Teknikal Penternakan Ikan Tilapia

PEMILIHAN TAPAK

Lokasi yang dipilih akan menentukan keupayaan muatan sangkar (carrying capacity) kerana kualiti air bergantung kepada keadaan persekitaran luar sangkar. Aliran air menerusi sangkar semasa bekalan air dari empangan, tiupan angin atau pergerakan ikan dalam sangkar akan menambahkan oksigen terlarut dan mengeluarkan bahan buangan dari dalam sangkar. Antara faktor penting yang telah diberi perhatian semasa pemilihan tapak pemasangan sangkar bagi ternakan ikan tilapia merah ialah kualiti air, kedalaman air dan kelajuan air. Kualiti air dan persekitaran yang baik memberi kesan terhadap pembesaran ikan tilapia dengan cepat bagi sistem ternakan secara intensif. Sebagai panduan parameter-parameter yang dianalisis dan diperlukan bagi kesesuaian ternakan ikan tilapia merah ( Oreochromics niloticus ) adalah :

i. Suhu air – 20-35 0 C ( Optimum 28-32 0 C )
ii. pH air – 6-8
iii. Oksigen terlarut – lebih dari 2.5 ppm
iv. Karbon dioksida – kurang dari 2.5 ppm
v. Ammonia – kurang dari 1.0 ppm
vi. Kemasinan – 0-20 ppt

Kedalaman air antara 3 – 5 meter dalam terusan/taliair Utama memang sesuai untuk ternakan ikan tilapia dalam sangkar. Kedalaman air melebihi 1 meter antara permukaan terusan adalah masih sesuai bagi ternakan ikan dalam sangkar. Ini bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria patogenik terhadap ikan yang terdapat di dasar permukaan terusan/taliair. Kedalaman air 2-3 meter dalam terusan/taliair Sekunder sesuai untuk ternakan ikan dalam sekatan/kandang (pen culture). Kelajuan arus air yang disyorkan adalah antara 10-25 cm/saat bagi memastikan pertukaran air yang baik. Sekiranya kadar kelajuan terlalu perlahan, berlaku kekurangan oksigen terlarut dan ikan yang diternak akan mengalami ketegasan (stress) serta mati. Jika kelajuan air terlalu kuat, ikan tilapia perlu menggunakan tenaga yang berlebihan untuk berenang melawan arus dan sebahagian daripada makanan akan mudah hilang dibawa arus kuat.

REKABENTUK DAN PEMBINAAN SANGKAR

Modul sangkar yang digunakan mengandungi 20 petak sangkar pada setiap ‘array’. Saiz kerangka bagi satu petak sangkar adalah 3.45m x 3.45m iaitu 3.45m panjang dan 0.45m tinggi. Struktur kerangka sangkar menggunakan bahan plastik HDPE (High density polyethlene ). Saiz mata pukat 25.0 mm yang digunakan sesuai untuk pertukaran air yang maksimum. Kedalaman jaring pukat kurungan ikan adalah antara 1.8 – 2.0 meter. Isipadu jaring kurungan ikan dalam sangkar bersaiz 3 m x 3 m adalah antara16-18 meter padu. Sangkar yang menggunakan kerangka besi (G.I Pipe) bersaiz 6 m x 6m boleh digunakan bagi mengurangkan kos.

PENGURUSAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

Pengurusan anak ikan tilapia secara sempurna boleh mengurangkan kos pengeluaran dan menemdekkan tempoh masa ternakan kepada 4-5 bulan. Kebiasaanya, anak ikan tilapia berumur 2-3 bulan bersaiz 50-70 gm seekor dipindah ke sangkar ternakan. Terdapat tiga peringkat pengurusan anak ikan tilapia merah yang perlu diberi perhatian iaitu pengasuhan anak ikan, pelepasan stok dan pemilihan serta pengasingan anak ikan mengikut saiz.

PENGASUHAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

Anak ikan yang bersaiz 2.5-5.0 cm perlu diasuh dahulu sebelum dilepas ke dalam sangkar atau kolam ternakan. Tujuan pengasuhan adalah untuk memilih anak ikan yang sihat, cepat membesar dan bersaiz seragam (50-70 gm seekor) serta memastikan agar anak ikan tidak terkeluar dari sangkar. Pengasuhan anak ikan tilapia merah boleh dilakukan di dalam kolam tanah dan dalam sangkar menggunakan ’haba’.

KADAR PELEPASAN BENIH

Kadar pelepasan benih (stoking rate) bergantung pada peringkat pembesaran dan mengikut keperluan saiz ikan tilapia dalam pasaran. Selalunya pada peringkat awal, anak benih bersaiz kecil antara 2.5 – 5.0 cm perlu diasuh selama 60-90 hari. Kerjakerja asuhan boleh dilakukan di dalam sangkar dan kolam tanah. Kadar pelepasan anak ikan tilapia dalam sangkar,peringkat asuhan antara 3,000 – 4,000 ekor sesangkar. Kadar pelepasan anak ikan peringkat asuhan dalam kolam tanah adalah 350-450 ekor semeter persegi. Setelah mencapai saiz 7-10cm (50-70 gram seekor), anak benih ikan tilapia sesuai dipindahkan ke sangkar ternakan dengan jumlah 500 ekor setiap sangkar bagi sangkar bersaiz 3 m x 3 m manakala sangkar bersaiz 6 m x 6 m jumlah benih yand dimasukan adalah 2,000 ekor .

KADAR PEMBERIAN MAKANAN IKAN

Kadar pemberian makanan ikan mesti diubah setiap bulan dengan mengambil kira anggaran berat badan ikan di dalam sangkar. Cara yang baik adalah dengan menangkap 5-10 ekor ikan tilapia setiap sangkar dan ditimbang bagi mendapatkan purata berat badan seekor pada hari berkenaan. Seterusnya dikira jumlah makanan setiap sangkar mengikut anggaran 3-5% dari berat badan bagi keperluan setiap sangkar.

PENUAIAN HASIL IKAN TILAPIA

Ikan tilapia dituai apabila mencapai saiz 500-600 gm seekor. Bagi pasaran restoran, keutamaan diberi kepada ikan yang bersaiz melebihi 600 gm seekor dalam bentuk ikan hidup. Manakala ikan yang bersaiz antara 450-500 gm seekor lebih sesuai untuk pasaran tempatan(pasar tani dan pasar malam). Benih tilapia yang bersaiz 7- 10cm(50-70g) diternak dalam sangkar selama 5-6 bulan untuk mencapai saiz purata 600 gm seekor. Kadar pelepasan ikan tilapia pada setiap sangkar adalah sebanyak 650-850 ekor dan anggaran hasil yang dituai adalah antara 350-400 kg sesangkar. Penuaian ikan hendaklah dilakukan dengan baik untuk mengelakan ikan terkejut(stress).

