Ternakan Cacing Tanah

Ternakan cacing kompos

Utk makluman Cacing Harimau (Tiger Worm / Eisenia Foetida) adalah salah-satu species cacing yg tergolong didlm kumpulan cacing kompos / pengomposan. Selain itu beberapa spesies yg sesuai digunapakai utk industri Vermikultur / Vermikompos dlm keadaan negara Malaysia termasuk:

1. Cacing Merah (Red Worm / Lumbricus Rubellus).
2. African Nightcrawlers / Eudrillus Eugeniae.
4. Pheretima Elongata.
5. Cacing Biru (Blue Worm / Perionyx Excavatus).

Setiap satu spesies di atas ada kebaikan / kelemahan yg perlu diambilkira bergantung atas objektif sebenar masing2.

Contoh Bekas untuk menternak cacing kompos adalah 15 kakiX 60 kaki untuk skala besar.
Makanan bagi cacing ternakan adalah semua jenis sisa organik i.e. sisa kandang, sisa pertanian, sisa dapur, sisa industri dll asalkan ianya organik boleh diguna-pakai & dimanfaatkan sebagai bahan makanan dlm sistem Vermicomposting. TETAPI, setiap satu perlu diSTABILKAN.
Sisa makanan TIDAK SEMESTINYA membiakkan ulat. Kalau lalat mula bertelor & membiak bermakna sistem sdr:

1. Terlalu basah.
2. Berbau busuk.
3. Masam / Acidic pH rendah dll.

Kalau media terlalu basah ia akan menjadi “anaerobic” (tidak beroksigen) dan menggalakan bakteria penghurai nitrogen (anaerobic microbes) dan mengakibat fermentasi kpd sisa buangan tsb. Bau busuk itu adalah ammonia yg dikeluarkan hasil penghuraian nitrites.
Cadangan cara mengatasinya:
1. Kawal kelembapan media – kalau terlalu basah, taburkan & gaul “bulking agent” spt kertas carik (shredded paper), habuk sabut kelapa (cocopeat) dsb utk menyerap kelembapan.
2. Sistem perlu ditutup dengan jaring halus utk mengelakkan lalat & perosak2 lain.
3. Makanan diletakkan cuma di permukaan shj utk mengelakkan fermentasi. Jangan dibenamkan dlm media.
4. Jgn beri makan terlalu berlebihan (overload). Jumlah makanan seharusnya seimbang dgn jumlah cacing.

Walaubagaimanapun, cara utk skala kecil2an dan skala besar agak berbeza bergantung kpd keadaan setempat.
Dari dlm rumah (sisa dapur):
1. Lebihan sayur dedaun & kulit buah2an (di bilas dulu – elakkan sisa bahan kimia. elakkan kulit limau)
2. Lebihan Nasi (di bilas dulu – jgn bercampur minyak / kari / sambal dll)
3. Hampas teh & kopi. Ni favourite dia (di bilas gulanya dulu – elakkan semut)
4. Kulit telur yg di hancur halus.
5. Lebihan roti walaupun dah berkulat, pizza dll (hati2 jgn terlalu banyak kerana ia akan “menapai” dan “panas”)
6. Tisu terpakai yg telah guna lap mulut.
7. Kertas bungkusan (jgn berminyak)

Dari luar rumah (sisa laman):
1. Dedaun & rumput kering (kalu boleh dicarik dulu. Lebih kecil lebih baik)
2. Dedaun & rumput hijau (hati2 jgn terlalu banyak kerana ia akan “menapai” dan “panas”)
3. Buah2an yg luruh & rosak.

Dari pejabat:
1. Kertas yg dicarik (elakkan yg berwarna & dicetak dgn “inkjet”)
2. Tisu terpakai yg telah guna lap mulut.

Dari persekitaran berdekatan kita (sambil2 kita berulang-alik):
1. Hampas tebu, pisang dll dari warung2 (di bilas gulanya dulu – elakkan semut & getah).
2. Sisa sayur2an, buah2an dll dari pasar, kedai runcit dll.
3. Kalu di utara mungkin mudah mendapatkan Jerami padi dll.

Kalu boleh bahan2 ini dikumpul setempat dan dikomposkan sedikit agar ia “menapai” dulu dan tidak panas bila diberi makan ke cacing.
HARAP MAKLUM: Yg sy terangkan di sini cuma sesuai digunapakai utk SKALA KECIL ya. Jika SKALA MENENGAH ATAU BESAR caranya agak berlainan.

312 thoughts on “Ternakan Cacing Tanah

  1. assalamualaikum…

    saya ada cara penternakan cacing tanah dan pemprosesan baja organik dengan menggunakan mesin… teknologi baru di Malaysia.
    Income lumayan…part time… kerja mudah… tak perlu ruang yang besar… dan banyak lagi keistimewaannya…

    boleh contact saya….

    • hi.. saya berminat nak menternak cacing tanah dan ingin menjadikan ianya sebagai satu biz.
      masalah saya ialah:
      1-bagaimana cara2nya
      2-penjagaan?
      3-menjual hasilnya (baja dan cacing)
      4-kepada siapa ingin menjual?
      5-rujukan.

      • hati2 dengan pelaburan untuk projek cacing, jgn sampai tertipu (
        Sertai komuniti myMetro
        login|daftar
        Isnin, 11 Januari 2010
        Harian Metro

        myMetro bullet Setempat
        RM25 juta ‘naik’ cacing

        E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

        KULIM: Tertarik dengan pulangan lumayan yang dijanjikan penganjur skim pelaburan penternakan cacing di sini, kira-kira 3,000 pelabur kerugian lebih RM25 juta apabila penganjur melarikan lari.
        RUGI…sebahagian pelabur penternakan cacing menunjukkan gambar ahli lembaga pengarah di depan syarikat berkenaan, semalam.
        RUGI…sebahagian pelabur penternakan cacing menunjukkan gambar ahli lembaga pengarah di depan syarikat berkenaan, semalam.

        Selepas berasa tertipu, lebih 200 mangsa skim berkenaan membuat laporan poli sejak awal bulan ini.

        Dalam sidang media oleh mangsa skim itu di hadapan pejabat syarikat terbabit di sini, semalam, pelabur dari Pulau Pinang, Kedah dan utara Perak itu mendakwa melabur antara RM5,000 dan RM3 juta sejak Jun 2008.

        Menurut risalah, syarikat itu menjalankan penternakan cacing dan penghasilan baja vermikompos organik dengan usahasama koperasi.

        Syarikat itu membuka tujuh cawangan dengan Kulim sebagai cawangan utama bagi memudahkan orang ramai melabur dalam skim yang disediakan.

        Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Salleh yang dihubungi mengesahkan menerima laporan daripada pelabur skim terbabit dan berkata, polis sedang menyiasat kes itu.

        Sementara itu, dua pesara mendakwa melabur RM150,000 hasil simpanan dan gratuiti mereka sejak September tahun lalu.

        Pesara Jabatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Shahibul Kiraya Haliman Shah, 56, berkata dia melabur RM35,000 manakala bekas guru, Omar Ismail melabur RM115,000 setelah dijanjikan pulangan bulanan 3.3 peratus.

        “Saya melabur RM15,000 untuk menternak cacing setelah mengikuti kursus anjuran syarikat terbabit dan setakat ini mendapat pulangan RM20,000 iaitu bayaran untuk September dan Oktober lalu,” kata Omar.

        Peniaga, K Jayakumar, 42, dari Taman Kulim Square, Lunas, dekat sini, bersama 10 anggota keluarganya kerugian RM500,000 kerana menyertai skim pelaburan itu sejak 6 Jun tahun lalu.

        Jayakumar berkata, mereka hanya dibayar dua kali daripada pelaburan dibuat dan beberapa cek pembayaran selepas itu ditolak bank.

        “Kami merayu pihak berkuasa mengambil tindakan bagi mengembalikan wang pelaburan dibuat kerana ramai meminjam dari bank dan saudara-mara membuat pelaburan itu,” katanya.

        Sementara itu, Pengarah Green Millennium Agrotec (M) Sdn Bhd (GMA), Mohd Faisal Mohd Noor iaitu syarikat yang mengendalikan penternakan cacing bagi syarikat terbabit mendakwa syarikat berkenaan menggunakan kepala surat GMA untuk mengambil wang pelaburan daripada penternak dan pelabur skim itu, menyebabkan syarikatnya kini berada dalam dilema. – Bernama.

      • salam..bapa mertua saya salah seorg mangsa penipuan perlaburan cacing di kulim seperti yang dilaporkan dalam berita..
        sekarang dia mencari syarikat atau sesiapa yang berminat untuk membeli cacing @ baja yang yang telah beliau usahakan
        sesiapa boleh tolong?

    • nak tahu banyak lagi tentang penternakan cacing… medium tau besar skal… nak guna 10 ekar tanah kat utara… interest dengan teknologi baru dengan mesin…contact saya

    • nak tahu banyak lagi tentang penternakan cacing… medium atau besar skal… nak guna 10 ekar tanah kat utara, penang kedah… interest dengan teknologi baru dengan mesin… mahu buat industrial like……contact saya ..terima kasih banyak banyak

  2. salam sejahtera..

    saya ingin mendapat malumat dimana kursus penternakan cacing akan diadakan di sekitar malaysia pada tahun 2008 ini.

  3. Saya cukup berminat untuk mengusahakan ternakan cacing.. Dmanakah saluran yang betul untuk mengetahu cara2 penternakan ini secara komesial dan saya berharap ada sesiapa yang dapat memberi maklumat yang tepat mengenai penternakan cacing ini… Berharap sangat saluran yang betul.

    • hai yusof…

      saya daripada CMT ARGO, disebabkan anda berminat dengan penternakkan cacing saya menawarkan kepada anda kontrak farming, dimana anda akan diajar bagaimana hendak menguruskan ladang cacing, selain itu kami juga ada menawarkan sistem pawah kepada anda. dimana anda akan mendapat pulangan dari RM 60.00 – RM 300.00 dalam 1 bulan.
      sebelum itu anda perlu mengikuti kursus yang kami adakan.

      jika anda masih berminat sila hubungi saya di alamat email ini cacingcmtargo@yahoo.com
      hantarkan nama serta no fon anda dan saya akan menghubungi anda.

  4. Saya cukup berminat untuk mengusahakan ternakan cacing.. Dmanakah saluran yang betul untuk mengetahu cara2 penternakan ini secara komesial dan saya berharap ada sesiapa yang dapat memberi maklumat yang tepat mengenai penternakan cacing ini… Berharap sangat saluran yang betul.

  5. Dalam industeri ternakan cacing tanah , adakah kita mudah untuk mencari pasaran .dan dimana kita boleh mendapatkan benih cacing

    • bila anda membtuhkan cacing lumbricus rubellus silahkan contek 021 70018981 081905909804. saya tunngu jawabanya

  6. aku baru tahu pasal ternak cacing nie…dan aku ader saluran nak dapatkan benih dan bengkel kursus ternak cacing secara PERCUMA…member aku yang buat kursus tue…

    • apa lancau untuk melayu sahaja. melayu bodoh la.. tak da otak nak fikir pun. yang korang tau, samun, ragut, rompak, curi motor, rogol anak sendiri. puki punya belacan.. pikir pasal kaum lain juga la babi hutan..

  7. saya hendak memulakan ternakan cacing tetapi saya ingin tahu dimanakah saya hendak memasarkan cacing tersebut

  8. saya ade buat bende ni. mula2 tu tak jadi. dier berbau gas metana. tapi last2 jadi jugak. alhamdulllilah. guna cacing tanah kat blakang umah aje. skrang banyak giler. penuh. skrang ni buat bela je. bagi mkan sisa syur n buah.

  9. Saya berminatutk mengetahui info dan maklumat berkenanan menternak cacing tanah secara komersial yang berada di Johor Bahru serta kursus-kursus yang akan diadakan.Terima kasih atas kerjasama pihak tuan.

  10. salam guys…

    minat memang minat, cumer nak confirm biz ni halal ker di segi syarak?? pak lebai, imam, qadhi etc, pls clarify my blurrness…. tqvm!

    • jangan risau ada fatwa mengatakkan menternak cacing hukumnya halal.
      kerana cacing tanah memberikan banyak kelebihan dasn manfaat kepada manusia.

      CMT ARGO ada menawarkan sistem pawah jika anda berminat dalam bisnis cacing nie.

      ingin maklumat penuh sila lah hubungi saya melalui alamat email ini cacingcmtargo@yahoo.com

  11. Sesiapa yang berminat untuk menghadiri kursus Usahawan Cacing yang akan diadakan pada 29hb Mac 2008 di NPC Bandar Baru Uda, Johor Bahru, sila hubungi saya Asri 0137004748 untuk mendapat info lanjut.tk

  12. Salam perkenalan saya petani cacing dari Bandung Indonesia, saat ini saya menjual hasil peternakan berupa cacing hidup jenis Lumbricus Rubellus (Red Worm) dan Esenia Fetida (cacing Harimau), juga menjual Baja Organik, Untuk Cacing saya siap Mensuplay 500 kg/minggu, dan Baja organik 20 tan/bulan. harga nego. Barang bisa di antar sampai KLIA. Peminat serius bisa hubungi ke 62 878 210 650 97. trimakasih.

    • sekiranya berminat saya boleh dihubungi di talian 0134341063 untuk pembelian cacing pembelajaran hubungi saya bila2 masa sahaja

  13. emmm saya ni berminat nak tau cara ternakan cacing ni…ada sesiapa kat JB yg leh guide? Nk pi kursus tak sempat dah sbb ari ni baru terjumpa forum kata ari ni ada kursus kat BBU… leh lah email saya kat eastchapharel@yahoo.com….modal terhad tp at least nk try satu kilo dulu…nk study kerenah cacing ni..

