 11 pagi apabila tertuduh dikatakan telah masuk ke dalam bilik menantunya yang pada masa itu tinggal berseorangan kerana suaminya telah pergi bekerja.

Tertuduh kemudian dilaporkan telah memaksa mangsa menanggalkan bajunya lalu tertuduh telah meramas dan menghisap buah dada ( mesti besar, pejal dan montok tu ) mangsa. Jiran-jiran dapat menangkap tertuduh setelah mendengar jeritan mangsa lalu membawanya ke balai polis.

Di balai polis, suami mangsa, iaitu anak lelaki tertuduh, terus meluru kepada ayahnya dengan perasaan marah bercampur kesal. Si anak dengan menahan sabar berbaur kemarahan, dengan nada suara menggigil kerana menahan amarah yang amat sangat, lalu bertanya kepada ayahnya,

“Ayah….. naper ayah buat camni ha? Ayah dah hilang akal ke? Tak malu ke? Mana kami nak letak muka, ayah? Kenapa ayah? why? why? why?”

Si ayah pun dengan tenang lagi selamba menjawab, “Ooh… malu konon… apa yang nak dimalukan?” Berdesing telinga si anak apabila mendengar jawapan ayahnya.

“Apa??!! Tak malu??!!! Badan si anak telah menggeletar teramat kerana cuba menahan marah. “Dah tu…..” tempelak si ayah, “yang kau tu dulu hisap buah dada bini aku, aku tak kisah pun. Takkan skang ni aku nak hisap buah dada bini kau pun tak boleh??? Kena adil laaa!!!” Si anak terus jadi sawan mendengar jawapan ayahnya.

muahahahah…
sekian.. dah pegi sambung keje!

Seorang Managing Director memberi arahan kepada General Manager nya…

“Besok akan ada gerhana matahari penuh pada jam sembilan pagi. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari. Untuk menyambut dan melihat peristiwa ini, seluruh pekerja diminta untuk berkumpul di padang dengan berpakaian kemas.. Saya akan menjelaskan fenomena alam ini kepada mereka. Jika esok hujan.. dan kita tidak boleh melihatnya dengan jelas.. kita akan berkumpul di kantin saja.”

Lalu General Manager itu menyampaikan arahan bos nya kepada Ketua Jabatan..

“Ini adalah arahan Managing Director.. esok pada jam sembilan pagi akan ada gerhana matahari penuh.. Jika esok hujan.. kita tidak boleh berkumpul di padang untuk melihatnya dengan berpakaian kemas.. Dengan demikian, peristiwa gerhana matahari ini akan dijelaskan oleh Managing Director di kantin sahaja. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.”

Dan Ketua jabatan pula menyampaikan pada ketua seksyen..

“Ini adalah arahan dari Managing Director.. esok kita akan mengikuti peristiwa gerhana matahari di kantin pada jam sembilan pagi dengan berpakaian kemas.. Managing Director akan menjelaskan apakah esok akan hujan atau tidak. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.”

Seterusnya Ketua seksyen pula menyampaikan amanat tadi kepada penyelia..

“Jika esok turun hujan di kantin.. kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari, Managing Director, dengan berpakaian kemas akan gerhana pada jam sembilan pagi.”

Akhir sekali penyelia menyampaikan arahan tersebut kepada para pekerjanya..

“Esok pagi.. pada jam sembilan.. Managing Director akan gerhana.. Sayang sekali, kita tidak boleh melihatnya setiap hari.

Nota kaki: mmg tak bole pakai betull!!! lain MD ckp lain yg disampai kan.. hehehehe..

Seorang CEO ingin mencari eksekutif baru dalam syarikatnya. Dari beribu

permohonan, hanya empat yang betul-betul menarik perhatiannya.

Bagaimanapun

beliau tidak dapat memilih antara keempat-empat orang calon tersebut,

lantas memanggil kesemuanya untuk ditemuduga (beliau tidak sekaya Donald

Trump untuk menganjurkan temuduga seperti The Apprentice).

Setelah keempat-empat calon berada di hadapan beliau, CEO tadi pun mula

berkata,

“Saya ada satu soalan yang mungkin memberi jawapan berbeza, calon yang

memberikan jawapan terbaik akan diterima untuk bekerja di sini”

“Soalannya adalah apakah perkara atau benda yang paling pantas sekali?”,

tanya CEO tersebut.

Calon pertama berkata,

“FIKIRAN, kerana kadang ianya datang sendiri tanpa kita sedari”

“Bagus, satu jawapan yang baik”, kata CEO tadi.

“Kamu pula?”, tanya nya kepada calon kedua.

“KELIP MATA, kerana tanpa kita sedari, sebelum sempat kita buat apa pun,

mata kita dah berkelip”, jawab calon kedua.

“Satu jawapan yang sangat baik, lagipun perumpamaan melayu pun ada sebut

SEKELIP MATA melambangkan kepantasan”, kata CEO itu.

“Bagaimana kamu pula?”, tanya CEO kepada calon ketiga.

“Kalau kita tengok, lampu KLCC dihidupkan dengan pantas walaupun bangunan

tu tinggi. Jadi saya rasa MENGHIDUPKAN LAMPU adalah paling pantas, jawab

calon ketiga.

“Jawapan yang terhebat setakat ni. Bagaimana pula dengan kamu?”

CEO terus mengusulkan soalan kepada calon keempat dengan merasakan calon

ketiga hampir pasti menjadi eksekutif baru di syarikatnya dengan jawapan

yang sangat bagus sebentar tadi.

“Setelah diteliti jawapan calon-calon sebelum saya ni tadi, saya rasa

perkara yang paling pantas sekali adalah CIRIT-BIRIT”, jawab calon keempat

dengan yakin sekali.

“Haaa…???? CIRIT-BIRIT ???? Kamu ni tak serius langsung, macamana kamu

boleh mintak kerja dengan syarikat saya ni?”, CEO terkejut dengan jawapan

calon keempat tadi.

“Begini tuan, malam kelmarin saya terjaga di tengah malam dengan rasa

sakit

perut yang amat sangat. Belum sempat saya FIKIR , KELIP MATA atau

MENGHIDUPKAN LAMPU, benda tu dah terkeluar dah…………..”

Calon keempat diterima menjadi eksekutif baru syarikat

berkenaan…………..

Seorang gadis yang Bahasa Ingerisnya kacau-bilau… suatu hari

terlanggar seorang pelancong US ketika berjalan?di The mall.

Gadis : ” I’m sorry “

Pelancong : ” I’m sorry, too “

Si gadis kelihatan bingung kerana tidak faham apa yang diperkatakan oleh

pelancong itu.. dia meneka2 dan terus menjawab..

Gadis : ” I’m sorry. three “

Pelancong : ” What are you sorry for? “

Gadis : ” I’m sorry, five “

Seorang gadis yang Bahasa Ingerisnya kacau-bilau… suatu hari

terlanggar seorang pelancong US ketika berjalan?di The mall.

Gadis : ” I’m sorry “

Pelancong : ” I’m sorry, too “

Si gadis kelihatan bingung kerana tidak faham apa yang diperkatakan oleh

pelancong itu.. dia meneka2 dan terus menjawab..

Gadis : ” I’m sorry. three “

Pelancong : ” What are you sorry for? “

Gadis : ” I’m sorry, five “

Laman Berikutnya »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 184 other followers