PEMASARAN IKAN TILAPIA

Pada masa ini pasaran ikan tilapia di kawasan MADA hanya tertumpu untuk kegunaan dalam negeri sahaja. Pemasaran ikan tilapia dilakukan melalui dua kaedah iaitu pemasaran ikan hidup dan mati. Ikan yang dijual secara hidup mendapat harga lebih tinggi daripada ikan mati. Harga jualan borong ikan adalah antara RM4.00-RM4.50 sekilogram dan manakala harga runcit adalah RM5.00- RM6.00 sekilogram.

289 thoughts on “Teknikal Penternakan Ikan Tilapia

  1. saya sangat berminat untuk menternak ikan talapia, tetapi dimanakah saya boleh mendapatkan bekalan benih talapia ini? harap dapat hubungi saya dgn segera.

      • salaam…
        saya dah ternak keli sejak 3 bulan lalu di ulu langat & telah mula harvest. Ingin cuba ternak tilapia pulak. tempat dah sedia. ingin tau lokasi saudara & harga 10 sen siz berapa? tk

      • untuk pengetahuan en Fendy, ikan talapia merah sudah sedia untuk dijual.saiz seekor +-200 gram. lokasi di Alor Setar Kedah.

    • hubungi sy di talian 0146047434……penghantaran lain lain caj….kami menjual anak benih talapia dngn harga 6-8 sen seekor.

      • saya ada membekalkan benih tilapia merah.harga bergantung pada kuantiti dan tempat.sesiapa berminat boleh hubungi saya di 0133851319.lokasi tapak sy di negeri 9.

    • benih ikan untuk DIJUAL

      TILAPIA

      2 inci ats 18-20 sen
      2 inci bwh 16-18 sen
      3 inci 35-40 sen

      KELI

      2 inci 7-8 sen
      2.5 inci 9-10 sen
      3 inci 11-12 sen
      3.5 inci 16-17 sen
      4 inci 20-22 sen

      harga tmasuk pghntan.. MIN & FREE pghntrn 5000 ekor & 50km dr SETIU @ KB ..

      • sye ber ada di kawasan masjid tanah dah sye sedang menjalan kan projek penternakan ikan air tawar. oleh kerana sya baru nak bermula dalam bidang nie sye hanya menternak sebanyak 1000 ekor ikan talapia merah untuk permulaan. soalan sya boleh kan sye menjual ikan sya setelah cukup matang nanti? kerana sya masih belom ade pasaran

    • benih ikan untuk DIJUAL :

      TILAPIA
      2 inci 16-18 sen
      3 inci + 25-27 sen

      KELI
      2 inci 6.5-7.5 sen
      3 inci 9.5-10.5 sen
      3.5 inci + 12.5-13.5 sen

      PUYU
      1 inci + 11-13 sen
      2 inci 15-17 sen

      hrga tmauk pghntrn & bdasarkn kuantiti.
      pusat : PASIR GUDANG, JOHOR

  2. boleh bagi idea mcm mana nk ternak dalam kolam simen? kalau 1 meter kedlman kolam…byk gak modalnye tu…perlu ke dalam mcm tu? sistem air insya’allah ok…sbb guna sumber smula jadi yg terjamin bersihnya…

  3. sy berminat utk bela ikan ketutu,sy mempunyai 1/2 ekar kolam dan tdk begitu arif,sy btl2 minat nak bela ikan..blh hubungi sy sb nak tau keterangan lanjut!!!!!0122109914

  4. saya berminat mengenai projek yang dibuat.
    saya ingin meminta dimana boleh saya mendapatkan bibit ikan tersebut di sabah.

    sekian dan terima kasih…

    ridwanshah bandu
    sabah

  5. mohon memberi saya maklumat bagaimana saya mendapatkan bibit ikan dan berapa harganya yang dijual dan didapatkan dinegeri sabah terutamanya di kawsan sandakan

  6. Saya baru nak bercadang untuk ternak ikan talapia merah,mengunakan kolam tanah, soalan saya dimana saya boleh dapatkan benih ikan,makanan,yang bermutu dan murah,dan kepada siapa boleh saya pasarkan atau jual ternakan saya maksudnya pasaran la terima kasih

  7. Saya pun nak tanya perkara yang sama macam mohd affendi tanya tu, saya dah nak start dah ternak ikan tilapia dah ade kolam, tapi mane nak dapat benih, makanan ikan yang murah dan camne nak pasarkan pas dah tuai hasil..tinggal kat area kajang…tq

  8. saya ader sangkar ikan untuk talapia nie lebih kurang 15 sangkar… ukuran setiap satu sangkar dalam 20 x 20 tp sekarang nie saya kekurangan benih ikan … ader sesapa yang leh cadangkan pada saya dimana saya leh dapatkan benih2 talapia yang ok …. sangkar saya di taman agroteknologi bukit changgang banting selangor

  9. aku pn berminat juge nak wat ternakan ikan talapia..as hobby.pasal aku tahu sekarang banyak tempat membekalkan anak benih ikan talapia…kalau kita pergi di kawasan termeloh pahang..jln on the way ke teriang..ada berderet..pusat pembenihan anak ikan talapia merah ,pada kadar sepuluh sen seinci..nak tahu lebih tepat sila email aku.

    • Hai Zaidi,

      Nampak macam Zaidi familiar dgn penternakan ikan tilapia ni. Kalau boleh saya nak tahu maklumat lanjut mana nak dapatkan benih anak ikan tilapia. Zaidi tau ke cara2 nak start penternakan ikan tilapia kolam tanah?
      Terima kasih kalau blh beri sebarang tunjuk ajar…

      Salam,
      Sue

      • saya ada benih,area pucong berminat boleh kol saya,0194487136..saya juga mencari kolam untuk disewa

  10. penternakan ikan talapia merah ni sesuai x kalo diternakan dikawasan sawah padi??jika sesuai aku berminat hendak buat kolam…dan mcm maner ngan pasaran pulak??

    • dia dlm 23×20 dh ok dh en.baha.tapi klu lg besor lg bagus sebab ia senang begerak…klu kolam tu kecik ikan tu jd terbantut dn lmbt membesar.

  11. Salam sejahtera semua,

    Saya lihat ramai sahabat kita kurang membaca forum-forum yang terdahulu.
    akibatnya banyak pertanyaan akan berulang dan sahabat yang pernah menjawab mungkin tidak lagi akan membuang masa menjawab soalan yang sama.

    Untuk makluman, saya mengambil masa 3 bulan untuk membaca perihal Ternakan Tilapia dan lain-lain ikan di internet.

    Barulah saya menghadiri kursus jangka pendek.

    Saya merancang untuk menghadiri kursus sangkut Jab Perikanan tidak lama lagi.