  14. Kepada sesiapa yang berminat nak mulakan projek ni samada untuk mendapatkan benih dan membuat pasaran boleh lah hubungi saya di nombor 016-9889845. Insyaallah saya cuba membantu apa yang boleh. Terima kasih

  15. kepada aiza agro mcmna sy nak dpatkan bekalan induk cacing tu…dimanakah lokasi aiza agro?..berapakah harga untuk sekilo induk..sila hubungi azahari 0129606708…terima kasih

  16. kepada peminat yang berminat nak menternak cacing tu boleh la share idea ngan saya,saya dah siapkan tempat ternak cacing cuma nak masuk cacing saje pembekal pun dah ada ttapi anda haruslah bsabar jangan terburu-buru ada beberapa perkara yang harus anda sediakan sblm memulakan ternakan.

  17. Saya sedang dalm proses mencari maklumat & ilmu tentang ternakan cacing & pemasarannya, tolong kongsikan ilmu & maklumat.

  18. Assalamualaikum….
    Saya baru memulakan ternakan cacing selama xsampai sebulan..Alhamdulillah cacing2 saya semuanya membiak dengan baik …Ok saya nak share sikit pengalaman yg x seberapa ni.. Saya memulakan ternakan dgn 10 kg cacing
    Jenis Cacing – Pheretima
    Media – Campuran Habuk Kayu Gergaji + Tanah pH6.5 – 7.5 +Rumput Kering ( 1 bag media utk 2 kg cacing )
    Makanan Harian – Sayur dan buah ( utk 5 kg cacing mkn 2kg sehari) boleh cari yg terbuang kat pasar
    Tempat – Kotak Polisterin 2′ x 2′ ( 1 ktk utk 1 kg cacing ) boleh guna kotak terpakai yg dibuang kat pasar

    kos permulaan 10kg
    Kursus rm450
    Cacing 10kg x rm450 = rm4500 ( sekali aje beli )
    Media 5bag x rm20 = rm200 ( 1 bln)
    Kotak 10ktk x rm11.50 =rm115 ( 1 bln)
    Makanan Khas 2pek x rm45 = rm90 (3 bln)
    Makanan Harian 4kg x rm1.50 = rm6 (sehari)

    Utk bln ke2 kos akan meningkat ikut berapa berat cacing kita

    sekian..

  19. Salam,

    Saya ada stok najis/tinja kambing yang banyak. Sekarang tak tau nak buat apa dengan stok najis/tinja yang banyak tu.

    Apa kata saya jual murah-murah pada pengusaha ternakan cacing. Atau kita tukar suka sama suka tinja kambing dengan cacing.

    Hubungi saya jika berminat untuk berurusan. Sebab saya nampak prospek penternakan cacing ni suatu yang cerah!!

    Salam,
    Ali 012 6928884

  20. KEPADA BAKAL2 USAHAWAN CACING YANG BERMINAT HENDAK MEMULAKAN TERNAKAN DI KAW. SEKITAR BATU PAHAT BOLEH HUBUNGI SAYA 0127341856..INSYAALLAH BOLEH DTG TERUS KE KANDANG SAYA YG X SEBERAPA TU ….TERNAKAN SAYA TIDAK MENGGUNAKAN SEBARANG NAJIS HAIWAN LAIN DAN MAKAN BERASASKAN TUMBUHAN SAHAJA ,AMAT SESUAI UTK TUJUAN KOSMETIK DAN PERUBATAN…BOLEH GUNA TANPA WAS-WAS…
    KEPADA PEMBORONG2 CACING UTK TUJUAN KOSMETIK PUN BOLEH HUBUNGI SAYA UTK DAPATKAN BEKALAN CACING…INSYAALLAH RANGKAIAN NIAGA DAN RAKAN2 SAYA AKAN CUBA BEKALKAN..
    UTK PENGETAHUAN SEMUA, RAKAN NIAGA KAMI SEDANG DALAM PROSES MENGUJI KHASIAT CACING PHERETIMA UNTUK DIPROSES MENJADI EXTRAC CACING..KITA DOAKAN BERSAMA AGAR PROJEK BELIAU BERJAYA AGAR KITA SAMA2 MERASA MANFAATNYA….AMIN

  21. Saya dah dengar ternakan cacing ni, tapi tak tau macamana nak gi kursus, marketing dsb. kekawan boleh tolong tak? Ingat nak buat project ni kat Melaka. Kalu ada info yang boleh saya gunakan untuk project skala kecik ….email kat gadyq.msbklia@gmail.com

  22. hamba sedang dalam proses untuk mencari sifu dalam penternakan cacing ni . hamba sangat – sangat berminat nak mendalami ilmu cacing ni dan kalau sedara2 ada disekitar kelang ni boleh tak hamba berguru dengan sedara2 . siiifu..
    ayiipz@yahoo.com

  23. kepada sedara yang duk kat kl n selangor n putrajaya saya telah memulakan ternakan cacing secara kecil2an sekitar 10 kilo cacing kalau ada yang brminat nak share idea tau nak tinjau2 n sedikit pandangan leh la call 0163162001 tau email lat_pkum@yahoo.com

    • ternakan cacing tidak memerlukan tanah yang banyak hanya cukup ruang keluasan seperti sebuah bilik nak tahu lebih lanjut hubungi saya di talian 0134341063 wan

  24. saya berminat dlm penternakan cacing..tapi ade x kemudahan pinjaman dari kerajaan,sbb saya graduan dari uitm dan ingin menceburi penterakan ini secara fulltime..

  25. as’kum….
    bilerkiter dah ternak cacing…pada siapakah hendak kita pasarkan ternakan kita dan dari manakah hendak mendapat benih cacing tersebut….
    adakah hasil jualan kita lumayan dan adakah berbaloi menternak cacing….

    Terima kasih…..

  26. Tolong…!!! saya nak menternak cacing bg la sy peluang dan mcm mn saya nak gi khusus atau ada sifu nak tolong saya. ini emai dan no phone saya. lebong7920@ yahoo. com ,0193994425. Ttolonggg sya…..!!!!

    • saya peternak cacing dipekanbaru-riau, saya sedang mencari sesiapa yang memerlukan cacing tanah bisa menghubungi saya di imel , m_r0hm4t@yahoo.co.id, Rohmatternakcacing.blogspot.com dan telp.6285265271306 trimakasih wassalam

  27. as’kum..pada sesapa yg berminat utk mengetahui lebih lanjut pasal cacing, saya cadangkan anda baca sikit dari forum2 yg aktif pastu buat laa lawatan ke tempat2 ternak cacing..rasanya ramai yg willing nak bagi advise secara percuma.. dan boleh jimat kos pegi kursus..
    so far cacing kat rumah tu takderlaa menimbulkan masalah.. production oke..

  28. ASSALAMUALAIKUM…

    SAYA AMAT BERMINAT DENGAN PENTERNAKAN CACING INI…TETAPI SAYA MUSYKIL JIKA RAMAI TELAH MENJALANKAN TERNAKAN INI ADAKAH MARKET AKAN BERTAMBAH KECIL…SATU LAGI KEMUSYKILAN SAYA IALAH JIKA SAYA MENTERNAK SECARA KECIL-KECILAN DULU DENGAN MENTERNAK HANYA SEKILOGRAM BENIH CACING INI, BERAPAKAH AGAK-AGAKNYA PULANGAN SAYA SETELAH CACING INI MATANG?
    MINTA SESIAPA MEMBANTU SAYA…

    nazzir96@gmail.com

    SEKIAN,
    ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABAROKATUH

  29. saya berminat dengan penternakan cacing.. bagaimana saya harus mulakannya.dari mana saya boleh dapatkan bekalan. dan bagaimana cara2 untuk memulakannya.
    jika ada maklumat boleh hubungi saya 013-9418315 (syed) kota bharu.

  30. salam smue.. saye pun ada plan nak wat biz ni di perak. tp, sblm 2 nk dptkan byk ilmu dlu tntang cara dan skill2 yg perlu untuk ternak cacing ni. ada sesapa conduct course di selangor tak? pastu, ada sesapa yg ada contoh bisnes plan utk wat biz ni? call sya 0124190988..

  31. assalamualaikum bg semua geng2 penternak lumbricus d seluruh malaysia.saya terpanggil untuk masuk ke ruangan ini untuk sama2 berkongsi pengalaman dlm pernternakan lumbricus yg mmg menjanji kan pulangan lumayan di samping kita memelihara alam sekitar..pd sesiapa yg ingin tahu tentang cacing dn ingin sama2 berkongsi pengalaman..sila lah mampir di tempat penternakan saya di alamat 656,kg paya lada,16400 kadok,kota bharu kelantan.atau hubungi saya d nombor..0139854732..JOEYZA..saya bersedia memberi penerangan dn menyedia kan pakej dan kontrak yg menarik untuk penternakan ini..

  32. saya ingin sekali menternak cacing, bagaimana dg pasaran, jika ianya terlalu banyak pengusaha yang menjatyakannya. 2. harga pasaran sekarang berapa harganya? 3. mahu penerangan tentang ternakan ini.

  33. as/kum, saya nak tanya..mcm maner cara ternakan cacing…
    pekara ape yg paling sensitif dgn cacing yg bole menyababkan dia mati atau sebagainya……kalau ternak kecil- kecilan ade ker pemborong nak beli ….
    berapa harga pasaran sekarang dlm sekilo

  34. Salam Wandi,

    Ternakan cacing boleh dibuat berbagai cara tetapi di M’sia cara yg paling popular ialah ternak dalam rumah atau bangsal dan diletak dalam rak bertingkat.
    Cacing mudah diternak asal pastikan kelembapan media sesuai.
    Musuh utama cacing adalah semut, tikus, ayam itik dan burung. Tetapi semua tu mampu diatasi dengan menternak dalam rumah / bangsal yang dipasang net. Cuma pastikan medium bebas dari hama yang akan menggigit cacing.
    Kecil2an pun ok asal buat contract farming (ladang kontrak).
    Harga benih cacing sekitar RM450 sekilo dan belian balik RM100 sekilo.

    Wandi kat area mana? Saya sedia bantu sekiranya Wandi di Utara sbb sy ternak di Sg Petani.
    Selain membekal cacing, kursus & praktikal, saya sedia bekalkan medium pd harga yg berpatutan.
    Contact saya di 019-4054175 atau rizadismail@gmail.com.

    Slmt berjaya.
    Rizad (DAMAI AgroTech)

  35. Jika dari melaka atau sempadan, boleh berhubung dengan saya. Saya menternak di dalam kilang iks, paya rumput melaka. Saya menternak 100kg ke atas. Ada induk untuk dijual dan khidmat nasihat diberi percuma. Shamsul 0136316933 / bob 0126773768 ~AZAM AGROTECH SDN BHD, MELAKA

  36. Salam member2 semua. Ada yang bertanyakan kursus ternakan cacing kan. Saya ada 1 pemaju ternakan cacing tanah iaitu AZR Agro Centre. Korang bleh la layari webnya http://www.azragrocentre.com. dalam tu ada contact number dan boleh tanya diorang bila diorang akan adakan kursus

  37. hati2 dengan pembekal dari kemaman.penipu tuh.mula2 jual ngan harga RM500 sekilo pas tu cakap ambik balik RM400 sekilo dalam tempoh 2 bulan…bila cukup masa aku tel…dia tak angkat,suruh orang lain angkat beritau dia kuar.biasanya tepon dia lekat kat pinggang.pelikkan…dunia cacing nie.kategori penipu cacing pun ada…..sanggup tipu kaum sendiri…….

  38. hati2 ngan kontrak farming…..kalau setakat 6 bulan aje,itu jenis penipu….cuba bygkan berapa kilo cacing boleh membesar dalam tempoh 6 bulan….pikir sendiri……..kalau induk boleh menghasilkan telor plak…..cuba bayangkan berapa kilo dia boleh dapat dalam tempoh 6 bulan………kalau baja mungkin aku bleh percaya……….kalau setakat kursus RM450 duduk dalam air cond kat hotel aje memang terang2 kena tipu.bayangkan 50 orang pergi kursus kalikan ngan RM450……….berapa diaorang bleh dapat dari menipu ngkoorang………kalau setakat menternak baru 2-3 bulan nak anjurkan kursus………sendiri bleh ingat……………

  39. ha,sekarang nie harga cacing dah tak menentu,ada jual RM450 sekilo ada jual RM250 sekilo bangsa asing pun sanggup jual ngan harga RM120 sekilo……….diaorang ternak cacing letak dalam najis BABI>>>>>>>>>>agak2 kalau pasaran cacing nie dapat tau dek bangsa asing apa akan jadi kat harga cacing dimalaysia……….aku cuma nak beritau apa yang aku tau aje……..ngko orang pikirlah sendiri kalau nak ternak cacing lebih2 lagi setakat sekilo dua tu………

  40. saya berminat dgn krusus cacing tanah tapi saya tak tahu bagaimana nak memulakan. ada sesiapa yg nak tolong?

  41. Saya ingin mencari pembeli cacing. Saya boleh membakal 500 kg keatas. Sila hubongi saya di 0163094894. Terima kasih

  42. saya adalah salah seorang penternak cacing jenis cacing harimau. kepada yang berminat tapi ragu-ragu nak invest, jangan takut mencuba. sekarang ni permintaan baja organik amat tinggi bukan saja di dalam negara, bahkan luar negara pon. untuk pengetahuan semua, baja organik cacing (vermikompos) memang bagus dalam mendapatkan hasil yang berkualiti dalam pertanian, contohnya dragonfruit dan sebagainya. pasaran cacing induk pula sentiasa ada. yang penting, langkah pertama pergi kursus dulu, dengar penerangan dari pihak yang bertauliah dan perpengalaman. tentang modal, tak perlu besar.

