Bermula sebagai penjual kuih, Roslan kini miliki kilang hasilkan produk makanan dapat sambutan terutama pada musim perayaan

BANTING: Bermula dengan kerepek ubi biru 18 tahun lalu, seorang bekas kakitangan sebuah syarikat pembalakan kini menghasilkan 18 jenis kerepek bagi memenuhi pasaran tempatan berikutan permintaan yang semakin meningkat.

Ruslan Azis, 46, berkata ketika ini sebuah kilang pemprosesan miliknya menghasilkan 100 pek kerepek beraneka rasa seberat lima kilogram setiap satu untuk diedarkan kepada pembekal menggunakan lori, manakala pek kecil dengan berat satu kilogram serta 500 gram untuk dijual di kedai kerepeknya.

Tanpa mahu mendabik dada, beliau yang kini boleh dianggap ahli perniagaan yang berjaya dan mampu hidup senang sentiasa bekerjasama dengan pengusaha kerepek lain di sekitar kawasan operasinya di Kampung Kancong Darat demi kebaikan bersama dan mewujudkan persaingan sihat.

Ruslan kini mampu tersenyum bangga kerana pendapatan yang diperolehnya kini jauh lebih tinggi, terutama ketika musim perayaan berbanding ketika beliau bekerja makan gaji.

Mengimbas kembali detik mula membabitkan diri dalam perniagaan itu, beliau berkata, beliau baru berhenti kerja dari sebuah syarikat pembalakan di Perak pada 1989 untuk membantu isterinya, Suzana Mohd Talib, 41, menjual kuih-muih sebelum bertemu dengan seorang pengusaha kerepek yang berjaya.

Katanya, selepas kembali ke kampung asalnya di Kampung Kancong Darat pada tahun sama, beliau melakukan dua pekerjaan iaitu menjual kuih-muih dan mengikut rakannya menjual kerepek di sekitar kawasan itu.

“Ketika membantu rakan menjual kerepek, saya disapa seorang pengusaha kerepek lain yang bertanyakan sama ada saya kenal ubi keledek biru kerana dia sedang mencari mereka yang berminat untuk menghasilkan kerepek ubi keledek biru untuk dieksport ke United Kingdom.

“Walaupun tidak pernah mendengar nama ubi keledek biru, apatah lagi melihatnya, hati saya terdetik ia mungkin peluang yang datang sekali seumur hidup untuk saya mengubah kehidupan keluarga,” katanya ketika ditemui di kilangnya di sini, baru-baru ini.

Ruslan yang kini bergelar Pengarah Ros Enterprise berkata, berniaga adalah impiannya dan kerana itulah beliau sanggup berhenti kerja, apatah lagi selepas menyedari kehidupannya pasti sukar selepas kawasan hutan semakin berkurangan akibat pembangunan.

Sebaliknya, kata beliau, bidang perniagaan akan menghasilkan keuntungan yang berterusan hingga ke anak cucu jika ia diusahakan dengan cara bijak dan betul.

“Sejak itu, saya menghasilkan kerepek ubi biru di rumah secara kecil-kecilan dan semua proses dilakukan dengan tangan kerana saya tidak ada modal untuk membeli mesin ketika itu.

“Pada 1990, saya memberanikan diri membeli mesin berharga RM1,000 bagi menghasilkan kerepek dengan menggunakan tiga tumbuhan asas iaitu keledek ubi biru, keledek ubi biasa dan pisang tanduk yang dipelbagaikan rasa,” katanya.

Ruslan berkata, beliau mengalami kesukaran pada peringkat awal untuk membuka kilang kerana hanya mendapat pinjaman RM90,000 daripada bank walaupun modal sebenar yang diperlukan berjumlah RM200,000.

Berbekalkan semangat untuk terus maju dan berjaya sebagai pembekal, beliau menyimpan wang sedikit demi sedikit bagi menampung perbelanjaan membina kilang dan kini mampu memilikinya bagi meningkatkan pengeluaran.

“Saya merancang untuk membeli peralatan lebih canggih pada masa depan dan pada masa sama akan terus mengekalkan kesucian produk dan kebersihan kawasan kilang,” katanya yang memiliki kawasan tanaman pelbagai jenis ubi berhampiran kilangnya bagi keperluan bahan asas kerepek.

FAKTA: Ros Enterprise

# Pengusaha miliki 18 tahun pengalaman dalam perniagaan.

# 18 jenis kerepek dipasarkan.

# Antara kerepek yang dihasilkan, kerepek jejari udang, jejari bilis, jejari ubi, ubi masin putih, ubi masin kuning, ubi pedas basah, ubi perasa lada hitam, bawang, ubi pedas kering, ubi perasa kari, keledek, pisang tanduk, ubi perasa BBQ, ubi perasa ayam, pisang abu, ubi perasa tomato dan pisang manis.

# Memiliki 3 kilang dengan 20 pekerja.

About these ads