    Persiapan ilmu adalah lebih penting dari persiapan modal. Tanpa ilmu, modal yang besar hanya akan menambahkan risiko . lebih-lebih lagi dibuat secara part time.

    sekian.

    • salam…
      sy mmg bminat utk bela ikan / wat bisnes tani ni..
      mcm sdr hammerhead kata suh tgk post2 yg tdahulu tu tuk mjawab soklan2 mmber2 yg dah ‘tertnya lg soklan yg sama’ tu..leh saya tau camne nk baca post2 yg terdahulu sal soklan2 yg mmber2 blog ni tnya kn tu..?sal nk dapatkn benih, sal pasaran, sal harga, sal mkanan, sal lain2 yg difikirkn perly..saya pn bminat untk tahu jwpan utk soklan2 tu semua…
      saya dh agak byk cari info2 sal pnternakan ni tuk cari pndapatan smpingan as student.harap dpt bntu.plz email me mystyle.green@gmail.com

    • Saya cadangkan semua soalan yang lebih kurang sama di letak di satu paparan under FAQ (frequently ask questions) Hanya salepas membaca paparan tersebut dan jika soalan yang lain dari yang lain barule di tanya.

  12. bagaimanakah pula sistem ternakan ikan talapia di dalam tangki? boleh terangkan sedikit tak? adakah berbeza seperti yang diterangkan diatass??

  13. Tuan,
    Saya baru memulakan ternakan ikan talapia, sekarang ini saya telah membina 3 kolam bersaiz 20 kaki x 40 kaki X 9 kaki dalam. .
    Kolam no: 1 mempunyai 2000 anak ikan
    kolam no : 2 mempunyai 1500 anak ikan
    kolam no 3 : mempunyai 2500 anak ikan
    Saya sangat berharap dapat mempelajari dgn lebih lanjut cara2 yg lebih sesuai tentang usaha ternakan ikan talapia ini dan bagaimanakah cara yg paling senang utk di jual./// terima kasih dan saya amat berharap mendapat kawan2 yg boleh bertukar tukar fikiran/ hp saya 017-200-5-200

    • Di mana lokasi anda?Setakat ini bagaimanakah hasil yang anda telah perolehi? Memuaskan atau pun tidak, terutamanya dari segi pasaran.

  14. saya nak cari 360 tan ikan talapia seminggu untuk pasaran overseas…boleh dapat ke ?

    atau kita ada rangkaian perniagaan…..

    • Ini lah masalah pengeluaran ikan keli atau tilapia. Yang diperlukan bertan-tan seminggu tapi secara persaorangan tak akan dapet di keluarkan. Saya cadangkan di sini kita tubuh satu konsortium pengeluar ikan tilapia. Jangan cari orang politik sebagai pengerusi kita lantik penternak yang ada kolam terbesar sebagai bos. Bila dia tak leh atau perlu supply yang besar dia boleh contact kita semua yang nak harvest masa tu untuk supply melalui dia. Dengan cara ini kita dapat menembusi pasaran yg di control oleh orang tengah. Tapi satu syarat kita tidor sebantal jangan mimpi lain-lain :)

  15. Assalamualaikum, saya baru bercadang nak ternak Talapia Merah dlm tangki air yg bersaiz dlm 300 ke 400 Gallons. Saya ingin berkongsi pengalaman dengan sesiapa yang sedang @ pernah ternak ikan talapia merah dalam tangki air? Saya ingin tau untung rugi, ternak dlm tangki ini serta nasihat2. Tq

    • jangan la sesekali ko campur alamatnyer aruwah la talapia ko.aku da try sumer talapia aku meningal akan isi nyer yg separuh badan jek :p

  16. asalamualaikum. saya ada ternak ikan tilapia merah dalam sangkar sungai kat perak. ada sape2 nak raih & borong ikan saya boleh call no nie 0175310927 / 0134548003

  17. Assalamualaikum dan salam sejahtera….

    Saya berminat untuk menceburkan diri dalam bidang penternakan ikan dalam sangkar..Saya memohon bantuan daripada saudara/saudari untuk memaklumkan kepada saya mengenai kursus-kursus khas “penternakan ikan dalam sangkar” yang diadakan, sekiranya ada inform kat saya..

    Baru nak mula perlulah ada ilmu…
    Kepada yang sudi membantu, contact saya di rdz_ari@yahoo.com

    Sokongan anda amatlah saya hargai…

    Salam…

  18. Saya baru je nak mula projek ternakan ikan tilapia ini kat taiping, tapi saya kurang arif tentang teknik ternakan ikan ini….. boleh kawan-2 tolong saya? Kita boleh kongsi penggalaman ok. Tolong email saya kat:sara4909@yahoo.co.uk. pertolongan kawan-2 amat dihargahi. Terima kasiah.

  19. saya ada dalam 2ekar kawasan Batu Kurau, Perak. tanah sawah yang telah menjadi kebun sayur. sekarang saya berminat hendak mejadikan tanah tersebut untuk tempat penternakan talapia merah. untuk makluman sumber air boleh didapati dari bukit. masalahnya saya takut tidak mendapat pasaran bila hasil sudah boleh dituai.

  20. sya baru na bermule kan projek menternak ikan taapia ini di tasik di tempat saya..
    tetapi saya tidak tahu mcm mana hendak membuat sangkar..plh cri kn untuk saya tong biru n jaring pukat…cll me 0133201816 fikry

  21. A’kum

    Saya sedang menternak ikan talapia dalam sangkar yang bersaiz 3m*3m*1.5m di sebuah tasik di Shah Alam.Saya ingin tahu kenapa dalam 1 hari lebih kurang 5 hingga 10 ekor benih ikan akan mati dan apa bila ia mencapai saiz jualan ianya turut terjadi. saya berharap mendapat sebab atau punca dari pihak tuan. Terima Kasih

  22. Saya berminat untuk menternak ikan tilapia merah..siapa saya boleh hubungi untuk mendapatkan benih anak ikan tilapia merah dengan harga murah di kawasan Kuching,Sarawak.

  23. Soalannya:
    A.Saya bercadang ingin mengusahakan tilapia dalam sagkar. Mana nak dapatkan jaringsangkar dan blueprint utk buat sistem ternakan sangkar?. Kawasan saya
    1. Paya air tawar dan ada banyak pokok ala-ala pokok bakau.
    2. kawasan ada biawak, ular
    3. kedalaman 1-1.5 meter.
    Musim kemarau , air masih ada.
    4. Kelajuan arus air adalah perlahan kerana keadaan paya yang bertakung tetapi ada laluan keluar air ke sungai berdekatan.