  43. aslammualaikum..sy hafiqz brasl dr perak..sdah sbln lbih sy buka mcm2 lman web ternk cacing..sy amat berminat dgan pemternakan cacing tanah nie..tp sy x der modal yg bnyak dan pengalaman..sy dngr criter,,btul ker pjbt prtanian ader bg krsus free?modal free?sy pun x tahu..ada saper2 yg boleh tlong sy..sy brharap sngt..0175352981

  44. Kami adalah penternak cacing terawal di Melaka.selepas Jabatan Pertanian Melaka..Sila hubungi kami…ZAWS Agrotech..Kg Tehel,Melaka 019-6501125 Suhaimi..insyallah

  45. kepada sesiapa yang ingin berkongsi idea, tawaran perniagaan atau apa saja berkenaan ternakan cacing di blog ini…saya syorkan anda sertakan sekali no contact anda seperti email, no telefon atau alamat untuk senang dihubungi..

  46. Sy berminat nak beli induk cacing. Ada tak yang boleh beri harga yg rendah, untuk sy memulakan penternakan secara kecil-kecilan. Contact sy 013-7626701.

  47. kepada sesiapa yang berada dikawasan pantai timur khususnya kuantan,terengganu dan pahang pak itam sedia membekalkan induk cacing unruk diternak.lokasi ternakan di kampung ganchong,pekan,pahang….untuk mendapat maklumat lanjut boleh menghubungi pak itam di nombor 016-9862581..jika ada terdapat sebarang masaalah mengenai ternakan pak itam akan cuba membantu setakat termampu,Insyaallah….wassalam

  48. Salam…
    Sahabat usahawan yg dihormati.

    1. Keraguan ttg pasaran?
    Sebenarnya pasaran bukan masalah yg begitu rumit & jgn jadikan ‘show stopper’ utk kita menceburi bidang ini. Yg penting sebagai langkah permulaan, pastikan anda memahami yg berikut :
    a. Harus ada ilmu & faham asas ternakan cacing – jenis, habitat, makanan, tabiat, musuh, penyelenggaraan, langkah menuai hasil dsb…
    b. Pembekal induk yg sedia menawarkan pembelian balik cacing & baja.
    c. Sumber material pd kos & kualiti yg competitive.
    d. Harga induk bukan persoalan krn kadar pembiakan yg tinggi akan mendatangkn pulangan yg berlipat kali ganda.
    e. Lambakan cacing & baja???
    Insyaallah, itu x kan berlaku. Pd tahun 2010, kerajaan akan mewajibkan penggunaan baja organik. Lihat saja keperluan Felda sebanyak sekitar 250 tan sebulan, belum dikira Felcra, Mardi, Mada, ladang2 komersial lain…
    Permintaan baja negara pd 2007 dianggarkan bernilai RM3.4 bilion!!! Boleh supply ke?
    Keperluan makanan ternakan meningkat saban tahun memandangkan penternakan kian menjadi pilihan terutamanya ikan dan ayam. Ketahuilah cacing memiliki kandungan protien hampir 80 kali ganda berbanding kacang soya, dan ini sgt baik utk pertumbuhan ternakan… X de pasaran lagi???
    f. Sy masih ingat pesan sahabat sy Hj Zainal dari NS, org yg terlalu persoal ttg pasaran, sampai bila2 pun akan terus tekan calculator aje. Sedangkn org lain dah buat duit.
    Harap sahabat2 dapat mulakan langkah walau dgn sekilo. Yg penting cuba, belajar & fahami karenah cacing & penyediaan medium dulu. Pelan2 tambah induk jika kewangan mengizinkan… Slmt bjaya. Rizad, Sg. Petani 019-4054175.

  49. Kami adalah penternak cacing secara berskala besar. Kami ada menjual induk cacing merah / harimau / afrika nite crawler pada harga yang berpatutan. SMS / Call kami pada talian 0196448886 untuk membeli induk cacing atau layari website kami di http://www.agro-green.net

    AGRO GREEN RESOURCES (001765553-W)
    251, Jalan Kg. Palekbang
    16040 Tumpat
    Kelantan Darul Naim

    Tel: 019-644 8886 / 012-285 9164 Fax: 03-2026 5709
    Email: admin@agro-green.net
    http://www.agro-green.net

  50. Assalam…

    Untuk pengetahuan sahabat penternak sekalian, saya di DAMAI AgroTech adalah cawangan AZR Agro Centre bagi Wilayah Utara.
    Kepada penternak baru atau sesiapa yg ingin mendekati serta memahami tentang ternakan cacing tanah secara komersial adalah dialu-alukan melawat tapak projek saya di Taman Kelisa Ria, Sg. Petani atau hubungi saya di 0194054175.
    Insyaallah sya akan menjawab sebarang kemusykilan sekadar yg termampu…

  51. sye ada modal utk 4 kg induk.dh kursus dgn azr lg.kalau nk ternak vermicompos plak camna?mana nk crik induk cacing rimau 2?

  52. Salam Buat Insan yang bernama Manusia dan Beragama Islam…

    Wahai Penternak baru diharap saudara penuhkan ilmu didada sebelum menceburi bidang ini kerana tidak semua apa yang dicakapkan oleh penjual cacing itu betul, yang pasti cuma untuk mengaut keuntungan…

    Apabila kita bertanya tentang kontrak Farming kepada pembekal cacing, ade sesetengah menyatakan memang ada menyediakan kontrak farming tetapi hanya di mulut, bukan pada kertas yang bertandatangan.

    Fikirkan sejenak harga cacing induk yang dijual kepada penternak baru adalah RM450/kg dan harga belian balik cacing pada masa sekarang antara RM80 – RM100. nah lihat lah sendiri betapa jauhnya perbezaan harga tersebut malah cacing induk yang dijual kepada penternak baru itu bukan 100% atau 90% induk.

    Untuk pengetahuan sahabat ku sekelain ketahuilah harga
    pasaran cacing akan jatuh pada bila-bila masa. pada hari ini harga jualan cacing induk adalah RM250/kg tetapi penjual tidak akan membeli balik induk cacing.

    Jika saudara tidak mempercayai apa yang saya cakap, saudara boleh membuat carian di internet lihat sejarah penternakan cacing di Indonesia apa sudah jadi, Sekarang harga cacing di Indonesia amat murah iaitu kurang dari RM10/kg….

    Saya memmohon maaf kiranya tulisan saya menguris perasaan sesiapa tapi ini hakikat sebenar penternakan cacing dimalaysia yang tercinta ini…

    Untuk pengetahuan sahatbat ku sekalian saya juga menternak/menjual cacing, menjual baja Vermikompost. Pesan saya berhati dengan penipu cacing yang hanya pandai menabur janji….

    Terima kasih

  53. Assalammualaikum saudara/i

    aku adalah seorang penternak cacing di Ulu Tiram, meskipun bukan dalam skala yg besar. menggunakan sistem rak drawer. sesuai bagi yg tinggal di taman perumahan n yg baru nak bermula. (insyaallah kita pelajari dulu tabiat n kerenah ccg ni, esok lusa andai dah ditentukan rezeki oleh Allah dari perniagaan ni baru kita besarkan kawasan n buat secara komersial).

    so kepada sesiapa yg bernimat @ nak bertukar2 idea dgn aku boleh call@sms aku 019-7116800. atau email atok6800@hotmail.com

    semoga kita dapat menjalinkan Ukhwah dan mengeratkan silaturrahim sesama Islam….Amin….

    wassalam

  54. Kontrak Perladangan Cacing Tanah Untuk Menghasilkan Baja Kompos.

    Kita berminat bidang pemternakan cacing tanah, kita ada modal.. tetapi kita tiada masa dan kesibukan.. jadi, mari sertai program usahasama menternak cacing tanah secara kontrak perladangan atau sendiri dengan menggunakan MESIN MK-DVN(mesin menternak cacing secara moden, yang di import)

    Kontrak selama 2 tahun akan menjana keuntungan dan pulangan yang berlipat ganda.

    Hubungi saya : ameng 013-4472625

  55. “BERMINAT UNTUK MENTERNAK KAMBING ?”
    Bagaimana anda boleh memulakan penternakan kambing dengan mudah dan menjadi seorang penternak yang berjaya. Dapat Keterangan percuma dengan sms nama , alamat dan taip kambing ke 0169510919. Atau layari laman web : http://www.zamanagrofarm.blogspot.co

  56. betul pada apa yang cacing tanah bagitau,harga memg akan turun(cacing).semua pengusaha cacing akan mengalami kerugian yang besar terutamanya yang baru permulaan menceburi penternakan ini dalam skala yang kecil..sekali kais tanah cacing banyak,2 kali kais tanah habuk tarak!

  57. Assalammualaikum saudara/i cacing kerawit.

    sabar saudara/i. jgn cepat melatah dengan sebarang kenyataan yg x pasti asasnya. (maaf kalau bhsa sy ni terlalu kasar).

    bagi saya kenapa perlu takut dgn kejatuhan hrga ccg. sebab tujuan kita menternak adalah utk mendapatk @ menghasilkan bajanya bukan semata-mata menjual cacing tersebut. kalau betul pun harga ccg jatuh. biarkan lah. sekurang-kurangnya ini 1 peluang kepada bakal penternak baru. sebaliknya kita yg dah menjalankan usaha ni teruskanlah. balik semula kpd matlamat kita iaitu “menternak ccg utk dapatkan bajanya” jualan ccg tu secara sambilan je.(bila ccg kita dah byk n ada permintaan)

    cuba balik semula kepada komen2 yg lalu yg ada mengatakan kerajaan inginkan bekalan baja vermikompos dan memansuhkan baja kimia menjelang tahun 2010. tidak pun disebut kerajaan nakkan cacing. xbegitu cik cacing kerawit?

    so pikir2kanlah betulkan kembali niat. jgn sibuk nak cari untuk dgn penjualan ccg je. baliknya pikirkan apa yg diminta dipasaran….. maaf sekali lg kalau bahasa sy terlalu kasar. ini hanya sekadar pendapat peribadi sy shj.

    semoga Allah mengampunkan kesalahan saya dan memberkati usaha kita semua sebagai penternak cacing… Amin…. wassalam.

  58. assalammualaikum
    kepada ushawan cacing, bakal ushawan n tg nak try jd usahawan cacing di sekitar selatan semenanjung. terutamanya kaw. JB, PG, KT, Kulai dan kawasan2 yg sewktu dgnnya.

    boleh hubungi aku sekiranya ingin bertukar2 pendapat mahupun berkongsi ilmu dgn aku jgn segan call@sms 019-7116800.

    Insyaallah segala persoalan akan dihuraikan bersama. Amin.

    wassalam.

  59. Salam..

    Saya berminat untuk mengikuti kursus ternakan cacing kat Kemaman atau Kuatan dan juga ingin melawat ke kawasan ternakan yang sedia ada. Sesiapa yang mempunyai maklumat, harap dapat hubungi saya dengan SEGERA !!!! 019-9323950 Terima Kasih

  60. Salam Tumpang Iklan…Sapa2 berminat tentang ternakan cacing bole call or sms saya 0129556620, saya jual cacing merah RM350 sekilo, TQ

  61. Saya baru bermula menternak cacing dalam 2 minggu dan ingin mendapatkan rakan-rakan yang sedia memberi nasihat dan tunjuk ajar, dan yang paling utama yang dapat membantu dalam usaha pemasaran… terima kasih

  62. saya berminat hendak memulakan penternakan cacing,berapa harga sekilo,makanan yg paling sesuai dan di manakah kompos
    nya hendak di jual??

  63. kepada rakan2 yg berminat untuk menceburkan diri dalam penternakan cacing carilah tempat kursus yang ada menyediakn kontrak farming iaitu pengambilan semula baja dan cacing yang kita usahakn..taklah terkapai2 kita hendak mencari tempat jualan..saya dah pergi kursus kat DZTRIO berdekatan jenjarum selangor(kg jalan kebun)..ikut kesas highway..pn zainab pengurus tempat 2. klau nak tanya pe2 yang berkaitan boleh rujuk kat beliau..no tel 016-6781187..saja nak tolong kawan2..kursus rm250..biasanya tiap2mgu hari sabtu..

  64. saye amt berminat dlm ternakan cacing ni, tpi rasenye belum masenye lagi untuk saye wat bisnes sendiri… cuma sye pernah dengar untuk joinventure… maksud nye just byar brape yg ditetapkan and then next month saye dapat hasil jualan cacing tu.. saye memang pernah dengar cuma saye xtthu nk menghubungi sape d area jb ni.. klu ade sape2 yg sudi nk beri sye peluang berniage bersame.. hantar email kat iniemail_kite@yahoo.com
    sye amay berminat dgn die punye monthly income…
    xde pe.. just nk wat saving belanje kahwin.. he3…
    thanks;
    -echah-

  65. salam kepada sesiapa yang berminat untuk menternak atau memelihara cacing boleh datang dan lihat sendiri ternakan cacing kompos secara komersial pada hari sabtu nie di kampung ganchong, pekan, pahang.atau hubungi sendiri pak itam di talian 016-9862581..penerangan berkenaan hala tuju penternakan cacing komersial akan diberikan sacara percuma pada hari tersebut…terima kasih

  66. pak itam sedang mencari rakan untuk mengusahakan tanaman serai dan lada kecil menggunakan baja taik cacing.pak itam mempunyai tanah untuk projek tersebut….siapa2 yang berminat boleh menghubungi pak itam di talian 016-9862581…terima kasih.

