ne_11.1

SHEK NIZAM (kanan) bersama bapanya yang juga pemilik Parrot Farm, Shek Mamad menunjukkan burung kakak tua peliharaan mereka di Kuala Lumpur baru-baru ini.

KUALA LUMPUR – Parrot Farm Enterprise (Parrot Farm) bercadang untuk mendirikan sebuah ladang ternakan dan pembiakan burung kakak tua di negara ini kerana memiliki prospek pelaburan yang baik.

Menurut Pengarah Operasinya, Shek Nizam Shek Mamad, ladang tersebut yang dijangka membabitkan kos hampir RM1 juta itu mampu membawa keuntu- ngan kira-kira RM15,000 sehingga RM20,000 sebulan.

Katanya, ladang ternakan dan pembia- kan tersebut perlu dibangunkan secara komersial kerana permintaan daripada peminat haiwan peliharaan itu bertambah setiap tahun.

“Kami akan memfokuskan kepada pembiakan burung kakak tua daripada spesies African Gray kerana memiliki permintaan yang tinggi yang mana bagi setiap burung jenis itu akan dicari oleh 20 orang peminatnya,” katanya kepada Kosmo! di sini baru-baru ini.

Menurut beliau, burung ini semakin popular kerana ia merupakan spesies haiwan peliharaan yang bijak, kekerapan membiak dengan bertelur sebanyak tiga kali setahun dan lebih menarik lagi ia tidak memerlukan sebarang permit atau lesen daripada mana-mana pihak berkuasa.

“Sepasang African Gray boleh menghasilkan antara dua hingga tiga biji telur setiap kali bertelur dan seekor anak burung itu boleh dijual pada harga mini- mum RM2,000 seekor.

“Apabila anak burung itu dewasa, nilainya semakin bertambah sehingga mencecah kira-kira RM4,000 sehingga RM6,000 sepasang bergantung kepada nilai harga yang ditawarkan oleh penjual.

About these ads