    B.Berapakah kuantiti ikan untuk modal keseluruhan untuk kos operasi dan aset sebanyak RM 10 ribu .
    Harap dapat bantu

  24. saya hendak buat penternakan ikan talapia merah dalam tangki..sesiapa boleh bantu kebaikan dan keburukan menternak dalam tangki..
    boleh call atau email saya..tq

    no tel:012-6638543
    email :mohdzakiudin@gmail.com

  25. hmm…kbnyakan kita berminat nak mnternak.masalah mendapatkan bibit/benih adalah masalah yg dpat diatasi dgn brtanya kpd jbtan pertanian yg brhmpiran ataupun terdapat individu yg dpat mbekalkan kita benih.Masalah yang sring mbantutkan kita untuk mnternak ikan ialah bagaimana kita nak menjual hasil tuaian kita.Itulah persoalan yang menjadi main prblem kita sbgai pnternak.Mmang bole kalo nak jual scara kcil2n.Tapi bagaimana skiranya hasil tuai kita mncecah satu tan semusim?bagaimana kita nak menjual hasil tersebut skaligus?

    Smemangnya persoalan ini dapat kita selesaikan dengan lebihkan bertanya kepada agensi2 kerajaan atau mlayari laman web yg disediakan sahaja.FAMA cthnya,mnyediakan kontrak jual-beli kepada penternak yang blum mpunyai sbarang pasaran.Anda bole mlayari lman web Fama di

    http://www.famaxchange.org/index.php?ac=717&ch=infopengguna&pg=programladangkontrak

    untuk mendapatkan maklumat lanjut.Semoga mereka yg ada semangat untuk maju akan berjaya.

  26. sya membela ikan tilapia merah didalam kanvas bersaiz 12’x12′. kedalaman 33 inci. saya masukkan benih sebanyak 1500 ekor. adakah sesuai dengan saiz kanvas bagi benih sebanyak tu??

    • tidak sesuai sebab ikan perlu 80% unsur semula jadi kat kanves cuma kepala ikan je besar badan kurus panjang lagi pun perlu pengurusan yg banyak sekurang2nya 1 minggu 1kali tukar air penukaran air yg kerap menyebabkan ikan stress dan kadar kematian tinggi.

    • tak sesuai, ikan talapia kene kawasan yg luas. 10kaki peresgi cuma 100 ekor shj.. lebih kene bantuan kincir air atau pump air untuk membuat air terjun

  27. saya menternak anak ikan tilapia,masalahnye setiap hari lebih kurang 60 ekor anak ikan mati dan pada badan anak ikan terdapat warna hijau.saya tidak tahu punca kematian ikan tersebut.bolehkah saudara memberi maklumat punca kematian dan cara mengatasinye.harap dapat membantu kami.hantar melalui email;zuha_11@yahoo.com Terima kasih

  28. Ingin mendapatkan bekalan ikan segar seperti talapia merah, lampam jawa, baung? sila tel sya atau email sahaja… lokasi seri menanti, kuala pilah negeri sembilan… sila la sebarkan kepada rakan2 anda jika inginkan bekalan ikan segar tersebut. TK 0136972136/addy_levin@yahoo.com

  29. salam,, saya berminat nk buat pusat pembenihan ikan tilapia tp saya xder kepakaran dlm bidang ni.. psl system kami dah ader.. cme perlukan kursus pembenihan dan ternakan tilapia je nie.. harap kawan2 di luar sane dpt membantu sedikit sebanyak. dimana ade kursus2 mcm nie??..

  30. salam.
    saya ada menternak ikan keli dalam jumlah 15 ribu ke20 ribu ekor dlm sangkar kolam tanah di n. sembilan.dijangka harvest bln 12/2009. ade sesiapa yg berminat membeli ikan keli 100% mkn pallet dgn harga RM3.20 sekilo. (harga buleh dirunding lagi). klu berminat buleh hubungi saya 014-2388212.

  31. Assalamualaikum, saya berminat untuk menternak ikan talapia merah. Ada kolam dengan keluasan lebih kurang 1/2 ekar. Saya nak cari sangkar untuk anak ikan. Kalau ada sesiapa yang tahu mohon hubungi saya 019-2706754…Zul. Terima kasih atas bantuan anda…

  32. kpda pnternak dan pmbekal yang mempunyai bekalan talapia,puyu dan belut sila hubungi saya,saya bersedia membeli selapas perbincangan lanjut.019-2094009.

  33. kepada sahabat yang ingin menghasilkan pembenihan tilapia merah untuk kegunaan sendiri atau tujuan komersil, kami sedia membantu anda secara individu dari peringkat awal hingga penetasan anak-anak benih. sila datang kekolam kami utk bertukar pandangan dan pengalaman.
    shah 012-3616924

    • shah kelana farm Says:

      November 10, 2009 at 6:19 pm

      kepada sahabat yang ingin menghasilkan pembenihan tilapia merah untuk kegunaan sendiri atau tujuan komersil, kami sedia membantu anda secara individu dari peringkat awal hingga penetasan anak-anak benih. sila datang kekolam kami utk bertukar pandangan dan pengalaman.

      Salam En Shah Kelana..
      Saya hanya menternak talapia merah untuk sendiri jer.Saya memang minat nak tahu mcmana caranya. Sebab yang saya ternak sekarang ni (100 ekor) banyak yang mati. Boleh tau tak kat mana lokasi en. Terima kasih.

  34. Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan ikan keli segar (100% pellet), sila hubungi 0179321612..
    Dijamin bersih dan sedap…harga boleh runding…

  35. Salam, saya Wan (0136902269) ada membekalkan makanan ikan yang diimport dari Thailand dengan kualiti yang lebih baik. Harga termurah. Contoh, pellet herbivorous saiz 3 mm dijual dengan harga RM 38.50/beg = 20 kg. Sila datang ke kedai saya di Tanjung Malim (500 m dari Tol Tanjung Malim). Stok tersedia dan pelbagai pilihan mengikut keperluan. Sila hubungi saya di talian 0136902269. Sekian, tk

  36. KONTRAK PENTERNAKAN ikan KELI.. KELANTAN & TERENGGANU sahaj…
    benih ikan keli 10 000 ekor
    palet 25 unit
    kanvas 2 unit
    kerangka 2 unit
    bokashi organik 5 unit
    tali dan pemasangan
    penghantaran
    PANDUAN PENTERNAKAN

    RM 4 950.00

    BELI BALIK RM 3.60/KG HARGA TETAP

    pusat : Kb dan SETIU 019-5144239

  37. membekal benih ikan keli dan tilapia :

    keli :

    2 inci 7-8 sen
    3 inci 11-12 sen

    tilapia :
    2 inci 18-20 sen
    3 inci 30-32 sen

    harga berdasarkan kuantiti dan termasuk penghantaran. 0195144239 pusat : KB & Setiu

  38. Saya ingin mencari:

    i)benih ikan talapia merah

    ii)ikan talapia seberat 500g dgn harga RM6 sekilo.