  67. salam,
    aik pak itam pun ada kat sini, jauh2 atok melilau pak itam gak yg atok jumpa. ni la yg dinamakan sehaluan. sehaluan dlm ternakan ccg je tau….. bila lg pak itam kita nak tubuhkan konsortium ni.???

    kpd sesapa yg berminat nak ternak ccg n nk melawat tempat aku, boleh tipon aku 019-7116800 @ email atok6800@hotmail.com kehadiran dialu-alukan, terutama sekitar JB. insyaallah segal persoalaan akan dihuraikan bersama….Amin

    wassalam

  68. salam,
    syarikat saya akan adakan kursus penternakan cacing kompos utk daerah kluang, johor pada 3/8/2008…
    siapa yg berminat, boleh hubungi sy di 012-2658002…
    tempat terhad…

  69. Kontrak Perladangan Cacing Tanah Untuk Menghasilkan Baja Kompos.

    Kepada sesiapa yang berminat dalam bidang pemternakan cacing tanah, malah ada ada modal.. tetapi tiada masa, tempat dan kemahiran .. jadi, mari sertai program usahasama menternak cacing tanah secara kontrak perladangan iaitu anda hanya sediakan modal sahaja dan pihak syarikat akan menguruskan semua sekali daripada urusan menternak, makanannya dan pasaran… anda hanya mendapat pendapatan lumayan sahaja…

    Kontrak selama 2 tahun akan menjana keuntungan dan pulangan yang berlipat ganda.

    Hubungi saya : ameng 013-4472625

  70. ada sapa2… ingin membuat kursus ternakkan cacing atau lintah di kedah atau perlis.. saya berminat dan ingin memcuba peluang baru ini….

  71. Assalamualaikum

    Saya Saheme dari Pusat Latihan dan Ternakan Cacing Vermicast Agrotech di Sungai Petani Kedah. Sesiapa yang nak datang kursus kat SP boleh la mai sini. Saya ternak dan juga melatih penternak baru.

    Kursus pada hari sabtu 9~5.30ptg (tiap-tiap minggu ada .. kalau ada orang la). Tempat di tempat ternakan cacing saya (cacing merah)

    Pagi -> teori sikit, pembiayaan tekun, PPIM
    Petang -> buat praktikal ternakan cacing (penyediaan makanan, pengurusan harian dan pengasingan baja/cacing/coccon)

    Kalau nak mai call la dulu kat 019-4806261 (saheme)
    Bayaran RM200, makan, minum, sijil ada la.

    Kalau yang berminat boleh beli cacing secara ladang contrak dengan Agro Quest / PPIM melalui saya sebab saya jadi center untuk kawasan utara ni. Center ni kerjanya anjur kursus, cari penternak, urusan bekal induk kepada penternak, urusan beli balik baja cacing dan cacing, uruskan surat ladang contrak dan masalah berkaitan penternak. Semua tu dijalankan bagi Pihak Agro Quest dan PPIM yang merupakan peneraju dan penaung projek cacing yang saya dok buat la ni.

    Jadi yang dok kot utara ni.. mai la kita pakat-pakat bela cacing. Insya-Allah boleh berjaya kalau iklas berusaha. Risiko memang ada tapi rendah. Risiko sektor lain tu lebih besar terutama pelaburan. Kalau nak buat yang tak dak risiko… saya pun tak tau nak buat apa. Tanam padi pun ada risiko.. cth banjir, kena penyakit dan sebagainya. Alhamdulillah ada orang dok tanam padi gak walau berkali-kali padi tenggelam. Bukan selalu pun kena musibah cam tu.

    Cacing ni baguih dia ada short term income dan long term incame. Short term imcame tu baja cacing yang boleh dapat hari-hari. kita usaha sikit jual kat jiran-jiran atau kedai yg tanam pokok tanam-tanaman.. boleh dapat dalam RM4~6/kg. Kalau kat Banting depa jual sampai RM12/kg. Kalau bela 1kg cacing, boleh dapat 1kg gak baja dia tiap-tiap hari. Yang ni rasanya pasaran masa depan cerah sebab NHO mau 100% makanan organik (bebas dari kimia) pada 2010. Malaysia pun nak jadi negara pertanian dan kerajaan tau kita tak kemana kalau dok guna baja kimia. Nak eksport ke Singapore pun tak boleh.. apatah lagi ke Jepun, Korea dan lain-lain. Depa semua deman sayur atau buah organik saja untuk masuk pasaran negara depa. Baja kimia ni yang berkhasiat petroleum ni depa kata kurang sesuai untuk tubuh badan rakyat depa. Mungkin khasiat petroleum dalam baja kimia tu sesuai untuk tubuh manusia di dunia ketiga macam negara kita ni.. sebab tu banyak baja kimia diguna kat negara ketiga. Tak tau pulak saya negara maju guna baja apa. Yang saya tau depa tak mau terima sayur-sayuran kita contohnya yang tak ada certificate organik. Jadi permintaan terhadap baja organik (tak semestinya tahi cacing) akan tinggi sedikit masa lagi sebab banyak dah coridor-corrodor dibuka utk majukan pertanian.. of couse utk eksport selain memenuhi permintaan domestik supaya pengaliran wang masuk berlaku.

    Long term in ialah cacing. La ni cacing pasaran antarabangsa ada yang tinggi dan ada yang rendah. Yang rendah adalah utk buat makanan ternakan selepas penghasilan baja compos.. harga yang tinggi pula tapi sikit permintaannya adalah untuk industri perubatan dan kosmetik. Utk dapat pasaran tinggi, kena la bela ikut standard yang depa mau… contohnya bagi makan buah dengan sayur saja.. sebab tinja binatang tak sesuai untuk perubatan (lumbrikinase) dan kosmetik (Kalogen). Disamping tu ada 20 lagi asid amino baik utk cacing.. tapi cacing merah le. Apapun kat Malaysia ni, tak dak lagi deman cacing utk perubatan dan cosmetik… sebab tak dak satu pun lagi kilang mengakstrak emzime cacing ni kat Malaysia. Kita harap lepas ni ada la… jadi boleh la jual cacing mahal sikit,

    Tu la sikit yang boleh cerita. Nak tau lagi mai kursus saya cerita panjkang sikit pasal masa tu panjang. Maaf kalau tersilap.

    Hubungi saya di : saheme6261@gmail.com atau 019-4806261

  72. Semua nak jual induk untuk bakal penternak. Tak apa nanti saya buka kilang ,beli cacing engkau orang semua.Ingat jangan beli induk yang dijual RM 450 sebab harga pasaran dah jatuh.

  73. sesiapa yg berminat nk menjadi penternak cacing boleh lah email saya.Kursus secara praktikal boleh dijalankan.
    Boleh berkongsi pengetahuan dan peluang.

    Peluang harus dicari bukan ditunggu.
    Lokasi Batu Gajah Perak.
    Ternakan skala sederhana.

  74. Assalamualaikum
    Sy menternak ccg di banting,selangor. Sesiapa yg berminat ingin mempelajari cara menternak sila datang ke kandang sy. Sesi penerangan pd hari sabtu n ahad sja. Call kaderi 013-3656283.
    Sy juga membekal ccg n media.

    Terima Kasih.

  75. Assalamualaikum w.b.t. Tuan2 & Puan2 sekelian,

    Dengan hormatnya saya mempelawa Tuan2 & Puan2 sekelian untuk membeli buku tentang penternakan Cacing Tanah yang bertajuk EMAS HITAM Resepi Menternak Cacing Tanah Untuk Buat Duit. Sila layari alamat web berikut untuk baca/download sinopsis buku tersebut:

    Sila hubungi saya Mohamad Saat Sukami (Penulis/penerbit buku) di talian 019-5324999 untuk mendapatkan buku tersebut. Anda juga boleh mendapatkannya melalui pengedar-pengedar berikut:

    1. Alismeru (03-33921054/019-3942827)
    2. Nurikhlas Resources (012-2950605/017-6450778)
    3. AZR Agrocentre (03-31803996)
    4. Omar Ma Enterprise (013-3656283/03-51228507)
    5. Dr Azwan (012-9597074)
    6. Pro Success Resources (019-6814230)

    Sesuai untuk bacaan semua golongan pembaca terutamanya mereka yang baru hendak memulakan perniagaan penternakan Cacing Tanah. Juga sesuai bagi mereka yang telah sedia mengusahakan industri ini untuk menambahkan ilmu pengetahuan. InsyaAllah.

    Mohamad Saat Bin Sukami
    Penulis Bebas

  76. assalamualaikum. saya menternak cacing di petaling jaya selangor. sesiapa yang ingin mempelajari cara ternakan saya dan ingin membeli induk cacing boleh datang ketempat lawatan saya. untuk menghubungi saya 017-6049312 hafiz.

  77. Kepada Para calon Peternak Cacing,

    Sangat bagus kalau diniatkan beternak untuk dapatkan baja dalam rangka Organik 2010. Namun sangat beresiko tinggi kalau mengharapkan dapat menjual kembali cacing caing tersebut dengan harga tinggi. Pengalaman kami di Indonesia, banyak peternak cacing yang modal besar-besar akhirnya hancur karena tidak bisa menjual kembali cacingnya dan tidak jelas tahap akhir mau dijadikan apa cacing2 tersebut.

    Jadi jangan sampai terulang kembali pengalaman pahit dan buruk di Indonesia. Saat ini harga cacing di Indonesia sangat murah hanya RM10, karena tidak banyak yang memanfaatkan. Kalapun ada saat ini terjual banyak..yaaa itu pesanan dari Negara Malaysia…yang mungkin sebentar lagi juga sudah mulai jenuh karena terlalu banyak stock.

    Semoga dapat dijadikan pengalaman.

    • saudari/ saudara boleh berikan email atau no Hp untuk saya hubungi mengenai dengan maklumat lebih lanjut mengenai cacing di indonesia.

      semoga maklumat saudari/saudara membantu saya.

      Terima kasih banyak-banyak

  78. salam.
    first of all aku nak ucapkan salam perkenalan kat suma pengunjung2 teratak maya tempatku lepak.
    -aku nak cerita tentang penternakan cacing aku
    -aku stat ternak cacing nie bulan lepas
    -mula2 tue takut gak tapi disebabkan dapat benyak support from family and kawan2, aku pun try dulu
    -Alhamdulillah, syukur sbb skrg cacing aku dah membiak, banyak dah telur and ada yang dah menetas. Aku pun dah tukar medium baru. Yang lama dah boleh buat baja.
    -problem memang la ada tp suma benda mesti ada dugaan and cabaran, baru best.
    – untuk korang yang nak menternak cacing tue,pastikan anda suma mempunyai azam yang kuat dan betul2 ingin berjaya. Apa salahnya kita mencube, benda nie tak rugi.
    _Insyallah, setiap usaha tu pasti akan ada kejayaan.

  79. salam saya nak mengetahui habuk kayu dan sabut kelapa boleh tak di campurkan sekali didalam medium?ada jumlah PH nanti menjadi lebih tinggi..kerana saya baru bermula dalam membuat baja cacing

  80. Assalamualaikum? salam perkenalan dari aku kat pasir gudang jb. Aku sbnr nya dah lama dengar ttg ternak cacing nih.. rasa berminat plak untuk ternak cacing.. ada tak sesiapa yang sudi guide aku ker, bagi pendapat bukan pendapatan tau.. aku modal tak de lah banyak sangat tapi bleh cari lah.. kalau lah ada insan yang baik hati untuk tolang aku nih email lah kat aku di jonlabu7@yahoo.com. aku mmg mengharap sangat… sudi sudi kan lah yek..

  81. Waalaikumsalam saudara mohd fauzi

    sekiranya saudara ada kelapangan, saudara boleh cal/sms atok. pastu leh datang umah atok kat ulu tiram. atok ternak guna system rak drawer. amat sesuai bg yg dok umah taman n yg baru nak bermula. insyaallah segala persoalan akan atok huraikan, kemana halatuju dan marketing job ni.

    wassalam. hubungi atok melalui email atok6800@hotmail.com / call@sms je 019-7116800.

    wassalam.
    atok tmn Pu3 wangsa.

  82. saya pengusaha cacing sejak bulan Jan 08 lagi. mula2 mmg ingat nak bela cacing pasl harga nak jual balik mahal(kan beli pun dah mahal…). tapi bila dah baca byk komen2 dlm laman web ni, mind setting mula terpaksa berubah. kena fokus baja la nampaknya. so, kalau ada sesiapa yang tau info ttg mana nak beli mesin pengayak yg blh menyenangkan, minta sgt la info yek!

  83. salam. nie yang semua dok risau pasal jualbalik cacing. tapi wa lagi takut nak jual balik baja organik. camna nak bagitau org baja kita baja organic. nanti bawak kat kedai bunga diorang kata kita nya baja campur kimia. amacam. apa perbezaan dari segi fizikal bj organik ngan bj kimia nie? tolong sape2 boleh uraikan. tima kase.

  84. salam, saya baru mula bidang ni dlm 2 minggu je. masalah saya ada banyak hama putih dan perang. medium = t.lembu n jerami padi. ada cara nak atasi hama?

  85. nak ternak dalam polytank boleh, tp membazir duit n ruang. 1 ploytank dah berapa harga. pastu bukan boleh letak sampai 10kg cacing dalam tu. sebab 1kg cacing memerlukan ruang sekitar 2’X 1’X 6″(h). so utk ukuran ni ko boleh beli bin je. 1 bin baru RM12-RM15. beli 10 baru anggaran Rm130. dah tentu ko boleh ternak 10kg cacing berbanding 1 polytank berharga ratusan ringgit boleh masuk pun 2-3kg cacing je. kan membazir tu.

    sebarang kemuskilan boleh email atok6800@hotmail.com / terus tipon 0197116800. insyaallah segala persoalan akan dihuraikan…..Amin
    Wassalam

  86. orang kita nie cepat melatah, ada dengar je projek terus nak buat tanpa fikir dulu.org bela keli,lintah,cacing,belut kita nak bela tapi kita tak baca pasaran,makanan dan kos yg tinggi.bila hasil nak keluar,syarikat bagi mcm-mcm alasan.yg rugi tu sapa? kita juga kan?.syarikat hanya nakkan keuntungan dan jadikan penternak baru sebagai kajian samada berjaya @ tidak.yg jadi mangsa sapa? kita juga bukan?.oleh itu beringat sebelum kena.tapi apa pun mudah-mudahan penternak baru kita berjaya dlm bidang yg diceburi, Wassalam.