    Lokasi: Teluk Intan

    Contact No: 0173268428

  39. sy baru nak mceburi bidang ini,tp kat swak khususnya area miri ni bila ada kursus berkenaan ngan ikan tilapia ni,mana nak dptkan info bkaitan klu kat area miri ni

    • sama kita dua tok i pun baru nak mula masa tok tengah gali kolam di kebun i,sidah di semananjung bagus byktempat boleh dapat,macam kita sitok aku fikir kenak ke lubok antu kali

  40. Saya membekal benih :-

    1) Keli 30000 ke atas RM0.13/ekor
    2) Tilapia 30000 ke atas Rm 0.17/ekor

    Berminat hubungi saya ditalian
    ……..019-2662 871……….

    HARGA TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN

  41. Salam..Saya ada kolam ikan kecil2an bersaiz 5 x 18 kaki kat depan rumah..boleh kah saya pelihara campur ikan talapia dengan jenis ikan lain dalam satu kolam??..any comment??

  42. apa kata pada sesiapa yang nak membeli benih cuba layari mudah.com coz kat situ banyak dijual dan harga pun boleh ditawar.saya pun baru bermula dalam jumlah 100ribu ekor di kelantan area gua musang.air guna air bukit buat dalam kolam tanah,ikan tak berbau.kalau ada pemborong yang nak ambil harga boleh di runding,tolak murah2 je,coll sy 013-2107559

  43. pada siapa yg baru nak bermula kalu boleh benih bg makan palet yg memang untuk tilapia punye coz ikan cepat membesar,ikan sy 2 bulan sudah menjadi 200g.sesiapa yg nak kan benih area perak coll en.azmi 0125120044,sy beli benih pd dia n benih dia btl2 lasak n cepat membesar harga pun blh dirunding n memang diketegorikan sgt murah di pasaran

  44. salam…
    sy berminat dan baru nak berjinak-jinak dalam penternakankan ikan talapia ini…sy berada di meru klang 0176900107..tq

  45. salam semua…
    bole saya dapatkan info utk pasaran ikan tilapia ni ?
    ikan matang saya,sedia untuk dipasarkan.

  46. salam semua penternak ikan, Untuk tuaian ikan tilapia lebih cepat kena campur CF Agro ke dalam pelet semalaman. kemudian bagi ikan makan esok paginya. dalam masa 4 bulan boleh cecah 800g -1kg.Terbukti di Semenyih.Satu lagi boleh juga diberikan Azomite lebih kurang 20% ke dalam pelet ikan tersebut.

  47. Saya baru saja nak memulakan ternakan ikan tilapia ni tapi untuk kolam di rumah saja ie. 25 X 2 X 3 kaki per. Boleh sesiapa recommend berapa banyak ikan tilapia yang sesuai untuk kolam sedemikian. Di mana boleh dapat benih ikan yang bagus dan harga berpatutan. Daerah Shah Alam dan berhampiran.

  48. SESIAPA NAK BELI BENIH TALAPIA BOLAH SMS/CALL 017-9449714.SY ADA BENIH 3 GREAD.
    GRED-
    A-0.20-SEKOR GRED SUPER GROW/CEPAT BESAR.
    B-0.10-SEKOR GRED MEDIUM/SEDERHANA STANDART.
    C-0.00-MEMANG TAK JUAL/LAMBAT BESAR/REJECT.

    LOKASI-KOLEJ PERTANIAN MALAYSIA BUKT TANGGA.
    BOLEH DTG MELAWAT KOLAM PADA BILA-2MASA.TAPI KENA BUAT TEMUJANJI DULU LA BOS……

  49. ikn talapia bolh d bla dlm kanvas.tp x bolh isi padat.lmbt bsr.klu dh bsr kn psng blowr/oksign tk cukup.bolh mnybbkn mti 1 kolm.prmtr yg d syorkn 1m prsgi=5 kor shj tmpa blowr.

  50. kepada semua penternak2 ikan talapia di lembah klang sama sekitar selangor sekarang ada berita baik..ada pemborong ingin eksport ikan talapia merah ke asia barat setiap bulan 5 kontena besar..kepada sesiapa yang hendak jadi supplier ikan talapia merah hidup2 amat lah di alu2 kan..kte blh b’urusan lme sbb projek kontrak nie smpai ble2 & slame2..dan akan trus m’ningkat produk eksport kte b’sme..sila hubungi sye segera..

    0163799674 En FAIZ

  51. baru ndak cuba2 ternak ikan talapia merah….ader kolam lama yg terbiar….tetapi bekas kolam ternak ikan jugak lah…..hanya ndak minta tunjuk ajar dari saper2 yg sudi….

    • keringkan dulu jngn ada tinggal spesis ikan lain selain ikan yg anda nak ternak lakukan pengapuran tunggu smpi ada rumput tumbuh baru isi air n tunggu lagi air kolam berwarna kehijauan test masuk 20 ekor anak ikan biarkan 1 hari 1 malam kalau sihat baru lepaskan yg lain jumalh benih bergantung pada keluasan kolam

  52. salam alaik,:) alhamdulillah,bg sesiapa mahu mendptkan teknologi dan mengetahui lebih lanjut kepada sy atau terus lawat di http://www.zbzniaga.blogspot.com,

    dan bg yg mahu menjana pendapatan dgn lebih lagi dgn e.m blh dptkan ebook/cd/nota menghasilkan mudball/baja bokashi/rumusan pallet ,

    kami juga menawarkan peralatan peternakan&pertanian/mesin2 /baja2 dan lain2,sy akan updated diblog,jom merancakkan ekonomi negara dan jihad bisnes,majulah akuakultur/pertanian utk negara.

    mahu mengikuti kursus dan update kursus2 blh terus msg sy :)sekian terima kasih

    • bad kami ada membekalkan makanan ikan air
      tawar,harga berpatutan dan buatan bumiputera,berapa banyak yang diperlukan,untuk maklumat selanjutnya call 013-6207155

  53. Salammulaikom,
    Saya dari Miri , sarawak. saya ada berminat dengan project ni, macam di sarawak setahu saya ikan tilapia kebanyakannya dari daerah lubok antu kira-kira 760km dari miri.macam mana nak dapat benih ikan ini dan tempat saya nak tekna ikan ni dalam kebun kelapa sawit.dan masa ni saya dah minta orang kampong kali tanah untuk buat kolam. akhir kata terima kasih

    ABDUL RAZAK HJ PADILLAH
    jai911@yahoo.com
    razpad@tm.com.my
    tel;0138114129

  54. salam kepada semua saya nak mintak pertlongan saya mmpunyai tanah seluas 3 ekar dan tanah saya bersebelahan sungai….. di perlop1 sg.siput… bleh ke saya membuat air keluar masuk melalui sungai tu…. dan bagaimana caranya… dan ada tak sesiapa di ipoh yang mmbekal kan benih talapia merah dan makann nya/… plz hlp me… ni no fon saya 0125526483

  55. saya ingin menternak ikan talipia atau ikan keli di pantai remis sg. buloh… tapi kurang ilmu ader sesaipa boleh bg jalan tak kalau ader yg buat kursus tu,call saya 0172181774 tq

  56. salam,,gua ada 6 biji sangkar sgai phg 2ptin 3tlpia n 1kerai,pblemny nk cr mknan ikan pallet mrah skit bwh 50.sp2 geng leh tlg?? jamm la asyik kmboja j men hrga ikan..hancus dak melayu0199050782

    • joe…kalu nak cuba makanan yang kami hasilkan,harga stater 32% protein rm49,grower 28% protein rm47 itu harga runcit..kalu amik dgn jumlah banyak harga lain…..bolah bagi alamat senang nak cari nanti sms0136207155( basir )

  57. sesipa yg hendak membeli anak benih talapia merah di perak sila hubungi sy di talian 0146047434….harga seekor dr 6-8 sen seekor

  58. Lotus Aqualive Kundang…. kami membekal benih ikan talapia merah dan menjual ikan talapia…
    untuk benih ikan, 2″=rm0.18 seekor, 3″=rm0.28…

    siapa yang berminat hubungi 012-2703820 Isa

  59. sesape ade bmnat x nk beli ikn tilapia dr sy,ikn sgkar sg phg.hrga 8.50/kg saiz500-700gram
    rm10.62bg/kg
    saiz 800gram k’ats.sj nk test mrket n nk knl mbr2 bru y sbidang.mksmum 800kg sbulan shj.tq all

  60. saya ada menternak ikan siakap di keluang,besut. kini saya ingin mencari pasaran untuk ikan siakap…harap dapat bantu

  61. Saya penternak muda Ikan tilapia Daurah HUlu lAngat..saya inginkan komen mengenai
    penjagaan Kolam… Dimanakah ada jual baja untuk kolam ikan.. adakah menggunakan air bukit juga perlu menggunakan baja dll…

    Di manakah ada jual ubat untuk kawalan penyakit ikan…

    Tq..

  62. nak cari benih talapia,n benih patin…..sy area kuala kangsar, juga mencari bakun n enzim 66 utk ikan puyu…..sesiapa ada cal sy 017 9757628

  63. sy nak tanye…sye nak ternak ikan keli dan ikan talapia utuk projek kichen garden sekolah.. bleh bagi pendapat x,bleh ker keli dan talapia dternak dlm 1 kilam???

    • ikan keli saiz dia cm ner cik eita?klu keli tu lbh besor dr talapia lbh baik d asing kn klu x jawab nya tggl name talapia je lh kt dlm kolam tu. tp klu sama besor x pe leh lh dia jd rakan sekelas..

  64. Minta pendapat.
    Saya ada kolam kanves 4 x 4×15′ utk bela talapia merah.
    Dah basuh n rendam dgn nenas 1 minggu.
    Dah letak benih ikan talapia 2 ekor- test-hidup.
    Dah ada pam utk run / tapis air.
    -sesuai ke tak dlm kenves.
    – berapa ekor max .
    – berapa dalam air utk benih saiz 2″.
    – makanan / saiz dan 1 hari berapa kali.

    • Bela 2 ekor tak sama dgn bela 2000 ekor. Begitu juga dgn kualiti air 2 ekor tetap tak sama dengan 2000 ekor. Lagipun.. lebih baik ikan tilapia dibela di sangkar atau kolam kerana ikan ini bersisik dan memerlukan bakteria tertentu yang membuatkan rasa daging ikan tilapia ini lebih enak. Jadi, saya nasihatkan saudara supaya memilih jenis ikan lain untuk diternak atau gunakan alatan yg saudara miliki itu sebagai tempat asuhan tilapia (sehingga umur 2 bulan) sahaja.

  65. saya tinggal di Kuching dan berminat nak memulakan ternakan ikan talapia merah secara kecil-kecilan dulu.Nak belajar…tapi saya nak tauk di mana saya boleh mendapatkan TANGKI PLASTIK DAN BENIH ANAK IKAN. Hubungi saya kat talian 0198745347

  66. Salam,

    Bekalan talapia merah sebanyak 20 tan sebulan. Saiz: 3 ekor = 1 kg. Harga tawaran ialah RM 6.00 / kg termasuk penghantaran bagi daerah negeri Selangor dengan minimum order sebanyak 1 tan.

    Sekiranya berminat boleh hubungi: 019 665 7150 – Azlan.

  67. sesapa nak jual tilapia…aku ader gak beli..tp saiz antara 600g-800g seekor..harga rm6.00/kilo…contact aku..017837003

  68. ader seorang penipu geng2 mamak jugak jual ikan..mintak deposit n tawarkan harga murah..jgn pecaya sama dia..penipu besar tu,,harap sume penjual ikan hati2

  69. ingin bertanya..mengapa ikan keli di restoran2 di sekitar kl dan shah alam amat tidak sedap?isinya sangat lembik dan hancur..sudah byk kedai saya cuba.ikan2 keli dia memang cukup besar,tapi isinya tidak sedap.

    • nk bgitau la kt sdra,
      mgkut pglaman sy slma dlm bdg ptrnkn,klu
      ikan mcm 2,kbykannya fktor pmkanan yang kotor spt aym mti yang dksar n sbgainy,ikn cpt bsar tp kurg omega.1 g air kotor n btkung,sb 2 kdg2 ad yg rsa tnh n isi ikan busuk

    • Setuju dgn pendapat saudara joeputra. Ikan ini diternak secara sambil lewa selain pengusaha ternakan yg terlalu pentingkan keuntungannya. Kualiti ternakan langsung tidak diambil kira. Sebenarnya.. ramai pengusaha kolam yg berjaya di negara2 jiran kita kerana ternakan mereka yg berkualiti hinggakan negara yg jauh sanggup menempah awal hasil kolam mereka berbanding dari kolam kita.

  70. Nak jual tilapiamerah matang;
    Saiz: 1kg = 2-3 ekor
    Lokasi : Kuantan
    Harga : RM 6.00/kg
    Contact No. : 019-9554503 (Rifadullah)

  71. terdapat byk makanan dari luar spt thailand dan taiwan yg byk memasuki pasaran malaysia. sebagai pengguna islam, seharusnya penternak2 lebih bertanggungjawab dalam memilih jenis makanan utk ternakan.tahap kesucian yg jelas sekali tak dapat dipastikan.unsur2 yg haram seperti babi, blood meal, bone meal byk digunakan dalam makanan dari luar. walaupun ianya bagus, tetapi kesuciannya tak dapat dipastikan.perlukah menidakkan haram hanya kerana mahu mengutip untung dari hasil ternakan??

    byk juga pengilang2 makanan ikan bumiputra di malaysia yg rata2 menjual dengan harga yg berpatutan. dengan kualiti yg tidak kurang hebatnya. anda yg perlu memilih. sokonglah pengilang pellet malaysia dan hentikan pembelian makanan ikan dari unsur2 yang haram.