  87. slps maghrib tadi.. berborak ngan abang pasal nak buat ternakan cacing. Memang berkobar2 lah…sebab modal dah ada. Tempat nak bela dah ada. Kawan2 pun ada yg dah bela. Cuma kursus aje belum pergi. kursus lintah dah pegi… kursus cacing belum pergi. Masuk Isyak…ke masjid,,,sambung lagi, Bla.,bla,.. Kul 11 balik rumah bukak laptop cari info pasal kursus yg akan diadakan. Emmm…terjumpa lah ruangan ni. Tapi bila baca reply mesej dr beb org. Semangat mula kendur. Klau di Indonesia sudah berlaku penurunan harga yg melampau. Pasti dan pasti harga baja pun akan turun. Sedangkan kos nak mulakan…boleh tahan jugak.

  88. assalamualaikum.. ay berminat ngan ternakan cacing ni… tgh dok cari2 sape yg sy leh mntak tolong. nmpknye sy nak kontek pak itam la nnti..

  89. Untuk sesiapa yang mau memulakan ternakan cacing ini dengan mencari harga yang patut silahkan email ke saya di purnama.dani@yahoo.co.id. Saya bisa mensuply 500 kgs per minggu dengan biaya RM 90 per kilo. Harga siap sampai di airport Kuala Lumpur. Minima order harus 100 kilo ke atas.

  90. kitaran cacing,
    Dari cacing dapat baja kompos, dari baja kompos tanamlah ape2 je tumbuhan seperti sayuran yang boleh kasi makanan pada binatang seperti arnab,kambing dll, tahi arnab, tahi kambing tadi kasi balik pada cacing, bila arnab dah biak dan banyak, juallah daging arnab atau kambing, bila cacing dah berlebihan sampai tak laku dan berlebihan kat pasaran jadikanlah cacing makanan ikan keli, ikan puyu, belut, ikan haruan dan macam2 lagi, atau awak boleh proses cacing jadikan pilet + daun kelapa sawit atau pokok kenaf jadikan makannan ternakan, sekarang apa produk yang awak semua dah dapat ikan keli,ikan haruan, ayam kampong, kambing, arnab berbagai jenis ikan dll tak terhingga banyaknya hasil kitaran cacing betul tak?

  91. Kitaran Cacing
    Kalau awak semua berminat nak menjadi pengeluar pillet makanan ternakan berasaskan cacing tinjaulah mesin – mesin yeng sesuai mungkin ada dipamerkan dekat pesta pertanian di Serdang hingga 24/8/2008 ini, Kalau tak silap saya ada tiga jenis mesin yg diperlukan, jika berasaskan daun kelapa sawit atau pokok kenaf, sekam padi, mesin meracik (potong jadi kecil2),mesin pengering, mesin pengisar dan pemampat untuk jadi pillet.

  92. Salam semua…hm, bnyk jugak yg dibincangkan disini.Ada bnyk info & maklumat berkaitan. saya ke sini sebab memang tertarik dengan publisiti pasal ternakan cacing ni malalui tv,surat khabar,internet..so niat dihati naklah menambah ilmu.alhamdulillah,tekad sudah bulat cuma tunggu hari aje nak proceed. Walaupun disini ada komen yang negatif dan hampir2 membunuh semangat yang berkobar kobar ingin menjadi usahawan ini, tapi sebenarnya inilah antara halangan yang akan membuat kita patah semangat.Macam nilah orang kita, apa oarang buat kita nak buat..tapi terlalu sangat berhati-hati kaji itu kaji ini,kira itu kira ini…last-last skali semua tak jadi buat sebab asyik sangat percaya dengan yang negatif. Adat berniaga memanglah ada risiko dan pasang surut.mana ada peniaga yg berjaya tanpa mengalami risiko! kalau nak yg takde risiko, g jual emas…takpun gali telaga minyak! pasal cacing ni kita jangan sempitkan kepala otak kita. jangan lah pikir bela cacing untuk jual cacingnya.Orang melayu ni semua nak mudah,maklumlah dah biasa dengan subsidi. Potensi cacing sangat besar. kompos yang dihasilkan cacing itu boleh dijual sebab memang permintaan sangat tinggi.sekarang semua kena organik.manusia makin bertambah,semua orang nak makan..so potensi bidang ni jangan dipandang rendah.Masalah kita ialah apabila nak guna untuk tujuan eksport, jumlah yang kita hasilkan terlalu sedikit! so, yang pentin ialah semua penternak mesti bersatu..boleh lantik wakil untuk cari pasaran dengan syarat bekalan berterusan dlam kuantiti besau. haaa… xpelah..Ada org yang nampak peluang dan ambil peluan itu (biasanya bukan melayu) dan ad jugak yang nampak peluang tapi biarkan ia berlalu ( lu pikir la sendiri)!

  93. salam…saya adalah graduan sains biologi yang baru menjinakkan diri dalam bidang pertanian.Secara umumnya saya meminati keseluruhan bidang pertanian yang melibatkan penternakan dan perladangan.Secara tidak langsung membawa minat saya dalam penternakan cacing kompos ini.Disebabkan oleh minat itu saya telah pun pergi ke beberapa tempat untuk mempelajari tentang cara ternak ccg ini seperti UPM dan juga di universiti di mana saya belajar dgn pensyarah yang mahir dan arif tentang cacing. Daripada maklumat yang diperolehi,tak semua penternak cacing mampu menjadi penternak cacing yang berjaya dalam masa yang singkat. Oleh itu disebabkan masih lagi tidak mempunyai pendapatan saya tidak mampu membeli cacing dalam kuantiti yang besar untuk ternakan saya. Apa yang saya mampu lakukan hanya menjalankan eksperimen tentang pembuatan medium yang paling effektif untuk penternakan cacing. dan ujian itu dijalankan pada cacing saya yang kuantiti nyer tak seberapa banyak pun.Apa yang saya harapkan dalam ruangan ini, ialah kepada semua graduan yang sebaya dgn saya (20an)yang berminat dalam bidang ini agar kita sama2 dapat berkongsi ilmu pengetahuan dan juga pengalaman saya agar bidang ini akan menjadi sektor pertanian yang paling maju di masa akan datang. yani-0174644103

  94. saya telah mula menternak cacing di johor bahru
    berminat hendak melihat cara2 ternakkan sila
    email: miimfrp@yahoo.com.my
    saya sedia berkongsi idea….kerana saya sendiri masih baru dan ingin terus mencari ilmu berkenaan cacing ni

  95. salam……induk cacing merah,harimau dan african night crawler untuk dijual…..penghantaran percuma ke seluruh semenanjung malaysia sahaja…. untuk tempahan dan pertanyaan.sila hubungi no 016-9862581 pak itam….harga terbaik boleh diberikan…..terima kasih…

  96. Assalamualaikum..
    kepada anda yang berminat utk mendapatkan bekalan cacing, sila hubungi Fahmie (0192785876) ukt sebarang keterangan lanjut…harga terbaik blh diberikan..

  97. salam…berpeluang lagi saya menuliskan komen dalam blog ni..untuk pengetahuan semua..saya juga mempunyai cacing african night crawler..memang sangat menyeronokkan membela cacing ini..sikapnyer yang agak liar dan sangat agresif sangat menambahkan minat saya pada cacing ini hari demi hari…sebagai graduan yang belum ada apa-apa lagi pekerjaan..dan belum mempunyai pendapatan saya hanya mampu mempunyai tak sampai sepuluh ekor pun cacing african night crawler..tetapi syukur alhamdulillah..setelah sebulan lebih saya membela cacing ini saya telah mempunyai 30 ekor lebih…riangnyer hati saya tuhan jer yang tahu..di sampung itu setelah mengasingkan telurnye hampir 40 lebih biji telur cacing ini sedangkan induk yang metang hanya lah lebih kurang 20 ekor sahaja…semoga cacing saya akan terus membiak dengan sihat dan konsisten…salam….hasil nukilan peminat cacing

  98. Salam…
    Sya baru start bela 1kg cacing. Then sya cadang nak mohon pinjaman dari MARA. Tapi sya tak tau camne nak buat paper worknye. Ada tak sesiapa yang pernah buat paper work ni? Klu ada yang baik hati nak tolong sya, pleaz share dgan sya. Boleh send ke e-mail sya, pen_birumerah@yahoo.com

    Trimasss…. :)

  99. saya sedia membekalkan induk yang murah tanp a belian balik
    dan menjual cacing dengan harga yang medium untuk pembelian balik kontrak disediakan 019 3064913

  100. saya tinggal di nilai. saya ada menjual makanan cacing pada harga yang berpatutan. saya juga ada menjual baja cacing. sila call 013-2931973

  101. salam…pak itam ada menyediakan perkhidmatan menjual medium dan baja secara besar2ran….bagi sesiapa yang ingin mendapatkan bahan2 tersebut boleh menghubungi no yang tertera di bawah…..016-9862581….terima kasih….

  102. salam…pak itam ada menyediakan perkhidmatan jualan induk cacing merah,harimau dan african night crawler…penghantaran percuma keseluruh semenanjung malaysia……minimum order 10 kilo sahaja…..maksimum order no limit….tawaran ini meliputi belian balik induk anda….sila hubungi no 016-9862581 untuk maklumat lanjut….terima kasih..

  103. Tahniah kepada anda yg telah mengusahakan ternakan cacing. cuma di sini sy hanya ingin berkongsi idea utk anda semua.. kerana ada yg negetif dan ada yg positif.. yg positif bgs iaitu yg telah mengusahakannya adalah bgs ttp anda semua GAGAL krn tidak bersatu hati… semua nak menternak.. itu bgs ttp kenapa tak ada yg cari market shj.. di sini sy ingin tahu dan ingin maklumat yg menternak.. boleh email kepada sy berapa tan yg mampu anda bekalkan baja setiap bulan… dan sy akan marketkan atas 1 nama shj… dan sesiapa yg dah ada pasaran boleh infokan kepada sy utk kita buat skala besar.. sy utarakan pendapat di sini kerana kita mengaku kita ISLAM, ttp kita TAK BERIMAN dgn ISLAM…( KENAPA SY KATA BEGINI.. ISLAM ADALAH SATU, TP KENAPA KITA BERPECAH..) BANGSA CINA mengamalkan ISLAM.. KRN MEREKA BERSATU DLM SETIAP URUSAN… cuma mereka TIDAK BERIMAN.. jadi di sini sy ingin mengajak anda semua, baik tokeh2 besar atau kecik duduk semeja dan bentuk satu kumpulan yg begerak bawah satu konsep… yg suka menternak.. biarkan menternak.. yg nak memasarkan kita akan cari pasaran… sy ada kaedah utk perkara ini.. cuma sy belum dpt melaksanakan krn MELAYU2 YG SY JUMPA TIDAK ISLAM DAN BERIMAN..

    anda semua boleh pertikaikan kenyataan sy ini.. dan sy ada sebab kenapa berkata demikian… anda boleh bertanya diri anda sendiri setelah membaca komen sy ini..” APAKAH MATLAMAT ANDA SEBENARNYA2…??? KENAPA ANDA TIDAK BOLEH DUDUK BERSAMA2 DGN PENTERNAK2 LAIN??.. JIKA JAWAPAN ANDA BYK NEGETIF DR POSITIF MAKA ANDA BUKANLAH ISLAM DAN ORG YG BERIMAN… KRN APA?? BOLEH BERJUMPA SY UTK BERBAHAS…

    dan utk yg berfikiran negetif pula… anda adalah org yg tidak yakin dgn ISLAM… anda mengaku anda beriman.. ttp anda tidak mengamalkan apa yg anda ikrar dengan lidah… sy bg contoh… org yg menternak adalah lebih baik dr diri anda yg byk komen yg negetif ttp tidak mencuba menternak.. walaupun mungkin mereka tidak berjaya..ttp mereka menCUBA..

    andaikata org yg negetif disuruh berhenti keje..dia akan tanya mcm mana nak cari makan/duit kalau tak bekerja… sedangkan Nabi s.a.w sendiri telah memberikan contoh yg PALING TERBAIK untuk kita ikuti.. ttp kenapa anda TIDAK YAKIN dan berusaha ke arah menjadi ahli perniagaan… rezeki perniagaan adalah 10/10 sebenarnya krn perniagaan juga merupakan pekerjaan.. so pekerjaan 1 + perniagaan 9… sebab itu kenapa anda mesti kembalikan iman dan islam dalam hati anda dan yakin dgn janji2 ALLAH ttg perniagaan/pekerjaan..

    oleh yg demikian, sy ingin mengajak semua sekali yg ingin bersama menternak dan yg telah menternak supaya berkumpul dalam satu majlis dan keluarkan semua kelebihan anda dan bantu mereka2 yg ada kelemahan… kalau semua bersatu.. maka TIADA KELEMAHAN lagi krn KELEMAHAN akan DITUTUPI oleh KELEBIHAN org lain yg akan saling membantu antara satu sama lain..