    *pengguna pellet ikan tempatan*

    • cmne nk support bang,,20kg/beg dah 50.00.leh tahn 4 ari bg 1500ekor bg tlapia y umur 3bulan,
      2 blum ikan patin lg,,lg 1 mknn tmptan krg pnddhn n promsi,kdg2 kita x maklum produk tmptn..padahal mlysia pling byk bleh mgluarkan hsil ikan baja,tp mknn still protien bwh 25%,cnthnya mknn prima y ada di pahang skrg,hbis trbntut pmbsrn ikan klu duk pkir halal haram..

      • peh..sedih tol baca komen begini. Takkan pasal tumbesaran ikan punya pasal sanggup ketepikan soal halal haram beb???

      • FYDMA VENTURES
        170, JLN PERIGI NENAS 8/14
        TAMAN PERINDUSTRIAN PULAU INDAH FASA 1 42920 PULAU INDAH

        palet makanan ikan air tawar & keli

        jenama fydma feed dan keli power
        starter
        grower
        finisher

        syt kami juga menbekalkan anak benih talipai dan mengeluarkan makanan ikan

        hubungi azhar 0193422303

  72. nak ternak memang bagus…tapi kajilah betul2 pasal teknik ternakan, market dan juga safety kolam.Penat kita bela,diam-diam nelayan haram sapu!

  73. i nak tanya kalau i jual benih talapia merah dengen saiz 2 inci dengan harga RM 0.20….ini kira mahal tak…
    ada siapa boleh bagi saya tau??
    tq..

    • mahal bang,sy pglmn xlme just 3thun
      dlm bdng ni,klu orng nk skit2 25 sen pun ok,,
      tp klu 3ribu katas u kne trun lg hrga 2

  74. Kami adalah penternak ikan Talapia Merah dan mempunyai kolam ikan di Bukit
    Keteri perlis.

    kami menjual Ikan Talapia Merah secara borong dan juga runcit

    Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian yang tertera dibawah dan
    juga boleh datang terus ke kolam kami pada bila – bila masa saja untuk lawatan
    juga belian. Pemborong luar perlis
    dialu-alukan.

    012 – 9151 875
    fazil

  75. ANDA PERLUKAN KERTAS KERJA , EMAIL / CALL SAYA..’MR.Z’ consultantmrz@yahoo.com
    012-494 1800

    – pINJAMAN BaNK
    – Cadangan/pembentangan/permohonan PROJeK BARU
    – Analisa/pengiraan Kos Untuk pERNIAGAAN
    – Analisa/pengiraan Kos Untuk PROJEK baru
    – pERUNDING uNTUK pROJEK bARU ATAU Lama

    – cASH FLOW(ALIRAN TUNAI)
    – BUGETED,FORECAST,Profit & Loss Account
    – pENYEDIAAN AKAUN untung rugi
    – COSTING PROJEK,PRODUK
    – PENGIRAAN KEUNTUNGAN PROJEK/PRODUK

    – Nasihat perniagaan secara percuma
    – Kami juga pakar dalam bidang perakaunan
    – Kami juga pakar dalam bidang perniagaan
    – Penyediaan Assignment/projek untuk pelajar
    IPTA/IPTS

    – KAMI JUGA MENYEDIAKAN CONSULTANT UNTUK SETUP
    KILANG,MACHINE JUGA ELEKTRICAL JUGA OFFICE
    MANAGEMENT SYSTEM.

    BAYARAN BOLEH DIRUNDING………………….

  76. Saya ada tanah terbiar 1.5 ekar di Mersing, dan berminat utk membela samada ikan keli, sepat, haruan atau talapia, didalam tangki atau kanvas. Tolong bagi pendapat macam mana saya nak mula? Contoh kertas kerja, Ikan mana satu yg lebih sesuai? Mana nak dpt bantuan kewangan dan lain-lain lagi?

    Terima kasih.

  77. masalah benih ikan yang tidak berkualiti sering di hadapi oleh penternak2 ikan talapia dan patin di kawasan saya.

    kepada pembekal benih talapia dan patin berkualiti di sekitar kuantan dan pekan,boleh roger kami di sini..tq.

  78. Salam semua,
    Saya berminat untuk buat ternakan ikan tilapia merah ni..ada tak sapa2 boleh beritahu market ikan tilapia sekarang? still ok lg ker??

    sekian..

  79. salam sjahtera n perpaduan malaysia,sesape nak wat tempahan ikan tilapia boleh wat sekarang, ikan saya
    dalam bulan 2 tahun 2011 ikan dah leh kua avrage 3 eko 1kg.
    skarang msuk 6000eko,jika ada tmphn len sy ada 3 space sgkar ksong y satunya bleh muat 2000ekor.jga boleh mghsilkan 600kg 1 sgkar.
    harga yang sama dgn fama shja sy lyn,
    maklumat lanjut leh u all call sy,jai anak sungai pahang/// 019-9050782

  80. salam saya ingin bertanyer saya bru memulakan ternakn ikan tilapia dlm kolam batu..pd prmulaan sy hanya mebternak sebanyak 500 ekor tpi slps smggu ikan saya hampir separuh mati..ade yg bleh mmbntu dlm menyelesaikn msalah saya ini…..

    • saya rasa tilapia kolam simen adalah sedikit sukar untuk diternak…ia memerlukan kawalan suhu yang baik…dan yang paling penting kualiti air n nilai PH air yang stabil…
      faktor lain seperti gas air dan pengaliran air juga penting…system RAS mesti dipraktikkan…

    • salam bro.. saya pun bt mcm bro gak…mula2 terjadi mcm tu tp bila di tanya pada tauke ikan kedai aquarium die just bgtau keadaan air dalam kolam x bnyak masalah pada ikan ni just bro ltak je mesin penyedut air dan tembakkan di atas permukaan air tu.. jd oxigen terlarut akan terhasil.. tu saja dah cukup… air just tkr separuh tiap2 2minggu.. makanan bagi 3kali sehari.. cara beri makanan plak bagi skit2 sampai habis dulu kalo ikan tu msh datang lg kat bro, br bro tambah lagi sikit..ikan air tawar paling senang nak jaga dari ikan air laut.. saya pakai air paip… ok je xde msalah… kalo sistem ras banyak guna duit..

      • as’kum bro, saya plan nak ternak talapia dlm kolam simeen gak, leh tau saiz kolam simen, camna kira saiz kuantiti ikan dlm satu kolam, peratusan ikan hidup/mati dan penyakit2nya, tq, zul jb.

    • bukan x blh bro… keluasan kolam tu takut x blh nk bagi ikan tu bsar je.. buang masa je kalo bt mcm tu.. keluasan tapak juga de efek jgk.. kalo nk bt dalam polytank baik saya syok kan bro buat pembenihan ikan tu… kalo kolam sebesar 150gallon, bro msukkan batu2 kecil ke dalam tu, biar ttp dasar kolam… mskkan air sedalam 15-17inci, rendam semalaman..letakan boble utk pengudaraan.. slpas tu msukkan induk betina max 3ekor.. biarkan selama 3hari.. lps tu msuk kan 1 ekor jantan.. lps tu tngok hasilnye.. skarang sy sendiri bt mcm tu.. dah 3kali kuar anak benih.. lg untung..

  81. benih ikan UNTUK DIJUAL..

    KELI
    2 inci 6.5-7.5 sen
    3 inci 8.5-9.5 sen

    TILAPIA
    2 inci 16-18 sen

    BENIH ROSELLE
    ketinggian 2 kaki RM5-RM8 sepokok

    pusat : ldg bersepadu kg kopok, pasir gudang..
    019-5144239

  82. benih ikan untuk DIJUAL..

    KELI
    2 inci 7-9 sen
    2.5 inci 9-10 sen
    3 inci 11-12 sen

    TILAPIA
    2 inci 16-18 sen
    3 inci 23-25 sen

    pakej penternakan ikan keli.. PEMBELIAN HARGA TETAP RM 3.60/KGG

    pusat : pasir pekan, kb & kg fikri, setiu
    019-5144239

  83. Untuk makluman tilapia monosex ini mempunyai ciri-ciri berikut

    1, Mempunyai FCR 1.1 – bermaksud untuk setiap makanan pellet yang di beri sebanyak 1,1kilo pembentukan isi ikan sebanyak 1kilo akan dihasilkan. Ini berbeza dari baka ikan yang lain dimana kebanyakan baka yang lain hanya mempunyai pro rata FCR dari 1,4 hingga 2.0.

    2, Monosex tilapia yang dihantar ini mempunyai anggaran peratus sebanyak 98 hingga 99 peratus jantan.

    3. Ikan jenis ini akan mencapai tumbesaran dalam lingkungan 600 hingga 800 gram dalam masa 4 hingga 4 stengah bulan bergantungan pada pemberian makanan.

    4. Untuk tempoh bulan pertama ikan di perlu bagi makan sebanyak 4 kali sehari. Pada tahap 150g ikan boleh diberi makan sebanyak 2 kali sehari.

    5. Selalu beri makanan yang secukupnya ini boleh dilakukan dengan pemerhatian yang teliti semasa memberi makan pada ikan. Jika memberi terlalu banyak hanya akan berlaku pembaziran makanan.

    6. Baka ini telah pun di uji dan tidak ada apa apa penyakit atau kecacatan dan pada masa ini merupakan baka yang terbaik di Thailand.

    7. Ikan ini datang dalam saiz stengah inci hingga tiga suku inci.

    8. Sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi saya untk urusan benih – benih ikan seperti talapia hitam/merah, puyu, puyu hormon, patin, patin super, keli, haruan dll.

    Sekian

    Terima kasih

    ARDINARZ AQUA

    FUAD
    012-4339535 / 019-4926385
    email : ardinarz.enterprise@yahoo.com
    dzfuad@yahoo.com

  84. saya br nak memulakan bisnes menternak ikan tilapia ni,,,,,bleh saya tau bape modal yang perlu saya ade untuk bisnes ni(kecil2 je)…..ape beza klu kite ternak di sg dan kolam tanah.mane lebih baik n kualiti tinggi

  85. penternakan ikan talapia merah ni sesuai x kalo diternakan dikawasan sawah padi??? saya mempunyai kolam lama bersaiz 40 X 20 X 9 dan mcm maner ngan pasaran pulak???

  86. penternakan ikan talapia merah ni sesuai x kalo diternakan dikawasan sawah padi??? saya ada kolam lama di sebelah sawah bersaiz 40 x 20 x 9.

  87. saya berminat untuk berternak ikan talapia….kolam semua ad…tetapi anak beneh sahaje yang sedang mencarik…..
    ada tak lobang nk mencarik anak benih ikan talapai di melaka…..???

  88. untuk makluman semua ikan talapia memerlukan kolam yg luas. kanvas atau politank tidak sesuai. cuba bayangkan 10kaki persegi cuma boleh meletakkan 100 ekor shj, maksimum 400 ratus ekor kene menggunakan sistem kincir air atau pump aair untuk membuat air terjun. oksegen penting untuk talapia, nak tau lebih lanjut boleh call saya,,,,,,0193199171 fauze, saya dah buat projek dalam kolam semen selama 8 tahun

    • hi, saya zul dari jb, leh tau kadar pembesaran tilapia di kolam simen kalu dibandingkan dgn kolam tanah, kanvas atau politank?

  89. Assalamualaikum..

    Ada sesiapa yang mencari buah kelapa tua, boleh menghubungi saya (Zul) di talian 019-2706754.
    Boleh didapati dalam kuantiti yang banyak.
    Penghantaran boleh diuruskan.
    Terima Kasih.

  90. saya dah pakai pam oksigen untuk membela ikan tilapia dan kualiti air pun ok juga,tapi ikan tetap mati juga ada panduan lain tak saya dah tak tahu nak buat apa lagi

  91. saya ada membela ikan tilapia merah dlm kolam tanah dan sekarang sedia utk dijual purata 600-800gram sekor. sesiapa berminat utk membeli ikan tilapia merah area kelantan hubungi saya harga boleh runding. Hp 0163651912

  92. Saya ingin menjual ikan talapia merah(kawasan Hulu Langat). ikan 100% palet. ikan 100% kualiti terbaik. mau kasi clear kolam.. sila hubungi 013 3345109 utk site visit… tawaran hanya utk bulan nie sahaja

  93. Sangkar ikan beserta rumah rakit untuk dijual di Kota Tinggi, Johor.36 petak (12’x12′).ikan boleh dijual ke Singapura -peraih datang dan ambil sendiri. Hubungi segera : 012 7462318 (Mohd Nor)

  94. kengkawan..nak tanye..ayah saye ade bela ikan talapia…mula2 bela ikan2 tu makanla jugak…lame2 da tak makan…pastu sekor2 mati… kolam pakai ikat bata..camtula….oksigen pakai yg kecik je…tak mampu lagi..hehheh..ade suggestion tak?

  95. Salam…

    Ikan Tilapia Merah untuk dijual secara borong atau pukal.

    ikan dibela didalam kolam tanah,air mengalir.

    ikan berumur lebih kurang 6 bulan.

    harga boleh dirunding mengikut kuantiti.

    hubungi 019-9896596 Din.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s