    akhir kata… sy ingin menyatukan anda semua dan mengharapkan kelemahan2 sy akan ditutupi oleh anda2 semua dan begitu sebaliknya…

    sy boleh dihubungi di 013-2477110 / xihazari@gmail.com

    semuga kita semua kembali kepada asas islam dlm menyatukan hati2 kita semua… krn matlamat kita adalah MATI dan MEMBAWA BEKALAN KEBAIKAN BERTEMU ALLAH DAN NABI S.A.W.. dan sy berdoa agar semua yg membaca komen sy ini akan bersatu hati dlm melakukan semua agenda ttg cacing…

    mencari dunia dengan ilmu… mencari akhirat dgn ilmu.. mencari kedua-duanya dengan ilmu…

    yg takut ditipu,dikhianati,disabotaj dan sebagainya.. usah risau krn letakan diri anda ISLAM dan itu adalah ujian dan cabaran utk kita semua… dan jika anda ISLAM DAN BERIMAN anda tidak akan menipu org2 ISLAM krn MATI adalah HAK KITA SEMUA.. ISLAM ITU TERBAIK KENAPA DIRI KITA MENJADIKANNYA CACAT DAN TEMPANG… lebih baik jgn mengaku ISLAM DAN ORG BERIMAN… itu adalah yg TERBAIK UTK ANDA melakukan apa shj yg merosakan keindahan ISLAM…

    yg nak berjumpa dialkukan.. cuma komen ini adalah utk membuka minda yg ingin membuka minda shj… yg menutup minda mereka… mudahan ALLAH memberi jalan kebenaran buat anda semua… sy sedih dgn bangsa melayu yg mengaku beriman dan islam… jd anda semua termasuk sy mesti melakukannya bukannya mengharapkan org lain melakukannya…

    andaikata anda kita semua bersatu.. bangsa lain tidak akan berjaya menjadi perniagaan yg berjaya…krn bangsa melayu yg membantu meningkatkan jualan krn harga rendah yg mereka tawarkan.. ttp bg sy kita mampu tawarkan harga lagi murah jika kita bersatu atas satu dasar dan kongsi dengan semua org… tanya diri kita mana yg lebih baik dgn duit RM1 atau RM100.. org2 melayu yg nampak duit tentu akan memilih RM100 krn byk dan besar.. sebab itu sy katakan mereka tidak ISLAM.. sebab nak untung cepat..cina ISLAM krn mereka rasa biar untung RM1 jika boleh berterusan sampai ke 7 generasi mereka.. krn ISLAM pentingkan keuntungan ttp keuntungan akhirat adalah utama.. kenapa kita mengejar RM100 dr mengejar RM1… jika rm100 hanya skali shj.. maka RM1 adalah lebih baik krn untung berkali2… renung2kan… dan fikir2kan…

    sampai bertemu dengan anda semua.. anda yg berniat nak bertemu sy mudahan ALLAH permudahkan jalan utk kita bertemu… krn sy hanya berdoa… agar ALLAH memilih org2 yg terbaik utk bersama2 dgn sy bagi menjayakan agenda ummat mengikut ISLAM… baik dan buruk kita yg membuat pilihan.. sama spt kita memilih mati dgn islam atau kekufuran.. jgn anggap masa kita semua panjang krn masa kita adalah antara azan dan iqamah shj sebelum kita disembahyangkan….

    wassalam… semuga ALLAH memberkati anda semua…amin

  104. Lihat blog saya,ternakan cacing sebenar, bagaimana cara untuk membiakkan dengan dengan cepat , cara pemakanan yang betul,belajar dan berguru dengan yang hak.Adat belajar kena berguru.Guru pula kena yang berilmu…apa yang sy lalui cukup mematangkan saya pada ketika saya mula2 menternak cacing.Adat perniagaan, pada awal usia membela, banyak dugaan yang saya lalui, tapi tidak mematahkan semangat saya.Saya juga rasa kecewa kerana ada segelintir orang mengambil kesempatan menjual cacing dengan harga yang tinggi, tetapi tiada kontrak farming, untuk pembelian semula cacing. Rm 450 harga standard untuk beli induk dan dapat menjual semula dengan harga rm100, baja pula rm2.00 sekilo. Kalau anda dapat memasarkan sendiri itu lebih baik, harga pasaran sekitar rm4.00 ke rm5.00. Tetapi jika ada orang yang menawarkan harga cacing sekitar harga rm15o ke rm200 tanpa kontrak, bagi saya boleh diterima, kerana mungkin untuk sebagai induk, dan yang menjual dapat harga tinggi sedikit dari harga kontrak. Mereka pun manusia juga, perlukan wang juga untuk hidup.Yang jadi masalahnya sekarang ni, ramai orang diluar sana membela, tetapi tidak bertambah cacingnya, telurnya juga sedikit…bagaimana nak bertambah, ditambah usia cacing semakin tua, memang usia cacing lama sekitar 5tahun, tetapi waktu aktifnya harus diambil kira. Untuk penjagaan yang betul, tak perlu hidupkan lampu pada waktu malam pun tidak mengapa, dah memang habit dia merayap pada waktu malam mencari makan.Tapi awas dengan makanan anda berikan mesti betul sukatan, disini anda sudah save bil elektrik, ada setengah orang mengunakan habuk kayu, ianya tidak digalakan, salah satu punya cacing kepanasan dan keluar dari kotak, esok paginya anda akan menanggung rugi dengan cacing yang telah jatuh dan mati,ianya keluar dari kotak atau bekas.Untuk pengetauhuan lebih lanjut, anda boleh lihat di blog saya, irmansteel.blogspot.com.

  105. Irman,

    Kamu promosikan blog kamubukan main lagi, tapi bila bukak hampeh. lebih sudu dari kuah. Yang kamu gi letak cacing kat lidah tu kenapa? Nak makan? Tau tak hukumnya haram? Yang harus tu untuk tujuan perubatan & kosmetik, bukan untuk dimakan. So kalau nak cerita panjang lebar promosi blog kamu tu, pastikan isinya ada dulu. Kalau iklan je lebih baik tak payah. Tau la blog tu free, tak payah keluar kos. Tapi jangan pulak ingat blog untuk kamu letakkan sampah sarap.

  106. induk cacing untuk dijual…rm 150 sekilo siap penghantaran ke seluruh semenanjung malaysia sahaja…..dail no ni kalau ingin order….016-9862581….terima kasih…

  107. Assalamualaikum….
    saya adalah penternak cacing secara komersial yang beroperasi di Taman Mutiara, Kulim Kedah. Selain daripada menternak untuk tujuan menghasilkan baja vermikompos, saya juga menjual benih-benih cacing seperti cacing merah dan cacing harimau dengan harga yang berpatutan. Selain daripada itu saya juga ada menjual makanan (medium) untuk ternakan cacing serta mekanan tambahan untuk cacing. Sesiapa yang berminat untuk menternak cacing boleh menghubungi saya di talian 012-4043276 (Zalie). Saya juga mempunyai stok baja organik vermikompos yang telah siap untuk dijual.

  108. saya sangat berminat dengan ternakan cacing tanah ini. tetapi sukar mendapat pembekal yang berdaftar. bagaimana saya dapat mengenali pembekal-pembekal yang terdapat di negeri Johor? berapa harga atau kos yang dibekalkan?

  109. SAYA AKAN MULAMENTERNAK CACING DI DALAM RUMAH YANG AKAN SAYA SEWA UNTUK TERNAKAN KELI DALAM KENVES.
    SAYA JALANKAN PROJEK INI DI BATU GAJAH, PERAK.
    SAYA NAK TANYA BERAPA LAMAKAH HASIL TERNAKAN CACING INI DITUAI UNTUK SATU SATU MUSIM.
    SESIAPA YANG TEROR BELA CACING BOLEHLAH TOLING SAYA DENGAN MEMBERI MAKLUMAT DI
    gerbangbaka@yahoo.com.my

  110. salam..
    kekawan yg nk share ternak cacing ble join sy..
    sy baru jgk dlm biz ni so, sesamer lahh kita cuba try test..
    anybody intrested ble call sy 0129413248.. location Pasir Gudang..

    wasalam

  111. salam nas.
    pasir gudang buat kat ner. rumah ke @ sewa kedai? brp kg starting? dah berapa lama?

    kwn kat Tiram. ternak kat umah je. ada la 10kg. insyaallah lepas raya ni nak on komersial. kg kampung. senang2 dtg la umah. leh kita sembang ttg halatuju cacing.

    wassalam.
    atok
    019-7116800
    atok6800@hotmail.com

  112. Salam semua,,
    saya ingin mengikuti ternakan cacing.. bagi menambah pendapatan.. tetapi saya nak tahu di mana perlu saya jual cacing tersebut? dan juga baja kompos….
    ada sesiapa yang tahu akan di mana hendak di jual.. call me.
    019-7155651..

  113. Nama saya WAGIRUN dari Indonesia,saya peternak cacing merah/LUMBRICUS RUBELLUS,saya menjual cacing,tepung cacing,dan pupuk ORGANIX KASCING,berapapun permintaan saya siap suplay.Contak person WAGIRUN 021 6414028 021 70018981 081905909804.Terima kasih

  114. saya sedang membuat perancangan nak memulakan penternakan cacing tanah.berminat sangat tetapi tidak tahu caranya dan dimana saya hendak berdaftar untuk kursus dan dimana atau bank mana yang sediakan pinjaman untuk bidang ini.harap ada orang yang berpengalaman sudi tunjuk ajar.terima kasih

  115. Sesiapa ingin tahu mengenai keusahawan Penternakan dan pembiakan lintah(leech breeding)boleh menghubungi kami ditalian-
    Kumara – 0125825155
    Ramadass – 0124220474
    Muguntha – 0164010599

  116. Salam.Kpd sesiapa yg ingin menyertai KURSUS TERNAKAN CACING SECARA KOMERSIAL anjuran AZR Agrocentre d Kaw.Utara,bolehlah hubungi di talian 03-31803994/95/96(HQ-Banting) atau 019-4054175(Rizad-Caw.Utara).
    Tempat : Hotel Swiss Inn,Sg.Petani,Kedah.
    Tarikh : 25/10/2008
    Yuran : RM450.00 seorang
    Selamat maju jaya diucapkan kpd semua bakal usahawan.

  117. Syarikat kami iaitu Kaorus Agrotech & Ent. di Johor Bahru ada membekalkan cacing-cacing dari spesis cacing harimau dan cacing merah pada harga yang amat berpatutan,lebih rendah dari harga pasaran semasa dan boleh dirunding. Kami juga ada menyediakan khidmat nasihat, bahan mentah dan pakej-pakej yang menarik di dalam penternakan cacing. Kepada warga Johor dan sesiapa sahaja yang berminat silalah hubungi kami pada bila-bila masa. Di Johor belum ramai lagi yang menerokai bisnes ini. Penternakan cacing adalah bisnes yang mudah, menguntungkan dan sedang berkembang pesat. Kami juga ada membekalkan lintah beserta pakej yang menarik.
    Sila hubungi kami:
    Razis = 012-7579030
    Rashid = 017-7185943

  118. assalammualaikum..kpd sesiapa yg berminat untuk menjalankan penternakan kontrak farming bersama dgn BIG HUB AGROTECH harap dpt hubungi saya..syarikat kami memerlukan penternak cacing yg dapat menghasil kan baja sebanyak 2 tan sebulan..syarat untuk kotrak mesti lah memelihara 30kg cacing dgn harga yg kami tetap kan iaitu 380 sekg..skop penyediaan media harus lah menepati seperti yg d tetap kan oleh syarikat.sebarang pertanyaan lanjut..hubungi saya di nombor 0179825590..tq

  119. Kami di DAMAI Agrotech, Sg Petani membekal baja organik Vermicast spt berikut ;
    1kg pack – RM5/kg (bawah 100kg order)
    25kg bag – RM4.50/kg (bawah 100kg order)
    ** Harga boleh dirunding mengikut order.
    Selain penggemar bunga, tanaman sendiri, pemilik nursery, Pemborong & peladang adalah dialu2kan.
    Juga membekal induk cacing, rak, medium.
    Lawatan tapak kami alu2kan, call dulu k.
    Contact : 0194804175 / 4054175

  120. baja untuk di jual….rm 1.50 sekilo….siap penghantaran….minima order 100 tan….hubungi 016-9862581 untuk keterangan lanjut

  121. sya bru nk menceburi bdg ni tapak da ada tp tak tau ble nk start lag modal pun da ada.. boleh tak bg tunjuk ajar or join vanture ke or pape projek roger sy..

    azmi:0137164746

  122. saya nak mula penternakan cacing dan lintah end of this month di kawasan setapak, kuala lumpur…. sesiapa ada berdekatan dalam kawasan kl boleh la email info pada saya supaya dapat kita berkongsi ilmu dan bantu dari segala ilmu yg ada.
    email saya serigala80@yahoo.com

  123. saya wakil daripada agrofert manufacturing sdn bhd adalah pengeluar cacing,makanan cacig dan juga baja….

    harga : 1kg cacing = RM 450.00
    1KG MAKANAN = RM 2.00
    1KG BAJA = RM 2.50

    HARGA MASIH BOLEH DIRUNDING MENGIKUT KUANTITI YANG DIAMBIL..
    SEGALA PENERAGAN LANJUT MENGENAI BAJA DAN CACING BOLEH MENGHUBUNGI NURUL DI TALIAN 03-83196158 / 016 9071942

  124. as’kum. saya safuan dari ipoh perak. sy baru nak berkecimpung dlm bidang ini.tapi tak tahu macm mana nak mulakan, tempat dan modal dah ada.kalau boleh sesiapa yg tinggal di area ipoh khasnya yg dah ada projek nie silalah call saya di 0175950686 atau email aahmadsafuan@yahoo.com….TK

  125. Salam…
    Sesiapa yg berminat utk mendapatkn paper work ternakan cacing tanah secara komersial utk pinjaman dari pihak bank atau agensi kewangan lain. Harga runtuh…RM20 shj. Contact sy di rizadismail@gmail.com atau 0194054175. Tq.

  126. hubungi saya untuk mendapatkan baka-baka cacing kompos yang bermutu seperti
    Cacing Merah (Red Worm / Lumbricus Rubellus).
    African Nightcrawlers / Eudrillus Eugeniae.
    Cacing Biru (Blue Worm / Perionyx Excavatus).
    di talian 019-9615969, alamat lot1306 kg baru baru luar pasir pekan,wakaf bharu,kelantan.

  127. kepada yang berminat untuk menyertai kursus penternakan cacing disekitar inderapura jerantut,pahang hubungi (syed): 0192353465 setiap sabtu dan ahad.kursus Rm350 bersama sijil penyertaan,PESERTA AKAN DIBAWA MELIHAT LADANG KAMI.

  128. salam,ada sesiapa boleh bagi rujukan untuk mulakan ternak cacing kecil2lan (belakang rumah!!!)modal?mana nak dpt?dsbnya di Johor(kluang,Air Hitam,Renggam)Trimas.

  129. kursus ternakan cacing secara teori & praktikal.mari kita bersama-sama menternak dan saling bertukar pendapat mengenai ternakan cacing.peserta di sekitar lembah klang digalakkan hadir. sila hubungi saya di talian 014-6609545 atau hadir sendiri di tapak ternakan saya yang tidak seberapa di alamat lot 3477-A1,jalan bunga tanjung,kg.melayu subang,shah alam.

  130. Ternakan cacing tidak banyak masalah dan kos pun tidak begitu besar tetapi yang menjadi tanda tanya,pasaran cacing adakah syarikat2,atau badan2 kerajaan yang sanggup membeli atau membantu untuk pasaran cacing.

  131. Ternakan cacing tidak banyak masalah dan kos pun tidak begitu besar tetapi yang menjadi tanda tanya,pasaran cacing,adakah syarikat2,atau badan2 kerajaan yang sanggup membeli atau membantu untuk pasaran cacing.

  132. sy amat berminat dengan preogram ini.. boleh tak sesiapa emailkan dgn lebih detail berkaitan program ini.. insya allah sya akan mulakan projek ini bulan 12 nanti. sila beri tunjuk ajar.

  133. Kami membekalkan cacing tanah jenis harimau,merah,biru dan anc.Harga yg ditawarkan bermula dari RM120-RM350.Sila hubungi 012-9633095 utk tempahan

  134. Asalamualaikum…Usahawan ccg.

    Kami juga ada membekalkan cacing tanah jenis
    1. Harimau+merah = RM130/KG
    2. African Night Crawler = RM300/KG

    Tawaran harga bergantung kepada kuantiti belian.
    Setiap belian melebihi 10kg ke atas,,harga boleh dirunding..Insaalah.

    Untuk perkembangan lanjut sila call : 013 7563403 Aziz BP. Terimakasih.

  135. salam….penjualan cacing secara borong……..ada belian balik…penghantaran percuma ke seluruh malaysia…..minima order 10 kg sahaja….jualan medium…….belian baja……

    untuk maklumat lanjut sila hubungi 016-9862581…..harga terbaik menanti anda….tq……..

  136. saya ada masalah dgn ternakan cacing. tujuan saya ternak cacing bukan utk hasilkan baja tapi lebih kepada penghasilan induk. masalahnya adalah medium saya terlalu basah. saya pernah cuba dgn sabut kelapa tapi macam x jadi je. makanan saya bagi kat cacing saya pelbagai. sekarang cacing saya sedikit keputihan. adakah saya perlu tukar medium baru atau terus guna je sabut kelapa. diharap ada yang menolong saya…

  137. SALAM
    KEPADA SEMUA YANG BERKENAAN YG NAK BUAT IKLAN TU TOLONGLAH NYATAKAN LOKASI ANDA, HP ATAU EMAIL UTK DIHUBUNGI BARU LAH SENANG NAK DAPAT MARKET INSYA ALLAH

  138. Salam… sahabat penternak.

    Kebanyakan masalah bermula dari medium, samada penyediaan yg kurang baik atau penjagaan kurang sempurna.
    Saranan sy, walau apa pun base medium anda (cth : habuk kayu, cocopeat, jerami, hampas tebu yg dicampur tinja kambing) hendaklah tidak terlalu basah. pastikan juga tinja telah bebas dari ammonia (tiada bau).
    Tambahan suppliment spt tinja lembu mampu menyihatkan cacing (seminggu sekali).
    Utk dptkan hasil lebih baik, sy tutup dgn tikar getah/plywood diatas medium – cacing makan keseluruhannya…
    selamat mencuba – Rizad :0194804175.

  139. Kami di Damai AgroTech turut menghasilkan & membekalkn mesin Pengayak (Harvestor) yg efektif, senyap, ringan ~50kg, maintenance free & pd harga berpatutan RM2000/unit.
    Capacity : 100kg per hour.
    email sy utk photo/imej harvestor : rizadismail@gmail.com
    Selamat berjaya.

  140. sy sgt berminat utk menyertai program ternak cacing n lintah.ade sesape yg bleh bantu.modal duit n tanah dh ade.di sg petani,kedah n shah alam

  141. Ameng Pija , Saya berminat penternakan cacing

    dengan cara yang anda nyatakan.

    Sila hubungi saya untuk maklumat selanjutnya.

    Terima Kasih

    Thambu.

  142. kami menjual induk cacing tanah ( red worm )..hrga rm 150/kg..
    Baja vermikompos rm 2.50/kg.Kawasan kelantan & terengganu sahaja. berminat,hubungi rush 013-9924149.

  143. kami syarikat worm worm enterprise anak syarikat vermitech dari Penang ada menjual induk cacing merah. Harga yang ditawarkan RM150 sekilo tanpa tanah. dan harga baja RM2.00 sekg. Sila contact bahagian acount untuk sebarang urusan. No tel 0132595553

  144. pada pendapat saya… sebelum mencuba, jangan fikir kegagalannyer. semua risau pasal market. itu kena usaha. apa yg saya tahu, lebih lumayan if eksport. byk negara perlu. maka, kena la buat marketing. cam ner ? mesti la kena belajar strategi nyer.

    pada saya, industri ni (cacing) memang boleh pergi jauh. kena bersaing. yg penting, penghasilan cacing berkualiti.

    kalau takut rugi atau sebagainyer… apa bisnes pun boleh rugi. pikir keuntungan nyer. baru fikiran boleh positif… insya’Allah……..

  145. hiii salam sejahtera. . .saya berminat dan ingan menjadi penternak cacing secara kecil-kecilan tetapi saya tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang penternakan cacing.sesiapa yang ingin membantu saya boleh email kepada saya di thug4560@hotmail.com.kerja sama tuan puan amat saya hargai. . terima kasih

  146. Saya ada menyediakan perkhidmatan membekalkan makanan / medium untuk para penternak/pengusaha cacing. Sekieranya memerlukan sila hubungi saya di nombor berikut: 0126584249 / 0193649668. TQ

  147. assalammualaikum… saya tertarik ngan graduan yang ada daya usaha mlibatkan diri dalam bidang peternakan ini. bukan setakat cacing malahan pelbagai lagi projek pertanian yang lain boleh tuan usahakan. majlis amanah rakyat menyediakan satu pinjaman dengan beberapa syarat mudah. tuan bolehlah merujuk kepada pihak terbabib. cuba-cubalah tanya tak silap kursus akan disediakan sebelum pinjaman diluluskan. satu lagi nasihat kepada adik-adik jangan cepat atau terburu-buru nak buat sesuatu tu. fikir-fikirlah dulu.

  148. saya ada 1 kemusyhkilan betul ke kalau dalam menternak cacing untuk dibuat baja, dari 1 kilo cacing boleh menjadi 2 kilo cacing dalam tempoh sebulan?

  149. salam..pada u all yang geli dgan c cacing..boleh juga melibatkan diri dalam bidang ini..dgan mengikuti cara kontrak farming..surat perjanjian d sediakan..pulangan mudal yang cepat dan berbaloi..klu ade niat nak tau ttg biznes ini leh call 017-3089 962.Selamat berhijrah ke dalam bidang penternakan ini..bukan bohongan yang kami janjikan pada anda tapi keuntungan yang pasti…

  150. assalamualaikum…kpd sesiapa yg berminat utk mengetahui lebih lanjut ttng konsep penternakan cacing & penghasilan vermicompost yg mudah & efektif dgn menggunakan rak plastik bertingkat (toyogo),bole menghubungi saya alismeru ditalian 0193942827.Insyallah secebis pengalaman dpt dikongsi utk kebaikkan bersama.
    Amin…

  151. kepada yg berminat,

    kursus adalah FREE!!
    kami akan memberi penergn ttg cara2 menternak cacing, pembuatan makanan dan mcm2 lg..

    selain itu,
    kami juga ada menjual caing, baja cacing, dan makanan cacing.

    dengan hanya RM 500 anda dpt :
    rak + bekas cacing + makanan 40kg + cacing 1kg

    kalau ada bajet lebih dgn rm 900 anda dpt :
    rak + bekas cacing + makanan 80kg + cacing 2kg

    oh ya!! kami di kwsan UTARA(kedah,penang)

    sebarang pertanyaan,
    hubungi s/u kami di, 012-5929431 (wani)

  152. PEMBETULAN
    dgn RM 500 anda dapat :
    rak + bekas cacing + makanan 25kg++ + 1kg cacing

    dan dgn RM 900 anda dapat :
    rak + bekas cacing + makanan 50kg++ + 2kg cacing

    segala kesulitan amatlah dikesali.

  153. Ternak cacing secara usahasama di Johor

    sertai plan terbaru kami C450
    dengan hanya Rm450..
    1)dapat 1kg cacing
    2)kami bela cacing anda
    3)keuntungan 5-50
    4)Kosa tetap..(no hidden cost)
    5)hasil kami beli untuk projek pisang sykt
    6)Keuntungan boleh ambil bila2
    7)ahli VIP rakan cacing
    8)Automatis wakil sykt kami utk jual produk/kursus
    9)Kontrak perjanjian disediakan
    10)Boleh melawat reban cacing kami

    berminat hubungi…aris 0126892658

  154. PEMBETULAN 50-50
    Ternak cacing secara usahasama di Johor

    sertai plan terbaru kami C450
    dengan hanya Rm450..
    1)dapat 1kg cacing
    2)kami bela cacing anda
    3)keuntungan 50-50
    4)Kosa tetap..(no hidden cost)
    5)hasil kami beli untuk projek pisang sykt
    6)Keuntungan boleh ambil bila2
    7)ahli VIP rakan cacing
    8)Automatis wakil sykt kami utk jual produk/kursus
    9)Kontrak perjanjian disediakan
    10)Boleh melawat reban cacing kami

    berminat hubungi…aris 0126892658
    LDG AGROTEK JATI TULEN SDN BHD
    KULAI

  155. Pembekal Cacing (Vermikompos)

    Kami di SBY AGROFARM boleh membekalkan CACING VERMIKOMPOS ke seluruh Malaysia
    termasuk Sabah dan Sarawak.

    Jenis/Harga:

    Lumbricus Rubellus(Cacing Merah)
    RM100/kg (Semenanjung)
    RM130/kg (Sabah/Sarawak)

    Eisenia Fetida(Cacing Harimau)
    RM100/kg (Semenanjung)
    RM130/kg (Sabah/Sarawak)

    Perionyx Excavantus (Cacing Biru)
    RM100/kg (Semenanjung)
    RM130/kg (Sabah/Sarawak)

    African NightCrawler
    RM120/kg (Semenanjung)
    RM150/kg (Sabah/Sarawak)

    Hubungi kami untuk tempahan:

    SBY AGROFARM
    012-9633095

  156. salam…tinja kambing hancur untuk dijual…..rm 0.60 sekilo….penghantaran boleh diuruskan…..hubungi 016-9862581 untuk maklumat lanjut…terima kasih

  157. Poe dr Kg Gjh, Perak…
    Aku bminat lee, nak start projek ternak cacing kompos. Bekas dah siap tggal cri induk yg sesuai. Utk starting aku nak cari laa supplier yg bdekatn ngan tmpat aku n yg paling utama supplier tu sdia utk beli blik induk tu juga vermikompos n tea vermi. Kpd supplier yg kaki rip_off (kaki kencing) not allowd ye.. Utk makluman, bekasnya aku buat sistem btingkat.. Rasanya jenis foetida sesuai kot. Aku nak start 3kg+3.5kg+3.5kg(3jenis yg blainan utk study dulu, ok klu trus order 50kg.. :p). So kpd supplier yg bdekatan yg bminat ble le kontek aku.. Poe Kg Gajah, Perak.. 0195180000

  158. saya adalah penternak cacing . saya membekal kan benih cacing, menjual baja organik, menjual medium cacing , em dan worm tea.

    kadar pengeluaran saya adalah 3 hingga 5 tan sebulan.

    sesiapa yang berminat untu kmenternak cacing boleh menghubungi saya di 012-4043276.zalie

  159. PROMOSI!!!!!
    JUALAN CACING KOMPOS

    -kami membekal cacing kompos dan baja kompos

    RM250/1kg
    CACING:-harimau(tiger worm)
    :-merah(red worm)
    :-biru(blue worm)

    RM350/1kg
    CACING:-AFRICA NIGHT CRAWLER

    *PENGHANTARAN DI SEDIAKAN BG PMBELIAN 10KG KE ATAS*

    >untuk tempahan,sila hubungi:
    -EN.SAIFUL:0133083131
    :0179517489

  160. saya adalah pembekal untuk cacing jenis ANC,red,blue dan tiger.harga sukar dipercayai antara RM90-150 per kg.saya juga ada menjual tepung cacing RM 900 per kg.
    hubungi:RAZI AMRI 016 3461609 atau SHAMSUL HISYAM 016 2020266
    email:razi@tripledhi.com.my

  161. hi Ameng Pija,

    saya ingin ingin lebih maklumat tentang cara ternak cacing dgn mudah, dgn mengunakan mesin teknologi baru. sila bantu

  162. HARGA PROMOSI CACING

    Red dan Tiger: RM150/kg
    African Night Crawler: RM180/kg

    Harga boleh dirunding bergantung kepada kuantiti.

    Pesanan minimum 1kg.

    Khidmat penghantaran disediakan.

    Sila hubungi Ezamli di 019 389 9157 atau leeam02@yahoo.com

  163. Salam
    Kepada bakal pengusha ternak cacing sekitar Rawang. Bukit Beruntung, Sg Choh dan sewaktu denganya, saya ada membekal unduk cacing dan media habuk kayu yg dah mereput lebih 8 bulan dicampur dengan tinja.
    minimum order media 200kg
    minimum order induk cacing 2kg
    Sila sms utk urusan at 013 2017 928 (wafiy)

  164. Kami membekalkan baja vermikompos terus ke ladang-ladang.Penghantaran minimum 500kg ke atas.Baja dijamin berkualiti.Hubungi Boan 0123516002 untuk keterangan lanjut.Tq

  165. kepada yg berminat,

    kami akan memberi penergn ttg cara2 menternak cacing secara PERCUMA!!

    selain itu,
    kami juga ada menjual caing, baja cacing, dan makanan cacing.

    jika bajet anda sedikit, dgn hanya RM 300 anda dpt :
    1kg cacing dan makanan cacing 25kg.

    dan jika bajet sederhana dengan hnya RM 500 anda dpt :
    rak cacing + bekas cacing + makanan cacing 25kg + 1kg cacing

    kalau ada bajet lebih dgn rm 900 anda dpt :
    rak cacing + bekas cacing + makanan cacing 50kg + 2kg cacing

    oh ya!! kami di kwsan UTARA(kedah,penang)

    sebarang pertanyaan,
    hubungi kami di, 012-5929431 (wani)

  166. salam..kepada sesiapa yg ingin menjual baja kompos yg menggunakan tahi kmbg/lembu ngan jerami/rumput kawasan terengganu dan kelantan shj..hubungi sy rush..0139924149

  167. kami membekal baja vc dengan harga yang berpatutan terus ke ladang-ladang dan juga menjual induk cacing merah/harimau pada harga rm120/kg untuk tempahan bawah 20kg.atas 20kg harga rm100/kg.induk cacing anc pada harga rm150/kg untuk tempahan bawah 20kg.atas 20kg harga rm130/kg.lebih banyak tempahan lebih lagi harga dikurangkan.hubungi boan 012-3516002 dan ajip 016-3913639.tq

  168. Dalam industeri ternakan cacing tanah , adakah kita mudah untuk mencari pasaran .dan dimana kita boleh mendapatkan benih cacing

  169. saya boleh membekal benih:
    cacing merah,biru,harimau RM260 setiap 2kg
    cacing african RM320 setiap 2kg

    kalau beli banyak,harga pun kurang banyak

  170. saya ada memproses makanan cacing.jika ada yang berminat sila hubungi saya . 012-6215803 atau 019-6275803

  171. ingin menternak cacing tanah secara komesial…tapi wang tak cukup..atau sesen pun takde…buatlah pinjaman bank…dapatkan kertas kerja menternak cacing tanah…untuk tujuan memohon pinjaman bank…berminat…hubungi matboypower@yahoo.com……

  172. saya nak mula ternak cacing diarea cheras.masalah saya adalah dimana utk dapatkan bekalan/stok tahi lembu terutama sekitar ulu langat dalam 50-100 bag sebulan. sila hubungi saya ditalian 0342800828 zul

  173. panduan asas menternak lebah madu

    projek ini boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan..sebab permintaan hasil lebah madu tak pernah mencukupi…permintaan tetap ada…

    lebah madu bukan saja menghasilkan madu..tetapi….banyak lagi..seperti…Pollen (roti lebah), royal jelly (susu lebah),propolis (gam lebah), lilin dan banyak lagi..anda mahukan contohnya lagi…ok…penternak boleh menjual ratu lebah kepada penternak lain…harganya memang lumayan…penternak juga boleh menjual …perangkap lebah…pollen trap…rumah lebah (haif)…dan banyak lagi yang boleh di jual…

    ok…saya bagi contah yang terakhir…penternak boleh juga menjual idea penternakan lebah madu dengan menulis buku atau ebook….untuk pengetahuan kita..buku mengenai penternakan lebah di malaysia adalah terhad..kalau adapun…ia di import dari luar..dan kadang2 isi kandungannya tak berapa sesuai untuk malaysia….

    jadi…peluang dalam kerjaya menternak lebah..luas,besar,tinggi,lebar dan sewaktu dengan nya…

    untuk memulakan projek lebah…

    langkah pertama…kita haruslah mengenali lebah..harus kenal jenis2 lebah yang ada di malaysia..antara lebah yang boleh diternak yang banyak di malaysia ialah apis cerana..apis mellifera pun ada juga tapi ini jenis yang berasal dari barat…dan kini telah merebak ke serata dunia..bilalah agaknya apis cerana ni merebak ke eropah..biar orang barat tahu yang madu apis cerana lebih sedap..

    lepas tu …mengenali ratu lebah,lebah jantan dan lebah pekerja..

    kita juga perlu memahami sifat2 lebah…

    langkah kedua…buat perangkap lebah…potong papan dengan panjang 1 kaki…sebanyak 8 keping…sambung2kan nya sehingga menjadi sebuah kotak…jangan lupa..mesti ada pintu supaya senang kita buka ….kemudian mesti ada pintu masuk untuk lebah..lubang kecil…agak2 lebah boleh masuk…..ok siap…asapkan perangkap tadi dengan membakar kertas surat khabar..hingga ada kesan terbakar didalam perangkap…lap hingga bersih…tujuan nya…lebah suka pada tempat yang ada kesan terbakar…

    pasang perangkap di hutan..pilih kawasan yang banyak sumber makanan lebah…seperti rumput2 yang ada bunga…

    boleh diperiksa dua tiga hari kemudian..bersabarlah kalau belum ada lebah…pasti ada punya…

    setelah perangkap mengena…pindahkan ke kawasan penternakan yang kita pilih…di kebun pisang…getah..kelapa..atau mana2 tempat yang sesuai…

    pancakkan tiang untuk meletakkan perangkap tadi…susunlah dengan jarak 6-10 kaki…biar nampak cantik..dan senang mengurus…

    langkah ketiga…buat rumah lebah (haif)…prosesnya mcm buat perangkap tadi..tapi didalam haif mesti ada bingkai2 tempat sarang lebah…supaya senang mengurus..

    langka ke-4…memindahkan koloni lebah ke haif…..kita mesti ada pakaian yang lengkap…seperti topeng muka..sarung tangan…pakaian yang sesuai..pengasap…pisau..perangkap ratu lebah…dan apa saja alat yang perlu …

    asapkan perangkap yang ada lebah…buka pintu dengan hati2…potong sarang lebah dengan cermat dan lekatkan ke bingkai dan ikat guna gelang getah..atau tali rapia…sambil memotong sarang…kita mesti mencari ratu lebah..memang sukar sedikit kepada penternak baru…setelah menjumpai ratu lebah…masukkan ke dalam perangkap ratu lebah…gantungkan ditengah2 haif diantara bingkai yang sudah kita lekatkan sarang lebah….seterusnya…biarkan lebah pekerja dan lebah jantan mencari ratu mereka….kerja selesai…..asapkan perangkap lebah yang kita pindahkan tadi kemudian pasang semula di hutan…

    dan begitulah seterusnya…

    kepada sesiapa yang berminat untuk buat projek lebah…anda boleh bertanya apa saja soalan mengenai lebah….lagipun bukan nya dibayar…free jer…selagi boleh dijawab…akan dicuba dengan seluruh pengetahuan yang masih terhad ini….

    semoga malaysia ….menjadi pengeluar bukan saja madu….tetapi hasil2 lebah yang lain

    sebarang pertanyaan…silalah hantarkan kepada……. matboypower@yahoo.com

    untuk mendalamkan lagi ilmu mengenai lebah…saya tunggu pertanyaan dari seluruh rakyat malaysia..

    sekian.

  174. PEMBORONG CACING INDUK DI CARI
    saya ada menjual cacing induk
    beminat sila tel:0128931791 KHAIRUL
    untuk kawasan kch,sarawak sahaja

  175. saper2 yg berkehendaki cacing biru sila hubungi saya.harga boler dirunding antara rm120 – rm200.baja vermikompos antara rm 2.00 – rm 2.50.
    Sila hubungi saya di talian 019-7673905 (Nuar).diutamakan untuk area johor..tp area negeri lain pun boleh dipertimbangkan.

  176. bro gue nak tanyer sket…………
    dah braper banyak incaome yang korang peroleh selama ternak cacing nie
    klu ble nak guna beli skyline nak study from u all nie

    • ..JOM TERNAK CACING….!!! HARI INI MULA TERNAK…. 6 BULAN LEPAS TERNAK AKAN MENDAPAT KEUNTUNGAN YG BERLIPAT KALI GANDA KEUNTUNGAN NYA,,, PERCAYA ATAU TDK.BOLEH DAPATKAN MAKLUMAT NYA DARI MANA MANA RAKAN TERNAK CACING MERAH.DAN BOLEH RUJUK KE KEMENTERIAN PERTANIAN DAN HAIWAN 1 KG BAKA CACING BOLEH MEMBIAK 10 KG DLM 6 BULAN TERNAK.,. CACING YG DAH TERNAK 6 BULAN AKAN DI BELI BALIK DGN HARGA 1 KG RM300. KALAU 100 KG DAH JADI RM30.000.00 BANYAK KE TDK? KALAU BELI BYK INDUK CACING BYK LAH UNTUNG NYA.CONTOH 10 KG INDUK CACING DI TERNAK… 6BULAN LAGI JADI 100 KG.. DI BELI BALIK RM300 1KG X 100KG= JADI RM30.000.00.Baja yg terasil dari cacing harga pasaran 1 kg RM4.00 10 kg induk cacing dpt mghasilkan baja sebulan 300kg, kiraanya 300kg X RM4.00 = RM1.200.00 sebulan.. kalau 6 bulan dah jadi RM7.200.00 BYK KE TDK?FIKIR FIKIR KAN LAH. DLM EKONOMI YG GAWAT NI.. PERTANIAH DAN PENTERNAK LAH YG MAJU… KERNA MENJADI BARANG KEPERLUAN..TAK PAYAH SUSAH NAK TERNAK.. DI KAWASAN PERUMAHAN, FLAT, RMH PANGSA,CONDO PUN BOLEH TERNAK.. KAMI ADA SEDIA KAN ALATAN TERNAK MENGIKUT PAKEJ YG DI BELI… SUNGGUH MUDAH DAN SENANG NAK TERNAK NYA.JIKALAU ANDA TAKUT! GELI! @ TIADA MASA! ANDA BOLEH MINTA ORG TUA DI KAMPONG MENJAGA NYA..atau kami boleh menternak kan.. dgn kiraan 80% anda dan 20% syarikat. KEUNTUNGAN BOLEH BAGI 2 DGN ORG TUA DI KAMPUNG! JGN FIKIR DI RUMAH TERAS, PANGSAPURI.CONDO TDK BOLEH MENTERNAK NYA,,SEMUA NYA BOLEH TERNAK..DAH RAMAI RAKAN2 DALAM TAGGED TLH MENTERNAK DIRUMAH MEREKA,,DAH RAMAI JUGA TLH HIDUP SENANG HASIL TERNAK CACING,UTK MAKLUMAT LANJUT HUBUNGI SAYA DI = 016-9848800 @ 017-7000790

      NAS USAHA MAJU ENTERPRISE

  177. aku memang sangat berminat untuk tau tentang penternakan cacing ni.. dengar citer tak perlukan kawasan yang luas…
    aku nak tanya… adakah perlukan banyak modal? kat mana kita bleh pasarkan? Melaka ada tak?

  178. baja organik cacing vermicompost
    kami adalah pengeluar/pembekal baja organik cacing dalam 3 bentuk: powder,pallet dan liquid (teaworm). kami ada menjual medium cacing 90sen/kg. kami juga ada menyediakan kursus ternakan cacing bagi syarikat2/belia2 yg berminat dlm perniagaan ini.sesiapa yg berminat menjadi pengedar/agen atau ingin tahu lebih lanjut sila hubungi kami di 017-3011396 atau layari website kami di http://www.nssagro.com

  179. Kita di Malaysia nampaknya kena bagi tahu pihak Kementerian Dalaman yang kena peka terhadap Baja Bio ! Baja Kimia masih hangat dipergunkan. Lagi teruk negara maju guna baja bio and negara macam kita guna baja kimia. Entah bila kerajaan nak ambil langkah -langkah kurangkan baja kimia and promosi baja bio !!

  180. saya menternak cacing untuk baja kompas kat bukit permai/ampang,nak jual baja vermikompos siap bungkus @ 1kg Rm3.oo.dlm guni @30 kg – 1 tan RM:2.00/kg. Medium campuran tinja kambing/SMS cendawan 50:50 @Rm 0.80/kg. transport boleh runding.stok 5 tan sebulan. minat hubungi 019 3818696 03 42800828

  181. Ya, banyak sangat penipu and tak bertangung Jawab !! KWA are MOM dng Angkasa , entah apa jadi dgn dia pa tu. Kalau boleh Kerajaan harus campur tangan !

  182. Di mana boleh beli cacing tanah untuk buat reserach?Nak beli dalam 30 ekor…ada jual ke?Sebab saya lihat banyak dijual dalam kilo.Kalau boleh saya nak beli kat area kl dan selangor.

  183. Ass.wr.wb.
    Saya dari Mataram-NTB ingin kerjasama dengan pengusaha cacing, saya ingin membudidayakan cacing di daerah saya kebetulan bisnis ini belum ada yang melirik, bagaimana cara untuk kerjasama dengan anda.
    wassalam,
    syaipul
    Mataram-Lombok-NTB

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s